VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravá meruňkovice? V kraji letos vzácnost. Palírny hlásí bídnou sezonu

Jižní Morava – I když byly letos na jaře ovocné stromy obsypané květy, dubnové mrazíky úrodu na jižní Moravě překazily. Momentálně to pociťují i destilatéři, kteří letos vyrábí daleko méně pálenky. Někde až o tři čtvrtiny.

21.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Z celého území České republiky zasáhly mrazy nejvíce právě jih Moravy. „Ovoce je všude daleko méně. Nejhůře je na tom ale Jihomoravský kraj, kde palírny pracují na menší výkon," uvedl Jiří Kovařík z Unie destilatérů.

Potvrzuje to i Jiří Svoboda z brněnské Pálenice Nový Lískovec, který hodnotí letošní sezonu velmi negativně. „Taková sezona ještě nebyla. Kdybych neměl jiné aktivity, tak s pálením skončím. Loni jsem pálil 250 kotlů, letos zatím dva. Ovoce přitom lidé dovezli až z Hustopečí," sdělil destilatér. Ani palírna Jana Halgaše v Hrušovanech u Brna nepracuje na plný výkon. „Zatím jsem vypálil asi patnáct procent toho, co minulý rok," doplnil Halgaš.

Podle Miroslava Hořavy, který provozuje Pálenici u Beránka v brněnském Králově Poli, ale nejde jen o nižší prodej pálenky. Nedostatek ovoce mu zvedá i náklady na provoz. „Tento měsíc jsem pálil pouze třikrát. Slabá sezona ovoce pro mě znamená komplikace při pálení v tom, že musím pořád propařovat a roztápět kotle, kdežto v normální sezoně běží pořád. Mám tak vyšší náklady na spotřebu elektřiny a tím se dál snižují výnosy," vysvětlil problémy Hořava.

Do palíren nosí zákazníci hlavně jablka, kterých se letos urodilo nejvíce. „Je to proto, že jsou hlavní ovocnářskou plodinou," uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Nejméně je podle něj meruněk a broskví. „Letos to vypadalo dobře, protože stromy na jaře krásně kvetly. Pak ale stačily tři noci mrazu a všechno je pryč. Kdo může, přinese aspoň jablka. Těch ale taky není tak jako dřív," zhodnotil letošní sezonu Ivo Lenský z Palírny za dědinou v Moravských Knínicích na Brněnsku.

I když je letos ovoce nedostatek, pálí se kromě jablek i třešně, višně, švestky a meruňky, kterých je ale velmi málo. „Pálíme také loňské kvasy švestek, které vydrží a dlouhá doba kvašení jim naopak prospívá," sdělil Hořava. Muži podle něj dávají přednost slivovici, zato ženy meruňkovici, protože je jemnější a voňavější. „Někdy se setkáme i s takovými extrémy, jako že chce někdo třeba vypálit jahody," svěřil se destilatér.

Kamil Kubánec, který si nechává pálit ovoce každý rok, letos řešil problém se švestkami. „Skoro všechny nám zplesnivěly, takže jsme museli dovézt jiné," uvedl.

Zajímavosti o pálence
∙ jeden litr stoprocentního alkoholu stojí okolo 290 korun
∙ 250 litrů kvasu se pálí dvě hodiny
∙ letos se v kraji urodilo o osmdesát procent méně meruněk a broskví
∙ každoročně ovocnáři sklidí nejvíce jablek
∙ některé destilérky vypálily jen čtvrtinu z toho, co minulý rok
∙ muži obvykle preferují slivovici, ženy zase meruňkovici

HANA DRAHOKOUPILOVÁ

ZUZANA KOČIŠOVÁ

Autor: Redakce

21.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Úleva. Znojmo má první výhru, Frýdek-Místek přehrálo 2:1

Ilustrační foto.

Žaloba na územní plán: za krajem stojí přes 60 obcí

Druhá etapa čištění Bořího lesa se blíží ke konci. Průzkum chtějí urychlit

Břeclav, Valtice /FOTOGALERIE/ - Dva nálezy za pár minut našel pyrotechnik při čtvrteční ukázce průzkumu Bořího lesa mezi Valticemi a Břeclaví. Jeden byl pravděpodobně střepina, druhý zřejmě munice určená k likvidaci. „Je to nahodilé, může se stát, že jste hodinu bez nálezu a pak přijdete na místo, které musíte přerýt jako záhon mrkví, protože jeden nález navazuje na druhý,“ řekl Jiří Chládek, hlavní pyrotechnik specializované firmy, která průzkum provádí.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Hodonín – S nervozitou sleduje vývoj události okolo teroristických útoků ve španělské Barceloně. Čeká na zprávy, píše si se známými. Třicetiletá Monika Baldriánová z Hodonína strávila na Pyrenejském poloostrově několik let. A přestože kontakt s lidmi z oblíbené země udržuje už jen na dálku, vraždění radikálů ji nesmírně zasáhlo.

Jsme ohromení, chválí obránce Šuláka v Detroitu

Brno – Zatímco jeho bývalí spoluhráči ze Znojma už se prohánějí po ledě v přípravných zápasech, Libor Šulák zatím jen individuálně trénuje. Proto ho potěšila pozvánka do hokejového národního týmu na dvojutkání se Slovenskem příští středu v Třinci a o den později v Žilině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení