Znojmo představuje už patnáctou štaci letošního ročníku. Minulý rok se zde jelo poprvé. „Ale to jsme startovali z Dobšic. Pro letošek jsme zázemí i starty jednotlivých tras přesunuli do města. Jeho zástupci měli zájem, aby se jelo víc v centru a závod byl blíž lidem," informuje o největší změně hlavní pořadatel Miroslav Kučera. Zázemí i start tras C a D se nachází v areálu Louckého kláštera. Nejdelší trasa B startuje z Masarykova náměstí.

Do stále populárnějšího klání, jež nese oficiální název Znojmo Burčák Tour Kooperativy, se přihlásilo téměř 1700 startujících, kteří změří síly na třech hlavních tratích. „Organizace takové masy je už dost náročná. Musí se sehnat spousta povolení a dalších věcí. Spolupráce se všemi je výborná a snad vše dobře dopadne," přeje si Kučera.

Dospělí účastníci mají na výběr z 57, 31 nebo 17 kilometrů dlouhé trasy. „Včera jsme dodělávali značení a vypadá to dobře. V noci na pátek zapršelo a povrch tak nebude tolik prášit. Žádné větší bláto jsme nezaznamenali," komentuje Kučera. „Zdejší okruh mi vcelku vyhovuje. Je dost rovinatý a navíc ho mám kousek od domu," přidává se lídr Boudný.

Jemu určitě bude v hlavním závodě zdatně sekundovat prozatím druhý Matouš Ulman ze stejného týmu Česká spořitelna – Accolade cycling team. „S Matoušem se vždycky na týmové strategii nějak dohodneme. Jsem zvědavý, jak si povede Jan Novák, jenž skončil loni druhý," přemítá Boudný, který minulý ročník na jihu Moravy opanoval.

Jelikož představuje Kolo pro život masovou záležitost, pořadatelé myslí především na obyčejné lidi. „Proto je už od ranních hodin v plánu celá řada závodů pro děti. Ty se jedou v oddělených kategoriích kluků i holek. V tom je seriál specifický," přibližuje hlavní pořadatel.

Vedle sportování nabídne cyklistická akce i bohatý doprovodný program. Děti si zasoutěží v pojídání dýně a dospělí ve šlapání hroznů. Dále organizátoři připravili koncert místní country skupiny Paroháči a cimbálovky. „Samozřejmě poteče i burčák a bude co pít," dodává Kučera.

Kolo pro životKdy a kde: v sobotu na Masarykově náměstí a v areálu Louckého kláštera ve Znojmě
Program:
9.20 – 12. 10 závody dětí
11.30 – start trasy B na Masarykově náměstí (57 km)
12.35 – start trasy C (31 km)
12.30 – start trasy D (17 km)
Trasy C a D startují u Louckého kláštera.