Než se v zimě rozprchnou na dovolenou, padne v kabině obvykle slovo o lyžování. Ať už apel k opatrnosti, nebo dokonce úplný zákaz. Jenže touha sjet si zasněžený kopec je i u jihomoravských vrcholových sportovců někdy zkrátka silnější. „Kdykoliv můžu, jedu, protože lyžování miluju. Ale samozřejmě musíme opatrně. Mám ve smlouvě, že to dělám na vlastní riziko a nesmím se zranit," říká dráhový cyklista brněnské Dukly Tomáš Bábek.

Doložku o zákazu jiných sportů mají ve smlouvě například basketbalistky KP Brno. Občas zariskovala i vášnivá lyžařka Eva Mrhálková, která v létě s vrcholovou kariérou skončila. „Jezdila jsem po sezoně, kdyby se nedej bože něco stalo, měla jsem určitý čas na rekonvalescenci. Riziko zranění tam bylo, pak by mě klub nemusel platit, nebo mě mohl i vyhodit," vzpomíná Mrhálková.

Úrazy sportovců
Před pěti lety se při lyžování v rodné Francii vážně zranil bývalý fotbalista a jinak skvělý lyžař David Ginola. Ve snížené viditelnosti mu za jízdy vypnuly lyže a ošklivě spadl. Z incidentu si nic nepamatoval.

Americký basketbalista Grant Raleigh při lyžování v Coloradu utrpěl četné zlomeniny při nárazu do stromu. Podle lékařů byl „technicky mrtvý", ale zotavil se.

Jeden z nejsmutnějších úrazů představuje nehoda Michaela Schumachera na dovolené v Alpách. Bývalý slavný pilot formule 1 upadl do kómatu, jeho zdravotní stav se nelepší.

Její motto znělo opatrnost především. „Jezdila jsem tak, aby se mi nic nestalo. V klubu jsem se tím samozřejmě nechlubila," dodává bývalá křídelnice.

Mezi vřelé fanoušky lyžování patří i kapitán fotbalistů brněnské Zbrojovky Pavel Zavadil. V kariéře však nikdy nemusel podepisovat smlouvu, která mu zimní radovánky zakazovala. „Klub by asi nebyl nadšený, kdybych se zranil při jiném sportu a ještě o dovolené, nevím, zda by mě chtěl platit. Někdy nám řekl trenér, když věděl, že lyžujeme, ať si hlavně dáváme pozor, ale nikdy mi to nezakázal," říká zkušený záložník, který letos i s ohledem na návrat po vážném zranění kolena lyžování vynechal.

Úplnou volnost nemají ani sportovci v individuálních disciplínách, například motocyklista Jakub Kornfeil z Rohatce na Hodonínsku si musí pečlivě hlídat smlouvu, kterou podepisuje se svým závodním týmem. „Je potřeba na to myslet. Pokud to někdo neudělá, třeba lyžovat nemůže. Jelikož provozuju i jetsurfing, dávám si majzla. Nedělali mi problém, můžu dělat jakýkoli sport, klidně skákat s padákem," vysvětluje Kornfeil.

Třiadvacetiletý jezdec už čtyři roky po sobě objíždí rakouská lyžařská střediska. „Střídám je, ale letos nebyl sníh. Vyrůstal jsem na Beskydech, mám rád i Tatry," říká.

Mrhálková vyhledává ledovce. „U nás už v dubnu sníh nikdy nebyl, jezdila jsem do zahraničí," přibližuje.