Dvě hvězdy v britské soutěži Great Taste tento týden získaly marmelády z kdoulí a šípků. „Jsou to, zejména kdoule, typický regionální produkt, které běžně vyrábíme. O soutěži jsme se dozvěděli tak, že jsme si tohoto označení všimli u některých dalších výrobců a pak se zkusili přihlásit sami,“ říká Zuzana Boudová.

Před třemi lety mladá znojemská firma navazující na rodinnou tradici sahající do konce devatenáctého století dosáhla mimořádného úspěchu. „Dostali jsme tři hvězdy za želé z ledového vína, což byl jedinečný produkt, který se nebude opakovat,“ dodává Boudová.

Letos naopak v soutěžích zazvonily typické regionální plody. „U Britů jsme uspěli s kdoulemi, v krajské soutěži s mišpulemi. Obojí jsou typicky znojemské plody, i když poněkud zapomenuté. Občas lidem ukazujeme fotky, aby viděli, jak obojí vypadá,“ usmívá se žena.

Znojemská firma nabízí i marmeládu z okurek. „Vznikla trochu z recese. Pořád se nás někdo ptal, zda ji máme, tak jsem ji zkusili vymyslet. Jak ji děláme, je výrobní tajemství. Ale je ze sterilovaných okurek a používáme koření, které se dává do nálevu,“ naznačuje.

Znojemský vodák David Gros.
Dyje mne nikdy neomrzela. Meandry lákají, říká vodák David Gros