VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Znojemský pivovar pomalu utlumuje výrobu piva

Znojmo (AKTUALIZOVÁNO) - Známý znojemský pivovar, který zavoní všem, kdo jdou na procházku ke znojemskému hradu, má bohatou historii. První zmínky o pivovarnictví na Znojemsku pocházejí už ze třináctého století. V roce 1720 pak zahájil výrobu pivovar u znojemského hradu. K významným novodobým změnám došlo po roce 1993, kdy pivovar přešel do soukromých rukou.

25.3.2008
SDÍLEJ:

Manažer pivovaru Hostan Karel Čaněk u zařízení varny z roku 1930.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

„Kdo by se chtěl věnovat výrobě piva profesně, měl by nejlépe vystudovat pražskou střední průmyslovou školu pivovarskou, obor kvasná technologie, pivo a slad a pak vysokou školu technologickou,“ říká manažer pivovaru Hostan ve Znojmě Karel Čaněk. manažer, podle staršího označení sládek, sice vysokou školu nemá, má však po létech praxe obrovské zkušenosti.

„Znojemský pivovar dříve vyráběl tři až čtyři druhy piva, dnes už jen jeden. Úměrně k tomu je výstav piva. Vloni jsme dělali pětadevadesát tisíc hektolitrů piva, letos už nebudeme dělat naše pivko sudové, jehož výroba se také přesunula do Brna,“ říká manažer pivovaru Karel Čaněk.

V roce 1995 ale objem vyrobeného piva ve Znojmě byl téměř dvojnásobný.

„Pivovar má v tomto roce výstav sto devadesát dva tisíce hektolitrů a sto deset zaměstnanců. Nastávají další problémy ze strany města a památkářů, kteří zakazují vjezd velkých a těžkých aut do centra města. Důsledkem je otevření distribučního skladu v městské části Znojmo – Oblekovice,“ píše se na internetových stránkách města.

Koncem června 2006 ukončil pivovar výrobu lahvového piva. To se dnes licenčně vyrábí v Brně. „Ve znojemském pivovaru dnes vyrábíme už jen sudové pivo Hostan a Hradní jedenáctku,“ upřesňuje Čaněk. Když se začalo lahvové pivo vyrábět v Brně, zlí jazykové, zvyklí na svoje lahváče tvrdili, že už to není Hostan. „Náš pivovar používá znojemskou vodu, která splňuje všechny požadavky, Brno pak vodu svoji. To společně s jinou technologií může nepatrně ovlivnit chuť piva,“ nastiňuje Čaněk. Chmel a slad ale používají při výrobě Hostanu totožný jak ve Znojmě, tak v Brně.

Zvyšuje se ale výroba limonád. „Heineken, pod který patříme, totiž koupil také krušovický pivovar a my budeme dodávat naše limonády i do hospod, kde točí Krušovice,“ vysvětlil Čaněk. Znojemský pivovar v loni vyrobil čtyřicet tisíc hektolitrů limonád, letos to má být až padesát tisíc hektolitrů.

Pivovar Hostan získává už dvanáct let pravidelná ocenění v soutěžích. „Letos už máme dva úspěchy. V únoru jsme získali za Hostan Hradní Zlatou pečeť a na Pivexu jsme získali třetí místo za Hostan Hradní,“ uzavírá Čaněk.

Autor: Dalibor Krutiš

25.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Zarážení hory pomáhá ochránit vinohrady. Vinaři soudili i skupinku zlodějů

Tasovice /VIDEO/ - Slavnost Zarážení hory pořádali v sobotu už potřetí obyvatelé Tasovic a Spolek vinařů svatého Klementa. Všude bylo plno vína, krojů a moravských písní. "Věřím, že se všichni při písničce a skleničce dobrého vína společně pobavíme a navíc pomůžeme ochránit naše vinohrady v době zrání před chorobami, špačky, zlým počasím a zloději. Hrdě můžeme prohlásit, že naše právo platí už od šestého století," řekl na úvod za pořadatele slavnosti František Houšť.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Meruňkovice bude vzácná, kvůli mrazům

Jižní Morava – Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení