VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Znojemsku se pálí meruňky, lidé chtěli i melounovici

Znojemsko - Pálenice na Znojemsku jedou naplno. Začala se pálit meruňkovice. S nevšedními požadavky na vypálení melounů, mandarinek či obilí se setkávají občas v každé pálenici.

16.8.2009
SDÍLEJ:

V Citonicích na Znojemsku pálí kořalku Josef Taufer. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Vypálit kořalku z melounů, pomerančů či dokonce obilí chtějí někteří vyznavači destilátu po majitelích a provozovatelích pálenic na Znojemsku. Odcházejí však s nepořízenou. Vlastník pálenice by totiž měl potíže se zákonem.

„Lidé za námi chodí s mnohdy neuvěřitelnými požadavky. Takové však musíme odmítnout. Pálit lze totiž jen takové ovoce, které majitel vypěstoval na svém pozemku, případně ho získal od svého zaměstnavatele jako naturálie,“ nastínil majitel palírny v Kravsku Zdeněk Fabián.

Přesto do pálenic občas přijdou lidé s požadavkem vypálit destilát třeba z mandarinek.

„Pochybuji, že mají mandarinkové plantáže někde na Znojemsku. U nás jsme právě ukončili pálení třešní, ale moc jich nebylo. Aktuálně začíná doba pálení meruněk, ale takové množství, jako bylo před třemi roky, takové rozhodně neočekávám,“ uvedl majitel pálenice v Citonicích Josef Taufer.

Ve své pálenici, kterou stále zdokonaluje a modernizuje, přemýšlí o tom, jak zlepšit kvalitu destilátu. „Připravuji se na to, jak ještě více vylepšit chuťové vlastnosti destilátu,“ nastínil Taufer.

Mezi zákazníky se našli i lidé, kteří chtěli pálit destilát z brambor. „To ale technicky nejde,“ nastínil Taufer.

Včera začali pálit meruňkovici také v pálenici v Olbramovicích. „Meruňkovici jsme začali dělat právě v pátek. Předtím jsme pálili kořalku z třešní, je jich ale poměrně málo,“ sdělil René Svatuška.

Olbramovická pálenice funguje již třetí dekádu a zažila různé požadavky na vypálení rozmanitých surovin. „Zajímavé pálení bylo třeba z jahod. To byla příjemná, voňavá kořalka. Jinak se pálí klasika. Meruňky, hrušky, švestky,“ doplnil Svatuška.

Jestliže před deseti, patnácti lety chtěli lidé vypálit kořalku, která by ve výsledku měla třeba i pětapadesát procent alkoholu, v poslední době jsou požadavky na takzvané grády poněkud odlišné.

„Zákazníci jdou stále níže. Přibližně před šesti roky se dělávala meruňkovice okolo dvaapadesáti, třiapadesáti procent, dnes chtějí lidé většinou okolo padesáti, někteří i devětačtyřicet procent,“ přiblížil Svatuška. Důvod je podle odborníka prostý. „Při nižších stupních lépe vynikne vůně destilátu a lidé prostě chtějí vědět, co vlastně pijí,“ vysvětlil Svatuška.

V plném provozu je také známá pálenice ve Znojmě při cestě na Cínovou horu.

„Stejně, jako ostatní, zpracováváme právě také u nás meruňky. Tento rok by měl být nadprůměrný. Počítám, že meruňkovici budeme pálit přibližně do druhé poloviny září. Potom by měly nastoupit blumy, čačanky švestky, hrušky a ringle. Nakonec bude kalvádos,“ sdělil majitel pálenice Jiří Novák.

Podle jeho zkušeností chtějí lidé destilát většinou mezi padesáti až dvaapadesáti procenty. „To je nejoblíbenější síla kořalky,“ doplnil Novák.

Zkušený odborník si myslí, že nejlepší pálenka je z dobrého, jihomoravského ovoce.

„Z vyzrálých meruněk, třešní nebo hrušek či švestek má pálenka charakteristickou chuť i vůni po konkrétním ovoci a je podle mého názoru skutečně nejlepší,“ zakončil Novák.

Autor: Dalibor Krutiš

16.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Supersport BMW i8. Policie si od auta slibuje hlavně větší ukázněnost řidičů na dálnici.
23

Zraněného policistu, který se vyboural s hybridním BMW, propustili z nemocnice

Mikulovské Pálavské vinobraní. Ilustrační foto.
16

Pálavské vinobraní oslaví už 70 let. Zastavila jej pouze okupace v roce 1968

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Z bývalé prodejny a restaurace vznikne nové kulturní centrum. Od května

Znojmo – Galerii a místo setkávání v někdejší prodejně na náměstí Republiky v centru Znojma připravuje tamní spolek Umění do Znojma. S městem jedná o výpůjčce prostor, které ještě musí projít rekonstrukcí.

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Loňský nedostatek medu? Letos bude ještě hůř. Kvůli trvajícímu suchu

Jižní Morava – Loni bylo medu málo, letos jej bude zřejmě ještě méně. Tak zní předpověď předsedy Českého svazu včelařů Hodonín Miroslava Smolíka. „Kolik kilogramů včelaři v regionu vyprodukovali, zatím nevíme. Bude to podobné jako loni, možná horší,“ poznamenal Smolík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení