Vinaři mají poškozenou zhruba třetinu vinohradů. U ovocnářů jsou nejvíce postižené meruňky a broskve, u nichž se počítá až s šedesátiprocentní ztrátou. „Poškozené jsou i višně nebo hrušky. V podstatě všechno ovoce, které pěstujeme," posteskl si ředitel Patrie Kobylí Vavřinec Charvát. Poškození višní a také švestek se vyšplhalo na dvacet procent.

Předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný se domnívá, že letošní rok může být pro některé pěstitele zlomem, kdy začnou obchodování utlumovat, protože ceny, za které ovoce prodají, jsou příliš nízké. „Nyní ještě čekáme na červnový propad plodů. Je jisté, že některé budou mít poškozenou slupku, a je otázka, kolik ovoce bude mít konzumní kvalitu," řekl Pokorný.

Sobotka už požádal ministra zemědělství o schůzku, na které projednají další postup v podpoře vinařů a ovocnářů. „Chci se s ním také domluvit na tom, abychom na jednání vlády zařadili bod, který by se týkal speciálně situace v zemědělství. Nejde jen o škody, které byly způsobené aktuálními mrazy, jde o to, že se v poslední době v zemědělství kumuluje množství negativních faktorů a podle mého názoru by se této situaci měla vláda v nejbližší době věnovat," nechal se slyšet premiér.

Nejrychlejším opatřením, které by mělo pěstitelům pomoci, je změna v národních dotačních titulech a v programu rozvoje venkova. Pěstitelé by měli mít možnost získat dotaci na protimrazová opatření. „Třetí oblastí je dotáhnout do konce debatu o otázce nepojistitelných rizik," uvedl Sobotka.

Má vzniknout fond, který by zemědělce podpořil při ztrátách, které nepokrývá komerční pojištění. Některá opatření je možné zavést ještě letos.

Kraj chce navíc podle Haška podpořit vinaře zkoušením účinnosti technologií, které by zmírnily dopad mrazů, ve valtické střední vinařské škole. Ta má zároveň zkoušet nové odrůdy odolnější vůči výkyvům počasí i chorobám.

Prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray vítá opatření, která mají být přijata. „Zátěž je tak vysoká, že je zásah státu na místě," byl spokojený s výsledky jednání.