VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Boudova marmeláda ze Znojma chutnala i Britům. Dostala stříbro

Znojemsko – Dlouhé hodiny zkoušení i přemýšlení a kila pomerančů, které sice varem změnily skupenství, ale chuť marmelády podle nich stále nebyla ta práva. Cestou pokus omyl ale nakonec uvařili Zuzana a Otto Boudovi skvost, který obstál ve světové konkurenci dvou tisíc vzorků v anglické soutěži The World's Original Marmelade Awards. „Uvařili jsme marmeládu z bio pomerančů odrůdy Navel a přihlásili ji do největší marmeládové soutěže. S nadsázkou se dá říct, že pro Brity je to takový malý národní sport. Všichni tam vaří s velkou oblibou marmelády z citrusů. V tak velké konkurenci je obrovský úspěch získat jakoukoli medaili," netajil hrdost podnikatel Otto Bouda.

22.3.2016 2
SDÍLEJ:

Zuzana a Otto Boudovi.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Vyrobili čistou pomerančovou marmeládu na rozdíl od jiných výrobců, kteří pro lepší chuť výsledného produktu přidávají například alkohol.

Loni v létě přitom Boudovi proslavili Znojmo tím, že získali ocenění, které se dalo přirovnat k potravinářskému Oscarovi. V největší potravinářské soutěži na světě Great Taste Awards získali za svůj výrobek tři hvězdy. Takovým úspěchem se pyšní zatím jako jediná firma v zemi. Tým odborníků ocenil nejvýše jejich želé z ledového vína Rulandské modré.

Ve světě tak dávají svými sladkými delikatesami vědět o Znojmě. „Opakovaný mezinárodní úspěch manželů Boudových vydá za kdejakou placenou reklamní kampaň. Věřím, že si také představitelé města Znojma uvědomují, jaký klenot se jim nabízí a že to dokáží maximálně využít v propagaci našeho města," uvažoval odborník na marketing Pavel Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

Znojmo v tomto směru podle něho stále klopýtá, pominu-li víno a ne příliš koncepčně uchopenou tradici okurkářství. „Jsme centrem úrodného regionu a je škoda, že to neumíme prodat. O to více si važme podnikatelů, kteří dokáží vyniknout i v tvrdé mezinárodní konkurenci. Měli bychom je maximálně podporovat," podotkl Kovařík.

Jídlo podle něho totiž prodává zemi i region. „Je to skvělá komunikační platforma, které lidé rozumí. Dokáží si díky tomu region spojit s určitou chutí a vůní a dobře si jej zapamatovat. Obzvláště prezentace prostřednictvím regionálních potravin funguje výborně," naznačil Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

A právě označení Regionální potravina také letos obhájil sýr, který vyrábí Lenka Klíčová. S manželem mají farmu v Božicích a sýr je tak přirozeným pokračováním, jak zpracovat kravské mléko. „Značku Regionální potravina získal náš sýr již loni. Jde o stejný výrobek, jen jsme použila jiné koření," přiblížila Klíčová, která bere potvrzení značka jako ocenění celoroční práce. „Převážnou část výrobků prodám přímo v místě, máme také automat na sýry, který lidé využívají," pochvalovala si Klíčová.

K úspěchu jejich sýra přispívá i neustálý dohled nad kvalitou nadojeného mléka a velký podíl ruční práce.

Jak domácí sýr, tak oceněnou pomerančovou marmeládu si mohou zájemci koupit například v prodejně vín v Louckém klášteře ve Znojmě. „Rád si připlatím pár korun za kvalitní český výrobek. Když navíc vím, kdo ho přesně vyrobil a že takové pochoutky oceňují i odborníci, není nad čím uvažovat. Myslím si, že lidé už si dnes více hlídají kvalitu ," naznačila Marta Odehnalová, která do prodejna čas od času zajde.

Autor: Ilona Pergrová

22.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Část Biskupského dvora, věže katedrály svatého Petra a Pavla a paleolitická Věstonická venuše. Tyto pamětihodnosti tvoří návrh nové známky, kterou vydala Česká pošta ku příležitosti dvoustého výročí založení Moravského zemského muzea.

Muzeum dostalo poštovní známku k dvoustému výročí. Pošta vytiskne 750 tisíc kusů

Michal Gálik (vpředu).

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Blanensko – Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.

Pronájem zámeckých koníren? Bez zájmu. Krumlov bude hledat nové využití

Moravský Krumlov – Další možnosti, jak využít konírny tamního zámku, budou hledat představitelé Moravského Krumlova. „Do výběrového řízení na pronájem objektu se nikdo nepřihlásil, proto rada rozhodla řízení zrušit," uvedl starosta města Tomáš Třetina.

Novorozená miminka Znojemska 25. týdne 2017

Znojmo – Novorozená miminka 25. týdne roku 2017. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Nechci opakovat stejné chyby, říká Malík o testech v druholigovém Znojmě

Znojmo, Brno – Před rokem se nespokojil s nabídkou brněnské Zbrojovky a vyslyšel volání lukrativnější ciziny. Jenže angažmá fotbalisty Jana Malíka v Černo More Varna hrajícím první bulharskou ligu skončilo už po půl roce a jaro odehrál defenzivní záložník v týmu Legionovia Legionowo až ve třetí nejvyšší polské soutěži. Teď usiluje o angažmá v druholigovém Znojmě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies