„Pamatuji si, že jsem tehdy celé tři dny jako mladý kluk podával židličky do ringu," usmívá se při vzpomínce na šampionát pětadvacetiletý Dominik Musil z pořádajícího klubu Řešeto Znojmo, který se představí ve váhové kategorii nad 91 kilogramů.

V devíti mužských a šesti ženských váhových kategoriích se ve znojemské Sportovní hale představí to nejlepší, co v současnosti český box nabízí. Mezi provazy se ukáže i jediný český účastník letošního mistrovství světa Zdeněk Chládek, jenž v příštím roce usiluje o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. „Momentálně to opravdu vypadá tak, že se představí všichni boxeři ze špičky. Šampionát má být obsazený velmi dobře," pochvaluje si prezident České boxerské asociace Svatopluk Žáček.

Mistrovtsví republiky
- Kdy a kde: od čvrtka do soboty ve Sportovní hale ve Znojmě
- Pořadatel: BK Řešeto Znojmo
- Časový program:

DNES
09.00 – 11.30: lékařské prohlídky, vážení, 12.30: technická porada, losování, 15.00: vylučovací boje

ZÍTRA
08.00 – 09.00: lékařské prohlídky, vážení, 14:00: semifinálové boje

SOBOTA
08.00 – 09.00: lékařské prohlídky, vážení, 16:45: nástup finálových dvojic, 17:00: finálové boje

- Znojemské zastoupení: Hamo Aperyan (do 60 kilogramů), Pavel Mozga (do 64 kilogramů) Vladimír Lengál (do 75 kilogramů), Tomáš Bezvoda (do 81 kilogramů), Kamil Hladký (náhradník do 81 kilogramů), Vasil Ducár (do 91 kilogramů) Dominik Musil (nad 91 kilogramů), Miroslava Nováková (do 51 kilogramů)

Ve startovní listině chybí pouze zraněná Lenka Kardová, česká jednička ve váhové kategorii do 54 kilogramů má zlomenou ruku. „Výsledky ze Znojma ovlivní i složení reprezentačních týmů pro příští rok. Základní kádr se asi nezmění, ale může se ukázat někdo další," dodal Žáček.

Domácí naděje

Do boje o nejvyšší pozice určitě chtějí promluvit i zástupci domácího Řešeta. Do klání vysílá znojemský klub šest mužů a jednu ženu. „Úspěch pro nás znamená každá medaile. Myslím si, že nějaká cinkne, i když je letos startovní listina hrozně nabitá. Jde také o rozhodčí. I přes naše urgování tu bude jeden, který už nám několikrát ublížil. Proto musejí naši borci urvat soupeřům hlavy ještě před limitem," povídá s nadsázkou znojemský trenér Miroslav Jánský.

Mezi domácí kandidáty na nejvyšší pozice patří Vladimír Lengál, Tomáš Bezvoda nebo Hamo Aperyan. „Hamo má podle mne asi největší šance. Ale dopředu se nedá nic předpovědět. Padne jeden úder a vše je jinak. I jediná naše žena Mirka Nováková může pomýšlet na pěkný výsledek. Bezvoda zase obhajuje titul z minulého roku," přemítá Jánský.

Na dobrý výsledek pomýšlí i Musil, který český šampionát ovládl před pěti lety. „Jde asi o moje poslední mistrovství republiky. Mám dobrou práci a už nemůžu trénovat tak často jako dřív. Chci samozřejmě vyhrát, ale moji konkurenti také," vysvětluje boxer.

Ať mistrovství dopadne pro domácí borce jakkoli, Znojmo zažije boxerský svátek, který se zde nemusí dlouho opakovat. „O box je v poslední době ve městě zájem. Doufám, že do haly dorazí spousta diváků a podpoří naše závodníky. Ukáží se i nějaké celebrity a představíme nový motivační videoklip, který náš klub natáčel se známým hudebníkem, jenž spolupracoval i s Rytmusem," zve na akci kouč Jánský.