VYBERTE SI REGION

Boudova marmeláda ze Znojma chutnala i Britům. Dostala stříbro

Znojemsko – Dlouhé hodiny zkoušení i přemýšlení a kila pomerančů, které sice varem změnily skupenství, ale chuť marmelády podle nich stále nebyla ta práva. Cestou pokus omyl ale nakonec uvařili Zuzana a Otto Boudovi skvost, který obstál ve světové konkurenci dvou tisíc vzorků v anglické soutěži The World's Original Marmelade Awards. „Uvařili jsme marmeládu z bio pomerančů odrůdy Navel a přihlásili ji do největší marmeládové soutěže. S nadsázkou se dá říct, že pro Brity je to takový malý národní sport. Všichni tam vaří s velkou oblibou marmelády z citrusů. V tak velké konkurenci je obrovský úspěch získat jakoukoli medaili," netajil hrdost podnikatel Otto Bouda.

22.3.2016 2
SDÍLEJ:

Zuzana a Otto Boudovi.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Vyrobili čistou pomerančovou marmeládu na rozdíl od jiných výrobců, kteří pro lepší chuť výsledného produktu přidávají například alkohol.

Loni v létě přitom Boudovi proslavili Znojmo tím, že získali ocenění, které se dalo přirovnat k potravinářskému Oscarovi. V největší potravinářské soutěži na světě Great Taste Awards získali za svůj výrobek tři hvězdy. Takovým úspěchem se pyšní zatím jako jediná firma v zemi. Tým odborníků ocenil nejvýše jejich želé z ledového vína Rulandské modré.

Ve světě tak dávají svými sladkými delikatesami vědět o Znojmě. „Opakovaný mezinárodní úspěch manželů Boudových vydá za kdejakou placenou reklamní kampaň. Věřím, že si také představitelé města Znojma uvědomují, jaký klenot se jim nabízí a že to dokáží maximálně využít v propagaci našeho města," uvažoval odborník na marketing Pavel Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

Znojmo v tomto směru podle něho stále klopýtá, pominu-li víno a ne příliš koncepčně uchopenou tradici okurkářství. „Jsme centrem úrodného regionu a je škoda, že to neumíme prodat. O to více si važme podnikatelů, kteří dokáží vyniknout i v tvrdé mezinárodní konkurenci. Měli bychom je maximálně podporovat," podotkl Kovařík.

Jídlo podle něho totiž prodává zemi i region. „Je to skvělá komunikační platforma, které lidé rozumí. Dokáží si díky tomu region spojit s určitou chutí a vůní a dobře si jej zapamatovat. Obzvláště prezentace prostřednictvím regionálních potravin funguje výborně," naznačil Kovařík.

Manželé Boudovi ze Znojma získali za svou pomerančovou marmeládu stříbro v celosvětové soutěži.

A právě označení Regionální potravina také letos obhájil sýr, který vyrábí Lenka Klíčová. S manželem mají farmu v Božicích a sýr je tak přirozeným pokračováním, jak zpracovat kravské mléko. „Značku Regionální potravina získal náš sýr již loni. Jde o stejný výrobek, jen jsme použila jiné koření," přiblížila Klíčová, která bere potvrzení značka jako ocenění celoroční práce. „Převážnou část výrobků prodám přímo v místě, máme také automat na sýry, který lidé využívají," pochvalovala si Klíčová.

K úspěchu jejich sýra přispívá i neustálý dohled nad kvalitou nadojeného mléka a velký podíl ruční práce.

Jak domácí sýr, tak oceněnou pomerančovou marmeládu si mohou zájemci koupit například v prodejně vín v Louckém klášteře ve Znojmě. „Rád si připlatím pár korun za kvalitní český výrobek. Když navíc vím, kdo ho přesně vyrobil a že takové pochoutky oceňují i odborníci, není nad čím uvažovat. Myslím si, že lidé už si dnes více hlídají kvalitu ," naznačila Marta Odehnalová, která do prodejna čas od času zajde.

Autor: Ilona Pergrová

22.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Úřad často zveřejní jen obrázky, kritizuje expert pro otevřenost veřejné správy

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Víte, kolik peněz dává váš kraj na opravy silnic, jak vypisuje výběrová řízení, koho posílá do dozorčích rad svých firem nebo komu zadává reklamu? Stejně jako před čtyřmi roky, kdy se naposled volilo do krajských zastupitelstev, i letos neziskové organizace udělaly rozsáhlou analýzu toho, jak otevřeně a občansky přívětivě regionální reprezentace vládly. Sdružení Oživení hodnotilo kraje v deseti kategoriích. Jednou z nich byl také přístup k informacím. Jihomoravský kraj v něm obsadil desáté místo ze třinácti, horší byla oblast územního plánování, kde byl poslední. „Výsledky jde dobře srovnat mezi kraji," říká o průzkumu expert na otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek.

Prodloužení studia: až o 21 tisíc korun dražší

Brno - Kdo si chce prodloužit studium na vysoké škole, pravděpodobně si připlatí. Vedení Masarykovy univerzity zvažuje změny v poplatcích za prodloužení studia.

Chytali papouška v hale, museli jej pokropit vodou

Jižní Morava - Nečekanou sprchu dostal papoušek, který minulý týden vletěl do haly ve Vídeňské ulici v Brně. „Měl přibližně třicet centimetrů a museli jsme ho pokropit vodou. Chytili jsme ho pak asi za dvacet minut," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies