Potvrdila to i debata o znojemském plánu v rámci výstavy For Arch, která v sobotu skončila v areálu znojemského Louckého kláštera.

„Znojmo potřebuje zónu pro velkého strategického partnera. Hlavním podmínkám, tedy rovnému terénu, dostupnosti kvalitního napojení na dopravu a sítě nejlépe vyhovuje lokalita v jižní části města u Načeratic,“ řekl jeden z hlavních autorů platného územního plánu města Vladimír Klajmon.

Vyhlédnuté pozemky chtěli zpracovatelé do plánu zařadit v jedné z projednávaných změn. „Přestože jsme to předem projednávali na kraji a ministerstvu životního prostředí, nezískali jsme nutný souhlas k vynětí ze zemědělského půdního fondu kvůli chybějící podpoře místních úředníků,“ dodal Klajmon.

Někteří podnikatelé jsou vůči takové variantě zóny skeptičtí. „Ze zkušeností a jednání vím, že stávající dopravní napojení města není pro investory dostatečné. I kdyby sem nějaký přišel, bude mít velký problém se sháněním kvalitní pracovní síly. Pro Znojmo bude užitečnější, pokud zde bude více míst pro menší podniky, schopné operativně měnit výrobní program, než pro jednu obrovskou továrnu,“ řekl šéf znojemské stavební firmy Stanislav Hahn. Jeho firma vlastní areál bývalé Fruty na Dobšické ulici. Někteří radní se obávají, že by nová zóna mohla zkomplikovat snahu města prosadit se v oblasti turistického ruchu. „Jižní část Znojma je prakticky nedotčená a turisté dnes velmi oceňují nejen města s jejich památkami, ale i krajinu, která je obklopuje. Zóna v navrhované lokalitě by znehodnocovala vyhlídku z radniční věže,“ řekl radní Jiří Kacetl.

Je to na městě

Klajmon s kritikou nesouhlasí. „I menší města dokázala velké investory do dobře připraveného území dostat. Štěstí přeje připraveným a na městě je jen to, aby dokázalo politicky prosadit schválení vynětí zemědělské půdy pro zónu určenou pro strategického partnera,“ zdůraznil architekt Klajmon. Jak dodal, z důležitých přístupových silnic a železnice zůstanou pohledy na město nenarušené.

Vedení města se k jednáním o průmyslové zóně chystá. „Potřebujeme odborné podklady, proto jsme již zadali zpracování oponentních posudků k stávajícímu územnímu plánu. Očekáváme je zhruba do měsíce,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda. Jak dodal osobně považuje za lepší variantu více menších podniků než jednoho velkého strategického partnera.