Starou průmyslovou čtvrť Znojma čeká zřejmě velká změna. Někdejší městská jatka v Průmyslové ulici jsou právně volná a znojemská radnice je může připravit k prodeji. Skončil totiž mimořádně vleklý spor o zástavní práva sahající do devadesátých let.

„Na jatkách vázly dvě zástavy, jednu soud zrušil před půl rokem. Požádali jsme právní kancelář, která pro město pracuje, aby v té věci dále jednala, protože spor se vlekl již velmi dlouho. Vzhledem k tomu, že zrušení jedné ze zástav bylo precedentem, soud nakonec odstranil i druhou. Město je tedy nyní vlastníkem a naše majetkové oddělení se již zabývá přípravou prodeje areálu," řekl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Radnice již disponuje znaleckým posudkem a návrh na zveřejnění záměru prodeje položí představitelé města na stůl zřejmě již v dohledné době. „Celou lokalitu chceme brzy nabídnout k prodeji a náležitě zveřejnit, současně si uděláme průzkum, jaký o ni může být zájem, dodal starosta.

První muž Znojma naznačil, že město zřejmě zchátralý areál pravděpodobně nabídne tak, jak je. „Demolice nynějších zchátralých objektů jsme krátce zvažovali, ale zřejmě jatka prodáme v nynějším stavu s tím, že každého případného kupce budeme náležitě informovat, v jakém stavu areál je a co s sebou nese," podotkl starosta. Orientační cenu pro chystanou nabídku k prodeji město ještě nestanovilo, podle starosty se má pohybovat přibližně kolem osmi milionů korun.

Ukončení vleklého sporu uvítal bývalý starosta Petr Nezveda, nynější opoziční zastupitel. „Je dobré, že jatka jsou konečně volná. Celý ten příběh provázely podivné okolnosti a pokud vím, tak poslední spor město vyhrálo díky tomu, že tvrdilo, že bývalý starosta podepsal zástavy bez vědomí zastupitelstva a ty jsou proto neplatné," řekl Nezveda s narážkou na nynějšího místostarostu Pavla Balíka.

Ten uvolnění jatek nechtěl příliš komentovat. „Vztahy se smluvními partnery sahají až do roku 1994, problém byl v tom, že smlouvy nebyly dodrženy. Vím, že to teď různí chytráci budou s chutí komentovat, i proto, že jsem nyní nemocný," poznamenal Balík.

Prodej areálu je podle Nezvedy prakticky jedinou variantou, jak s ním naložit. „Nenapadá mě, co by tam město samotné mohlo chtít vybudovat. K úvaze je snad jen to, zda se nepostarat o demolice a parcelu neprodat takříkajíc holou. V každém případě je dobré, že ve staré průmyslové zóně bude k dispozici volný areál," dodal Nezveda.

Podle znojemského realitního makléře Lubomíra Vašíka může z někdejších jatek být zajímavý artikl. „Je to  zřejmě první ucelený celek s dobrým příjezdem, který je ve staré průmyslové čtvrti na prodej. Je samozřejmě potřeba podívat se na vnitřní dispozici areálu, zamyslet se nad tím, jaké využití umožňuje, myslím ale, že zájem by o něj být mohl," uvažoval makléř.

Stará jatka získalo město do majetku počátkem devadesátých let. Zastupitelstvo posléze rozhodlo vstoupit majetkovým podílem do společnosti ITL-masokombinát. Společnost zamýšlela postavit nový masokombinát v Dyji, jatka měla fakticky sloužit jako záruka za úvěr. Masokombinát nakonec nevznikl a jatka uvázla v spleti žalob, soudních sporů a trestních oznámení. Bývalý starosta Balík o sporném podpisu záruk vypovídal před třemi lety jako svědek v majetkové při u soudu.  „Je to už mnoho let. Na nic si nemohu pamatovat. Jisté je, že všechny smlouvy a dokumenty, které jsem podepisoval, mi připravili a v průvodním listě podepisovali příslušní úředníci," řekl tehdy Balík.