„Návštěvníci uvidí vystírací a scezovací káď, rmutové a mladinové kotle,“ popsala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Scezovací káď projektanti návštěvníkům i otevřeli. Při pohledu z varny mohou vevnitř na obrazovkách sledovat film, z další části expozice do ní pak mohou i vystoupat po točitých schodech.

Ilustrační foto.
Napadal otce a zaútočil na policistu. Za agresivitou muže byl alkohol

Celá expozice provede zájemce historií pivovarnictví a technologií výroby piva. Výstavu pro město připravilo Národní zemědělské muzeum. „Na jižní Moravě jsme dosud měli pobočku jen ve Valticích na Břeclavsku. Za první republiky přitom naše muzeum mělo pobočky prakticky v každém okrese. Vznikaly ale vždy díky místní iniciativě a úsilí. Právě na tuto tradici tedy nová expozice dobře navazuje,“ uvedl ředitel muzea Martin Jan Půček.

Nabídku expozice doplní také možnost exkurzí do sousední výroby společnosti Městský pivovar Znojmo, která pivo v areálu začala znovu vařit před dvěma lety. „Otevření expozice je pro nás skvělá zpráva. Lidé nyní mohou přímo porovnat historii a současnost vaření piva. Očekáváme, že to přinese větší zájem o celý areál i rozšíření znalosti naší značky mezi milovníky piva,“ prohlásil ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

O víkendu bude expozice akce Brány památek dokořán otevřena zdarma. „Prohlídky začínají vždy v celou hodinu od devíti dopoledne do čtyř odpoledne. Od prvního května pak začne běžný provoz, kdy bude expozice otevřena do konce října denně do půl desáté do půl šesté,“ doplnila mluvčí radnice Pastrňáková.

Už od začátku března chystali jednu z nejvyšších vater na Znojemsku dobrovolní hasiči s místními fotbalisty v Havraníkách na Znojemsku. Dokončili ji ve středu.
OBRAZEM: Skoro dva měsíce chystání. Na osmimetrové vatře vzplane čarodějnice