První sezona mimo české soutěže a hned Mission Bowl. Jaký byl ročník a přestup do Rakouska?
Vstupovali jsme do rakouské soutěže s mnoha otazníky. Kvalita soupeřů, cizí prostředí, rozhodčí se kterými jsme se nikdy nepotkali, komunikace s rakouskou asociací, úplně nová administrativa spojená s propozicemi zdejších soutěží, vyšší nároky na financování soutěží a další. Nebylo to jednoduché, ale Knights mají štěstí na lidi a management je opravdu velmi silný. Myslím, že jsme si s přestupem poradili velmi dobře.

V sezoně jste nepocítili ani jednou hořkost porážky. Odpovídá to kvalitě soutěže, nebo čemu to přičítáte?
Před sezonou jsme měli za cíl postup do play off. Postupně se ukázalo, že naše konference je výkonnostně slabší než forma Knights. V play off jsme se přesvědčili, že druhá konference byla silnější a zápasy byly vyrovnanější. Byla to naše druhá sezona v 11s (11 hráčů, pozn. redakce) soutěži a rakouská federace nás pochopitelně zařadila do IV. divize. My jsme posílili, využili zkušenosti z minulého roku a hráli jsme lepší fotbal.

Navíc jste dlouho drželi nulu. Byl start velkým překvapením?
Po vyhraném přípravném zápase s týmem z vyšší divize jsem věřil, že máme šanci hrát prim i v naší divizi, a to se potvrdilo. Ale takovou převahu po celé základní kolo jsem nečekal. Za osm zápasů včetně play off jsme dostali pouze osmadvacet bodů. Naše defenzíva se každým zápasem více sehrávala. Jelikož jsem před sezonou udělal personální přeskupení v kádru, čekal jsem, že bude chvíli trvat, než si herní systém sedne, ale hned od prvního zápasu se ukázalo, že to bude dobré.

Ilustrační foto.
Další těžký test. Znojmo přivítá nabuzený Hradec Králové

Byl finálový zápas to nejtěžší, co vás v tomto ročníku potkalo?
Nejtěžší zápas pro nás bylo semifinále proti rezervě Steelesharks, kde nastoupili i hráči z nejvyšší rakouské ligy AFL. I když jsme zápas kontrolovali, byla to bitva, ve které nám výrazně pomohli fanoušci.

Navštívili jste několik rakouských stadionů. Dá se to srovnat s nejvyšší českou soutěží?
Ano. Rakouská 4. divize se dá, co se divácké návštěvnosti týká, srovnat s první českou ligou. Vlastně zázemí je mnohem lepší. Ale i u nás jsou týmy, které jdou správným směrem propagace amerického fotbalu. Například Vysočina Gladiators se přestal spoléhat na propagaci fotbalu z asociace a jde svojí cestou. Netají se tím, že Znojmo je pro ně vzorem a motivací a my klukům fandíme. Dokázali na jejich finálový zápas dostat kolem 1 300 fanoušků. Hráli na parádním stadionu a jsou dravci, kterým je potřeba zatleskat a podporovat je. Další se k nim přidávají. Je super, když samotné kluby posouvají takovým způsobem propagaci.

Radim PařízekDatum narození:
6. 11. 1981
Klub:
TJ Znojmo Knights
Pozice:
Hlavní trenér, spoluzakladatel amerického fotbalu ve Znojmě
Koníčky:
cestovaní, dějiny, vlci
Přezdívka:
Pařez, Coach

Jaké máte aktuálně styky s českým svazem?
S českým svazem nulové. Měli jsme jakousi gentlemanskou dohodu o neútočení, ale ze strany vedoucího člena asociace byla téměř hned porušena. Máme rozdílné názory na propagaci fotbalu, komunikaci a podobně. V marketingu dělám řadu let, ale to, co předvádí asociace z asociačních peněz, je podle mého názoru vesměs špatné a kontraproduktivní. Samozřejmě ne všechno a nelze asociaci upřít snahu, ale podívejte se sami na jejich kampaň, kde srovnávají mainstreamové sporty s americkým fotbalem. Snad se situace zlepší a ani my se nebudeme muset stydět sdílet nějaké video propagující americký fotbal vytvořené asociací na náš Facebook. Ale spíše v tomhle věřím samotným klubům.

Na zápasy Knights jste dokázali přilákat různé hvězdy. Jaké má americký fotbal v republice vlastně divácké zázemí?
Ano. Děláme dobrý marketing, ten láká fanoušky. Fanoušci lákají sponzory či celebrity a díky nim pak u nás mají ligové zápasy parádní atmosféru.

Jihomoravští Rytíři svými meči setnuli všechny soupeře, vyhráli všech devět zápasů a po triumfu 24:7 ve finále s Gmundem Rams slaví postup do třetí ligy.
Rytíři ze Znojma zdemolovali rakouské soky a postupují

Plánujete pro další ročník posílení kádru nebo nějaké jiné novinky?
Budeme mít brzy klubové sezení a ano, toužíme posílit tak, abychom opět útočili na play off. Doufáme, že se nám podaří pár zajímavých přestupů.

Očekáváte třetí rakouskou ligu o mnoho obtížnější než čtvrtou?
Budou to vyrovnanější zápasy. Kvalita týmů v horní polovině tabulky bude určitě vyšší.

Předpokládáte po úspěchu v Rakousku větší přísun sponzorů, nebo jste v tomto víceméně opatrní?
Sponzorů není nikdy dost a po zisku Mission Bowlu jsme dostali finanční dary, které jsme měli za vítězství přislíbené. Ve Znojmě je americký fotbal druhý nejnavštěvovanější sport po hokeji. Věřím tedy, že se situace ještě zlepší.

Jaké bylo trénování v posilovně společně s hokejovými Orly? Posunula i tato zkušenost hráče dále?
O fyzickou přípravu Knights a Orlů se stará Fitness Clinic. Já myslím, že to byla spíše motivace pro Orly, když zjistili, jak amatérští sportovci trénují a jakou fyzickou kondicí disponují. Spolupráci s Orly budeme dále prohlubovat a třeba se dočkáme i nějakých společných projektů.

Máte někdy při zápasech chuť se zapojit do hry, nebo jak prožíváte emoce jako trenér?
Já jsem emotivní typ trenéra. Učím se zůstat při hře víc v klidu, sledovat hru soupeře, čas a vlastně co nejvíce aspektů hry. Ale fotbal je emotivní hra a já se s tím snažím pracovat i směrem k hráčům. Dobře připravený tým je jen polovina úspěchu, musíte lidi umět motivovat, nahecovat a pak si jdete pro vítězství. Ne, už mě neláká hrát, já hraji prostřednictvím strategie, povelů, emocí a podobně. Navíc moji hráči jsou mnohem lepší playeři, než jsem já kdy býval.

Plánujete nový nábor? Jak to vypadá s mládežnickými týmy či ženským výběrem?
Ano, nábor je pro nás velmi důležitý a plánujeme jej na druhou polovinu září. Úspěšně funguje flagový tým, který také hraje v Rakousku, a výzvou bude ustálit juniorský tým. Dívčí tým zatím neplánujeme.

Na facebookové stránce máte přes pět tisíc fanoušků. Ti vás povzbuzují ve velkém počtu na domácích zápasech a na finále vyrazili i do Gmundenu. Co byste jim vzkázal?
Fanoušci ve Znojmě, to je něco úžasného. My nedostáváme za naši snahu žádné peníze, žádné výhody. Naopak do fotbalu investujeme spoustu peněz a času. Odměnou nám je naše fotbalová rodina, do které fanoušci patří, a my se pro ně snažíme ve Znojmě vytvořit nejlepší možné prostředí, zábavu, dávku emocí a oni nám to vrací, což je už samo o sobě super.

VÝSLEDKY:Základni skupina:
1. zápas – 8. 4. 2017 Carnuntum Legionaries – Znojmo Knights 0:28
2. zápas – 15. 4. 2017 Znojmo Knights – Danube Dragons II 37:0
3. zápas – 22. 4. 2017 Vikings Super Seniors – Znojmo Knights 0:42
4. zápas – 7. 5. 2017 Znojmo Knights – Airforce Hawks 42:6
5. zápas – 27. 5. 2017 Znojmo Knights – Upper Styrian Rhinos 65:0
6. zápas – 25. 6. 2017Airforce Hawks – Znojmo Knights 0:36
Play off:
Semifinále – 8. 7. 2017 Znojmo Knights – Steelsharks Traun II 21:14
Mission Bowl III. – 22. 7. 2017 Gmunden Rams – Znojmo Knights 7:24

Extrémně teplý den mnozí Brňané trávili u vody. U vchodu k brněnské Riviéře stáli lidé dlouhé fronty.
Až k 37 stupňům. Na jižní Moravě padly rekordy, koupaliště zaplavily tisíce lidí