Veselé víno, Waldberg Noveau, Mladý Lahofer, Svatováclavský sběr,… Nejen pod názvem Svatomartinské lze na Znojemsku sehnat letošní mladé víno. Vinaři, kteří si od Vinařského fondu nekoupili licenci na používání známky s obrázkem světce na bílém koni, pojmenovávají své výrobky různě. Zájem o ně každoročně roste.

„Letos vyrobíme pět až šest tisíc lahví Veselého vína. Každoročně jeho produkci zvyšujeme, letos ho děláme počtvrté. Očekávám, že do měsíce nebude co prodávat,“ řekl vinař Jiří Hort z Dobšic.

Ten k výrobě Veselého vína používá Müller Thurgau. „Tradičně je v kabinetu nebo pozdním sběru, a tedy bez doslazování. Název Veselé víno vznikl proto, že víno má navozovat dobrou náladu a té není nikdy dost,“ doplnil Hort.

Jiný název zvolila vrbovecká společnost Waldberg. „Z odrůd Müller Thurgau a Svatovavřinecké nabízíme letošní mladé víno nazvané Waldberg Nouveau. Nabízeli jsme je pod stejným názvem už před pěti lety, zájem o ně je velký. Vyrábíme ho kolem pěti tisíc litrů, prodávat se bude zhruba do konce roku,“ sdělil Pavel Filipovszki z Vinařství Waldberg.

Müller a Vavřinec


Müller je víno svěží, intenzivní, plné vůně s muškátovými a broskvovými tóny. „Ve Svatovavřineckém převažují výrazné švestkové tóny. Kvalitou určitě vydrží minimálně rok. Teď jsme chutnali loňské Nouveau a bylo stále dobré,“ dodal vinař Pavel Filipovszki.

Pod označením Mladý Lahofer prodává svá mladá vína Vinařství Lahofer z Dobšic. „Naše vína nejdou do řetězců, neděláme jich velká kvanta, a proto pro nás značka nemá až takový význam. Naše mladé víno dodáváme do vinoték, kde nás zákazníci znají a vědí, že jde o kvalitu. Prodávat je budeme zhruba do přelomu ledna a února,“ řekl Stanislav Lancouch z Vinařství Lahofer.

Jediné víno se značkou Svatomartinské pocházející ze Znojemska začal jedenáctého listopadu prodávat Znovín Znojmo. S označením mladého vína jako Svatomartinské přišel před deseti lety vinař Jiří Kopeček. „Prošlapal těžkou cestičku, a když se značka začala ukazovat jako úspěšná, prodal ji Vinařskému fondu. Ten ji nyní za licenční poplatek zhruba jedna koruna za láhev propůjčuje vinařům,“ uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Mladá vína


Kdo nechce složitě obíhat všechny vinaře vyrábějící mladá vína, bude mít možnost ochutnat je všechny na jednom místě. „Na šestého prosince chystáme degustaci mladých vín v Novém Šaldorfu. Ochutnávka začne v pět hodin odpoledne,“ řekl Jaromír Čepička z občanského sdružení Znojemské vinařství.