VYBERTE SI REGION

Stehlík: U kávy hraje prim nejen chuť, ale i příprava

Znojmo – Narodil se ve Znojmě a svůj profesní život spojil s kávou. Naučil se ji připravovat v Itálii. Rok a půl byl spolumajitelem legendární kavárny Savoy v Brně. Řeč je o Richardu Stehlíkovi, který v adventním čase přijede do rodného města, aby zde lidem nabídl k ochutnání vlastní značku kávy d´Elvert.

21.11.2015 2
SDÍLEJ:

Rodák ze Znojma Richard Stehlík nabízí kavárnám vlastní značku kávy Cafe d´Elvert.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Podnikatel se pohybuje v gastronomii od svých osmnácti let. „Kromě vaření jsem byl schopný zastat v restauraci snad všechny pozice. Káva mě vždycky bavila. Po té, co jsem si otevřel vlastní podnik, odcestoval jsem do Itálie. Tam jsem zjistil, jak má správná káva vypadat a jak má chutnat," vzpomíná Stehlík.

Na základě získaných zkušeností se stal spolumajitelem brněnské Savoye. Rok a půl zde byl zodpovědný za přípravu kávy a školení baristů. Postupně začal experimentovat a zkoušel vyrobit vlastní směs. Jako první ji mohli ochutnat jeho známí nebo přátelé. „Experimentoval jsem, sledoval chuť a měnil postupně recepturu. Nakonec jsem namíchal ten správný poměr čtyř druhů arabiky a robusty. A ohlasy byly opravdu skvělé. Mému příteli a současnému kolegovi doslova spadla brada a rozhodl se, že jde do podnikání se mnou" přibližuje Stehlík.

Jeho káva bortí dosud zažité mýty. „Směs italského typu je většinou tmavá a hořká. Na druhém konci spektra jsou světle pražené kávy, kde dominuje spíše kyselost. Naše směs je někde uprostřed a chutě se krásně prolínají. Soustředíme se na absolutní čerstvost, protože káva například po měsíci ztrácí výrazně na kvalitě," podotýká podnikatel.

Jeho značka si klade do budoucna za cíl spojit chuť s kvalitou přípravy. „Dodáváme zboží tam, kde víme, že kávu umí připravit a dodrží požadovanou kvalitu. Kde o to projeví zájem, rád je správnou přípravu naučím. Výsledek často spočívá v maličkostech," upozorňuje.

V adventním čase mohou Richarda Stehlíka milovníci kávy zastihnout na Horním náměstí ve Znojmě. Ve stánku bude nabízet kávy na základě exkluzivního italského espressa, k tomu kávové speciality jako pravá irská káva nebo poctivě dělané punče. Kromě vánočních trhů lze jeho kávu ochutnat v Mikulově nebo v Brně.

Autor: Ilona Pergrová

21.11.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Uherčický zámek. Ilustrační foto.

Za pomoc Uherčicím a dalším památkám dostali Britové Paprsek světla

Břeclavští chtějí kamery, které jsou schopné rozpoznat registrační značky aut.

Kamerový systém rozpoznává značky aut. Do budoucna s ním počítá i Znojmo

Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce dva tisíce hektolitrů piva

Znojmo – Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce své existence 2143 hektolitrů piva. Letos chce produkci zdvojnásobit, sdělil v úterý podnik. Nová firma slavnostně otevřela svůj pivovar v areálu někdejšího Hostanu v listopadu 2015. Loňský rok pro ni byl první, kdy podnik vařil celoročně. „Šedesát procent našeho výstavu tvořila jedenáctka, 21 procent dvanáctka a zbytek speciály. Potvrzuje se, že nejoblíbenějším produktem je pivo plzeňského typu, které se na objemu naší produkce podílelo 82 procenty," uvedl ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Mrazy a sněžení pokračují. Hrozí i sněhové jazyky

Jižní Morava – Zatímco před pěti lety Brňané museli přivolávat sněžení a pravé lednové počasí s bílou nadílkou a mrazy rituálním tancem kolem orloje na brněnském náměstí Svobody, letos se zima ukázala Jihomoravanům v plné kráse. „Zatím se dá zhodnotit, že letošní lednové počasí na jižní Moravě je chladnější než v dlouhodobém průměru," uvedla klimatoložka brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Gražyna Knozová. Ve středu a ve čtvrtek meteorologové varují před sněhovými jazyky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies