To, že družstvo mezitím začalo okurky už prodávat, teď nikomu nevadí. „Stanovili jsme podmínky, za jakých a v jakém rozsahu je možné okurky zavařovat,“ uvedla Jana Tušerová ze znojemské hygienické stanice.

„Výroba byla přerušena, zavařovalo se jen dva dny. Na začátku mi nedošlo, že kuchyně musí mít zvláštní povolení. Podali jsme si dodatečnou žádost a od středy můžeme vyrábět. Je to ale omezeno zhruba dvěma až třemi stovkami kusů lahví denně,“ řekl ředitel školy Libor Hanzal.

Už v úterý ale byly Znojemské okurky běžně k dostání v obchodě a to s datem výroby sedmého července. Tedy ze dne, kdy se v kuchyni středního učiliště nezavařovalo.

„Máme je tady dvě hodiny,“ řekl v úterý odpoledne provozovatel obchodu na Přímětické ulici Oldřich Míša.

„Sedmého se u nás určitě nezavařovalo. Ale možná lepili etikety,“ doplnil Hanzal.

Družstvo Znojemská okurka už má na Státní zemědělské a potravinářské inspekci nahlášenou i další výrobnu, a to Konzervárnu Novák v Hraběticích. „Pokud by družstvo vyrábělo na jiných, než ohlášených místech, hrozí mu pokuta do jednoho milionu korun. Naši inspektoři už provedli na místě kontrolu. Podle ní je výrobek nezávadný a není tedy z naší strany důvod, proč proti družstvu postupovat,“ sdělila mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Předseda družstva Zbyšek Dřevojan mezitím zaslal vedení Deníku dopis, ve kterém si stěžuje na poškození svého dobrého jména. K tomu mělo dojít předchozími dvěma články ve Znojemském deníku, které o vzniku a činnosti družstva informovaly.