Za obec zaslíbenou zeleným energiím nebo magnet pro podnikatele větřící státní dotace mohou lidé považovat Vranovskou Ves. Zamýšlené stožáry větrných elektráren sice sfoukly spory a protesty, fotovoltaickými panely ale investoři obec takříkajíc obklíčili a nyní inženýři měří a počítají, zda se jim vyplatí u vsi stavět bioplynovou stanici. Další investoři s podobnými projekty krouží kolem ostatních obcí.

„Jeden investor, který v regionu už působí, se spojil s velkou nadnárodní společností a nyní zkoumají možnosti případné stavby zařízení, které by doplnilo fotovoltaiku a vyrábělo elektřinu z čistého plynu,“ naznačil starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka.

O moc víc k záměru říct nechtěl. „Vše je zatím skutečně ve stadiu prvních příprav, zkoumání možností napojení příslušných pozemků a podobně. Dali jsme si proto tři měsíce času a pak se sejdeme k další debatě,“ tvrdil starosta. Pokud investor své výpočty nehodí do koše, přijdou ke slovu zastupitelé. „Nejprve bychom jednali o změně územního plánu či změně užívání příslušných pozemků, kdy jde o půl nebo tři čtvrtě hektaru. Pokud by pak nakonec firma skutečně chtěla stavět, jednali bychom o smlouvě na stejném principu jako v případě fotovoltaiky. Obec by tedy měla z provozu stanice nějakou tu korunu,“ shrnul starosta.

Bioplyn v Krumlově

Jiný soukromý investor se pokoušel v uplynulém roce prosadit záměr stavby bioplynové stanice v Moravském Krumlově. Radní a zastupitelé s plánem nejprve předběžně souhlasili, po bouřlivém veřejném jednání a protestní petici ovšem investor projekt strčil do šuplíku. „Firma nedodala všechny podklady, a proto stavební úřad ukončil stavební řízení. Kvůli postupu firmy a s ohledem na protesty obyvatel pak město revokovalo všechna svá usnesení a úvahy o stavbě bioplynové stanice jsou nyní v Moravském Krumlově, pokud jde o pozemky v majetku města, bezpředmětné,“ sdělil starosta Tomáš Třetina.

Na módní vlně výroby elektřiny z plynu vzniklého zpracováním biologického odpadu doplul jeden investor i do Znojma. O pozemky v dolní části města, poblíž řeky Dyje, se zajímá společnost Sobioenergi, která chce postavit zařízení, jež označuje za premiéru speciální moderní technologie v České republice. „Ve stadiu úvah a možností pro město je unikátní projekt výrobního zařízení zpracovávajícího biologický odpad a suroviny,“ uvedla v placené inzerci v týdeníku Znojemsko zástupkyně firmy Vendula Šilhová s odkazem na podnik v rakouském Zwettendorfu „Zařízení pracuje čistě, bez zápachu a hluku. Současně je to i otevřený vědecký objekt,“ dodala Šilhová.

O projektu už zástupci firmy jednali na radnici. „Nejde o klasickou bioplynovou stanici, ale o výzkumné zařízení, které je velmi nákladné. Návratnost investice dosahuje několika desetiletí. V Zwettendorfu je necelých dvě stě metrů od domů, v Načeraticích by to byl kilometr,“ uvedl starosta Vlastimil Gabrhel.