Vranovská Ves se rozdělila na dva tábory. Stalo se tak kvůli plánované stavbě čtyř, přes sto padesát metrů vysokých, větrníků. Ty by měly stát v lokalitě Kraví hora. Další čtyři chce firma postavit v katastru sousedních Pavlic.

Někteří obyvatelé Vranovské Vsi odmítají stavbu větrných elektráren u obce. Kvůli ochraně přírody založili občanské sdružení Horizont. Studují materiály o větrnících a informují ostatní občany o tom, co zjistili. Zorganizovali i petici. Vedení obce stavbu větrníků podporuje. Argumentuje miliony, které by mohla obecní pokladna získat.

Pro stavbu větrných elektráren je vedení obce. „Chápu názor občanů, že větrníky nevytvořila příroda sama. Ale vytvořila elektrické sloupy, silnice? Také na tohle si člověk zvykl. V této chvíli, kdy to může být pro obec přínosem, objeví se osm, deset lidí, kteří s sebou stáhnou další a stovka lidí pak podepíše petici proti stavbě,“ řekl starosta obce Jiří Peřinka. Dodal, že petice je pro obec směrodatná.

„Nesouhlasím ale s tím, že by větrníky byly hlučné. Neruší telefonní signál, nevydávají žádné záření. Nic takového nikdo neprokázal,“ uvedl Peřinka. Větrníky obhajuje především kvůli penězům, které by obec mohla získat. „Je to jedna z posledních šancí v tomto období, kdy by obec mohla dostat nějaké peníze. Jde přitom až o dvacet milionů korun,“ dodal.

Na druhé straně pomyslné barikády stojí lidé z občanského sdružení Horizont. Dali si cíl, že budou chránit přírodu a lidi před aktivitami všech, kteří by mohli životní prostředí v místě, kde bydlí, zhoršit.

Zbytečná anketa?

„Záměr postavit větrníky jsem zaregistroval poměrně pozdě. Obecní úřad se loni formou ankety ptal lidí na jejich názor,“ řekl Stanislav Holík z občanského sdružení Horizont. Dodal, že anketa nepodala důležité informace. „Neuváděla ani počet větrníků, chyběly další upřesňující informace, “ nastínil Holík.

Podle dalšího muže, který se o větrníky začal hlouběji zajímat, se navíc úředníci neptali na názor všech bydlících.

„Z ankety byli vyloučeni lidé, kteří v obci nemají trvalý pobyt. To se týká také nás,“ uvedl Pavel Kvača. Lidé ze sdružení zorganizovali petici, která nesouhlasí se stavbou větrníků. „Podepsalo ji sto dvacet čtyři lidí,“ řekl Holík. Ve Vranovské Vsi trvale bydlí dvě stě šestašedesát obyvatel včetně dětí.
V naší zemi vznikla řada občanských sdružení, které upozorňují na nekoncepční výstavbu větrných elektráren.

„Ztotožňujeme se s otevřeným dopisem, který poslalo politikům a ministerstvům Občanské sdružení Krajina pod Javořicí. V něm se, mimo jiné, hovoří o faktu, že obyvatelé obcí se v problematice příliš neorientují. Záměr stavby větrníků mnohdy berou jako nutné zlo. Výsledkem pak je zásadní změna v krajině na desítky let,“ doplnil Kvača.

Starosta se nyní obává poklesu zájmu investorů. „Kdybychom teď od akce odstoupili, mohli bychom ztratit důvěru případných investorů. Nebyli by si jisti, jestli z akce na poslední chvíli nevycouváme,“ napsal v místním zpravodaji Peřinka.

Jsou pro i proti

Lidé ve Vranovské Vsi a v sousedních Pavlicích vidí věci různě. „Nám stavba větrníků nevadí. Když to nebude svištět a bude to v patřičné vzdálenosti od vesnice, proč ne,“ uvedl Jaromír Kovářík z Pavlic. Také z jeho domu je přímý výhled na Kraví horu, kde by měly větrníky stát.

„Jsem zásadně proti stavbě takových oblud. Úplně nám to zničí krásnou krajinu,“ řekl Antonín Neulinger z Vranovské Vsi. O dalším osudu elektráren se bude jednat ve Vranovské Vsi v místním hotelu také dnes odpoledne v šest hodin.