PROJEKT DENÍKU
Deník Rovnost rozjíždí projekt, díky kterému bude sbírat názory vybraných osobností k aktuálním tématům ve společnosti.

VÍC K TÉMATU PŘÍSPĚVKŮ NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ.

VZPOMNĚLI BYSTE SI ALESPOŇ NA JEDNU TOVÁRNU ČI PODNIK VE VAŠEM OKOLÍ, O KTERÝCH VÍTE, ŽE V POSLEDNÍCH PĚTI LETECH VZNIKLY ZA FINANČNÍ PODPORY STÁTU?
Není toho málo. V letech 1998 až 2016 stát vydal přes tisíc příslibů na investiční pobídky, na jejichž základě pak domácí i zahraniční investoři přislíbili proinvestovat přes 800 miliard korun a vytvořit více než 180 tisíc nových pracovních míst. Nejvíce rozhodnutí bylo přiznáno investorům v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. I přesto si ale lidé novou továrnu ve svém okolí s pobídkami od státu přímo nespojují. Ukázal to i poslední panel Deníku.

Celkem 17,7 % panelistů Deníku z Jihomoravského kraje si vzpomnělo alespoň na jednu továrnu či podnik ve svém okolí, který vznikl díky investiční pobídce od státu. Nevzpomnělo si 82,3 % respondentů. Odpovídalo 62 lidí.

Soustřeďuje se na podporu začínajících firem i na spojování společnosti s vhodným kreativcem pomocí takzvaných voucherů, které firmě pomáhají posunout se dál. „V letošním druhém ročníku akce Kreativní vouchery Brno se na stotisícový příspěvek pokouší dosáhnout sto devět firem," informovala mluvčí centra Martina Pouchlá. Tentokrát se o poukazy mohly přihlásit technologické firmy z jižní Moravy.

S rozvojem pomohlo centrum třeba kyjovské firmě Project Controls, která se díky němu dostala mezi tři největší dodavatele ovládacích mechanismů pro automobilky. „V zavalení běžným provozem nezbývá čas na řešení dlouhodobého rozvoje firmy. Když se situa-ce na trhu výrazněji změní nebo přijdou jiné problémy, nejsou na to majitelé často připravení. Stejně tak nemají kapacitu plánovat. Na jižní Moravě takto byznysově pospává řada firem," zhodnotil nedávno Jindřich Weiss, iniciátor programu, do kterého se firma zapojila.

Oproti Jihomoravskému inovačnímu centru stát pomáhá firmám odlišným způsobem prostřednictvím společnosti Czechinvest. Například při vytváření pracovních míst. „Poskytuje podporu třeba slevou na dani z příjmů, podporou rekvalifikace nebo školení nových zaměstnanců," vyjmenovala některé způsoby mluvčí Czechinvestu Petra Menclová.