V základní skupině čekaly na znojemské hráčky týmy Břeclavi, Vyškova a Uherského Hradiště. S Břeclaví mladší žákyně Znojma jednoznačně potvrdily roli favorita a zvítězily 2:0 na sety. S družstvem Vyškova se mladé znojemské volejbalistky během sezóny již několikrát utkaly a vždy zvítězily. Soupeřky však na turnaji předváděly velmi dobrý výkon, a proto se o výsledku rozhodovalo vždy až v závěru obou sad.

V nich dokázaly být úspěšnější hráčky Znojma a zajistily si tak postup do semifinále turnaje. O tom, zda do něj postoupí z první, nebo druhé příčky ve skupině, rozhodoval poslední zápas s Uherským Hradištěm. S ním měly znojemské hráčky negativní bilanci a ani tentokrát se nepodařilo družstvo soupeřek porazit. V první sadě sice statečně vzdorovaly, ale druhý set již byl jednoznačně v režii soupeřek a zejména předvedený výkon nedával do dalšího průběhu turnaje valné vyhlídky.

„Byla to pro nás jistě úžasná zkušenost. Prvních pár setů se nám dařilo a pak zase ne. I přesto jsme se dostávali stále dál," řekla hráčka Agáta Urbánková.

Brzy poté následoval semifinálový souboj s KP Brno. To je bráno jako výběrové družstvo Jihomoravského kraje, které hladce vyhrálo druhou základní skupinu.

Trenéři udělali před touto částí turnaje menší změny a hned úvodní míče potvrdily správnost této volby. Za podpory hráček z lavičky se znojemské volejbalistky utrhly do vysokého vedení, svou bojovností a kvalitním servisem přiváděly soupeřky i jejich fanoušky téměř k zoufalství a první set zvládly na jedničku.

Druhý set vyšel nakonec lépe domácím hráčkám a bylo srovnáno na 1:1. Ve vypjatém tie-breaku pokračovala přestřelka kvalitních podání a útoků, a to s úspěšnějším koncem pro znojemské volejbalistky, které zvítězily 15:12 a vybojovaly si tak postup do finále.

V něm již čekal lídr a vítěz druhého semifinále, tým Junior Brno. Očekával se těžký zápas. Úvod vyšel brněnským hráčkám, lehce si vybojovaly sedmibodový náskok.

Ani za tohoto nepříznivého stavu ale znojemské mladší žákyně nesklonily hlavu a dokázaly celou sadu otočit ve svůj prospěch.

„Finále bylo určitě nejtěžší, navzájem jsme se povzbuzovaly a měly neskutečné nervy. Nakonec to dopadlo velmi dobře a moc děkujeme našim trenérům," vzkázala hráčka znojemského týmu Monika Štulová.

V druhém setu si naopak zasloužily vyhrát brněnské volejbalistky, které udělaly mnohem méně nevynucených chyb, a tak celý turnaj dospěl do nejdramatičtějšího vyvrcholení.

O přeborníkovi kraje pro sezonu 2013/2014 měl rozhodnout poslední zkrácený set do 15 bodů.

V něm dokázaly hráčky opět zopakovat svou semifinálovou jízdu a v nervy drásající koncovce přetlačily své brněnské soupeřky.

„Holky na sobě tři čtvrtě roku patřičně pracovaly a vybojovaly si účast na závěrečném turnaji. Bylo tu zhruba šest týmů, které jsou dost vyrovnané a prakticky z nich mohl vyhrát kdokoliv. Také k tomu přispělo trochu toho štěstíčka," shrnul trenér žákyň Mario Zelený.

Ziskem titulu přebornic Jihomoravského kraje mladších žákyň si tým VK Pegas Znojmo vybojoval účast na mistrovství ČR.

„Bohužel se tohoto mistrovství nemůžeme zúčastnit, protože ve stejném termínu máme soustředění v plážovém volejbale a s tímto termínem se nedá hnout," dodal trenér Zelený.

MARTIN SMEJKAL