VYBERTE SI REGION

Boudova marmeláda ze Znojma chutnala i Britům. Dostala stříbro

Znojemsko – Dlouhé hodiny zkoušení i přemýšlení a kila pomerančů, které sice varem změnily skupenství, ale chuť marmelády podle nich stále nebyla ta práva. Cestou pokus omyl ale nakonec uvařili Zuzana a Otto Boudovi skvost, který obstál ve světové konkurenci dvou tisíc vzorků v anglické soutěži The World's Original Marmelade Awards. „Uvařili jsme marmeládu z bio pomerančů odrůdy Navel a přihlásili ji do největší marmeládové soutěže. S nadsázkou se dá říct, že pro Brity je to takový malý národní sport. Všichni tam vaří s velkou oblibou marmelády z citrusů. V tak velké konkurenci je obrovský úspěch získat jakoukoli medaili," netajil hrdost podnikatel Otto Bouda.

22.3.2016 2
SDÍLEJ:

Zuzana a Otto Boudovi.Autor: DENÍK/Ilona Pergrová

Vyrobili čistou pomerančovou marmeládu na rozdíl od jiných výrobců, kteří pro lepší chuť výsledného produktu přidávají například alkohol.

Loni v létě přitom Boudovi proslavili Znojmo tím, že získali ocenění, které se dalo přirovnat k potravinářskému Oscarovi. V největší potravinářské soutěži na světě Great Taste Awards získali za svůj výrobek tři hvězdy. Takovým úspěchem se pyšní zatím jako jediná firma v zemi. Tým odborníků ocenil nejvýše jejich želé z ledového vína Rulandské modré.

Ve světě tak dávají svými sladkými delikatesami vědět o Znojmě. „Opakovaný mezinárodní úspěch manželů Boudových vydá za kdejakou placenou reklamní kampaň. Věřím, že si také představitelé města Znojma uvědomují, jaký klenot se jim nabízí a že to dokáží maximálně využít v propagaci našeho města," uvažoval odborník na marketing Pavel Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

Znojmo v tomto směru podle něho stále klopýtá, pominu-li víno a ne příliš koncepčně uchopenou tradici okurkářství. „Jsme centrem úrodného regionu a je škoda, že to neumíme prodat. O to více si važme podnikatelů, kteří dokáží vyniknout i v tvrdé mezinárodní konkurenci. Měli bychom je maximálně podporovat," podotkl Kovařík.

Jídlo podle něho totiž prodává zemi i region. „Je to skvělá komunikační platforma, které lidé rozumí. Dokáží si díky tomu region spojit s určitou chutí a vůní a dobře si jej zapamatovat. Obzvláště prezentace prostřednictvím regionálních potravin funguje výborně," naznačil Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

A právě označení Regionální potravina také letos obhájil sýr, který vyrábí Lenka Klíčová. S manželem mají farmu v Božicích a sýr je tak přirozeným pokračováním, jak zpracovat kravské mléko. „Značku Regionální potravina získal náš sýr již loni. Jde o stejný výrobek, jen jsme použila jiné koření," přiblížila Klíčová, která bere potvrzení značka jako ocenění celoroční práce. „Převážnou část výrobků prodám přímo v místě, máme také automat na sýry, který lidé využívají," pochvalovala si Klíčová.

K úspěchu jejich sýra přispívá i neustálý dohled nad kvalitou nadojeného mléka a velký podíl ruční práce.

Jak domácí sýr, tak oceněnou pomerančovou marmeládu si mohou zájemci koupit například v prodejně vín v Louckém klášteře ve Znojmě. „Rád si připlatím pár korun za kvalitní český výrobek. Když navíc vím, kdo ho přesně vyrobil a že takové pochoutky oceňují i odborníci, není nad čím uvažovat. Myslím si, že lidé už si dnes více hlídají kvalitu ," naznačila Marta Odehnalová, která do prodejna čas od času zajde.

Autor: Ilona Pergrová

22.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Celorepubliková soutěž Král vín bude poprvé ve Znojmě

Znojmo – Velká pultová degustace 600 nejlepších vín soutěže Král vín České republiky určená nejširší veřejnosti i odborníkům z vinoték a gastronomie se vůbec poprvé uskuteční ve Znojmě. A to 26. srpna. „Tedy ihned po vyhlášení výsledků soutěže, která letos bude patřit k největším vůbec," informovali organizátoři soutěže.

OBRAZEM: Sochy z Dřevořezání opět ozdobí Dobšice

Dobšice – Letošní ročník Dřevořezání skončil. Už pošesté se do Dobšic vydalo několik studentů Střední uměleckoprůmyslové školy a Akademie výtvarných umění Praha, aby za ubytování a stravu tvořilo v rámci své praxe. Dobšickým za to opět zůstanou dřevěné výtvory, které po studentech zbyly. „My jim pokaždé dopředu dodáme náměty, oni si to ve škole připraví a pak svá díla u nás zrealizují," přiblížil již zaběhlý postup starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský. Letošní výtvory studentů jsou zatím k vidění ve dvoře za sokolovnou, po natření najdou stálé místo ve vybraných lokalitách vesnice.

Novorozená miminka Znojemska 29. týdne 2016

Znojmo - Novorozená miminka 29. týdne roku 2016. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.