Tam, kam lidé dříve jezdili pro dřevo a nábytek, budou za dva roky chodit pro informace o zdravém životním stylu. Areál, které celé Znojemsko znalo jako Dřevotvar, nabídne prostor pro velký investiční záměr.

„Novým majitelem objektu je česko-rakouská agentura E.Verto. Jde o jednu z nejznámějších firem v rakousku, zabývajících se využitím obnovitelných zdrojů energie,“ řekl starosta Jaroslav Jenšovský.

A právě tato firma chce v Dobšicích postavit nové prezentační a školicí centrum. „Nově vybudovaný areál a jeho prostory by měly sloužit i pro další firmy z celé jižní Moravy,“ upřesnil Jenšovský.

Prezentační a školicí centrum má představit nové ekologické technologie, materiály a výrobky. V těchto dnech začala firma s demolicí starých budov. Výstavba centra je plánovaná na příští rok a agentura chce naplno zahájit svou činnost začátkem roku 2009. Společným autorem tohoto projektu je i prezident znojemského hokejového klubu Jaroslav Vlasák. „V areálu o rozloze zhruba půl druhého hektaru chceme do budoucna postavit několik nízkoenergetických domů, ve kterých se bude předvádět například využití sluneční energie či biomateriálů. Lidé v komplexu také najdou poradenskou službu a všechno, co úzce souvisí se zdravým životním stylem,“ řekl Vlasák.

V Dobšicích se bude ještě letos stavět také v průmyslové zóně, kam míří výrobce dveřních výplní. „V zóně koupila pozemky firma Perito,“ uvedl Jenšovský. S výstavbou začne firma ještě letos. „V srpnu nebo v září zahájíme výstavbu výrobního areálu. Jednou z částí bude i lakovna. Určitě nabídneme i nová pracovní místa,“ řekl jeden z majitelů firmy Josef Kočí.