Pronájem areálu bývalého Vertexu namísto nových pracovních příležitostí nabízí nový majitel objektu. Stala se jím česká firma Unipap vyrábějící obalový materiál, která před téměř dvěma roky areál odkoupila. Jeden z největších zaměstnavatelů ve městě Vertex (nyní Saint-Gobain Adfors CZ – pozn. red.) tehdy přesunul výrobu kompletně do závodu v Hodonicích.

Předpokládaný termín zahájení výroby zástupci Unipapu posouvali od dubna 2012, poslední termín - začátek roku 2013 - již také uplynul. Webové stránky, nabízející pracovní pozice konkrétně pro závod v Moravském Krumlově, přestaly před časem fungovat a objekt majitelé pronajímají. „Část našeho areálu slouží pro logistiku, některé prostory již nyní využívají firmy z Moravského Krumlova a okolí. V současné době jednáme s dalšími firmami, které mají zájem o výrobu a skladování. Průběžně areál přebudováváme na modernější a dnešním trendům odpovídající skladové a výrobní prostory. Areál čeká kompletní zateplení a nová střecha administrativní budovy a zdravotního střediska. Vše bychom rádi stihli do zimy, ale akce je vázána dotačním programem," vysvětlila mluvčí Unipapu Iva Nehybová.

Nevyhovující stav budov si vyžádal rozsáhlé stavební úpravy. „Práce jsou daleko většího rozsahu, než jsme se původně domnívali. Část areálu jsme se rozhodli pronajmout, vzhledem k jeho velikosti bychom jej zřejmě celý nevyužili. Budoucí vývoj závisí na celé řadě faktorů a ne všechny z nich můžeme jako firma ovlivnit. Naší snahou je dát možnost uplatnění i místním firmám a živnostníkům, kteří mají šanci podílet se na rekonstrukci a přebudování objektu," dodala Nehybová.

Na rozjetí výroby v areálu čeká spousta místních i lidí z okolí. „Ucházím se v Unipapu o práci. Z Krumlova bohužel postupně zmizely výrobní závody, jako byl Lacrum nebo Piana. Zbývá pouze Retex a První brněnská. Lidí bez práce je spousta a řada z nich na otevření nové fabriky čeká," poznamenal před časem muž, který si nepřál uvést své jméno. Redakce je ale zná.

Zklamání nad celým vývojem situace netají ani starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. „Mrzí mě, že podnikatelské aktivity Unipapu nemají pozitivní vliv na nezaměstnanost ve městě a okolí. Snažíme se ale vytvořit podmínky pro firmu AZ Pokorný, která sídlí v Čermákovicích. Stojí o to mít závod v Krumlově," podotkl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

V prostoru Na Kačence by měl vzniknout nový areál, město se bude podílet na zasíťování pozemků, v budoucnu by firma mohla nabídnout místním lidem a lidem z okolí desítky pracovních míst. Firma produkuje výrobky pro rozvody plynu, vody a solárních systémů.

V moderní dřevařský závod se měl proměnit do konce loňského roku areál bývalých Mrazíren ve Višňové. "Dochází k nějakým změnám v projektu, nic bližšího nemohu sdělit," podotkl jeden zástupců firmy Ladislav Zpěvák. Brněnská společnost Obchodní a Investiční je novým majitelem objektu již tři roky. Dle slov zástupců firmy hodlají zpracovávat dřevo z listnatých i jehličnatých lesů a prvním výrobním programem by měla být výroba stavebního řeziva.

Ve Znojmě jsou na prodej bývalá jatka za vlakovým nádražím, které získalo město do svého vlastnictví po vleklých sporech. Původně požadovalo město částku osm milionů, nyní již ponechává nabídkovou cenu na případných zájemcích.