Z celého území České republiky zasáhly mrazy nejvíce právě jih Moravy. „Ovoce je všude daleko méně. Nejhůře je na tom ale Jihomoravský kraj, kde palírny pracují na menší výkon," uvedl Jiří Kovařík z Unie destilatérů.

Potvrzuje to i Jiří Svoboda z brněnské Pálenice Nový Lískovec, který hodnotí letošní sezonu velmi negativně. „Taková sezona ještě nebyla. Kdybych neměl jiné aktivity, tak s pálením skončím. Loni jsem pálil 250 kotlů, letos zatím dva. Ovoce přitom lidé dovezli až z Hustopečí," sdělil destilatér. Ani palírna Jana Halgaše v Hrušovanech u Brna nepracuje na plný výkon. „Zatím jsem vypálil asi patnáct procent toho, co minulý rok," doplnil Halgaš.

Podle Miroslava Hořavy, který provozuje Pálenici u Beránka v brněnském Králově Poli, ale nejde jen o nižší prodej pálenky. Nedostatek ovoce mu zvedá i náklady na provoz. „Tento měsíc jsem pálil pouze třikrát. Slabá sezona ovoce pro mě znamená komplikace při pálení v tom, že musím pořád propařovat a roztápět kotle, kdežto v normální sezoně běží pořád. Mám tak vyšší náklady na spotřebu elektřiny a tím se dál snižují výnosy," vysvětlil problémy Hořava.

Do palíren nosí zákazníci hlavně jablka, kterých se letos urodilo nejvíce. „Je to proto, že jsou hlavní ovocnářskou plodinou," uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Nejméně je podle něj meruněk a broskví. „Letos to vypadalo dobře, protože stromy na jaře krásně kvetly. Pak ale stačily tři noci mrazu a všechno je pryč. Kdo může, přinese aspoň jablka. Těch ale taky není tak jako dřív," zhodnotil letošní sezonu Ivo Lenský z Palírny za dědinou v Moravských Knínicích na Brněnsku.

I když je letos ovoce nedostatek, pálí se kromě jablek i třešně, višně, švestky a meruňky, kterých je ale velmi málo. „Pálíme také loňské kvasy švestek, které vydrží a dlouhá doba kvašení jim naopak prospívá," sdělil Hořava. Muži podle něj dávají přednost slivovici, zato ženy meruňkovici, protože je jemnější a voňavější. „Někdy se setkáme i s takovými extrémy, jako že chce někdo třeba vypálit jahody," svěřil se destilatér.

Kamil Kubánec, který si nechává pálit ovoce každý rok, letos řešil problém se švestkami. „Skoro všechny nám zplesnivěly, takže jsme museli dovézt jiné," uvedl.

Zajímavosti o pálence
∙ jeden litr stoprocentního alkoholu stojí okolo 290 korun
∙ 250 litrů kvasu se pálí dvě hodiny
∙ letos se v kraji urodilo o osmdesát procent méně meruněk a broskví
∙ každoročně ovocnáři sklidí nejvíce jablek
∙ některé destilérky vypálily jen čtvrtinu z toho, co minulý rok
∙ muži obvykle preferují slivovici, ženy zase meruňkovici

HANA DRAHOKOUPILOVÁ

ZUZANA KOČIŠOVÁ