VYBERTE SI REGION

Stehlík: U kávy hraje prim nejen chuť, ale i příprava

Znojmo – Narodil se ve Znojmě a svůj profesní život spojil s kávou. Naučil se ji připravovat v Itálii. Rok a půl byl spolumajitelem legendární kavárny Savoy v Brně. Řeč je o Richardu Stehlíkovi, který v adventním čase přijede do rodného města, aby zde lidem nabídl k ochutnání vlastní značku kávy d´Elvert.

21.11.2015 2
SDÍLEJ:

Rodák ze Znojma Richard Stehlík nabízí kavárnám vlastní značku kávy Cafe d´Elvert.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Podnikatel se pohybuje v gastronomii od svých osmnácti let. „Kromě vaření jsem byl schopný zastat v restauraci snad všechny pozice. Káva mě vždycky bavila. Po té, co jsem si otevřel vlastní podnik, odcestoval jsem do Itálie. Tam jsem zjistil, jak má správná káva vypadat a jak má chutnat," vzpomíná Stehlík.

Na základě získaných zkušeností se stal spolumajitelem brněnské Savoye. Rok a půl zde byl zodpovědný za přípravu kávy a školení baristů. Postupně začal experimentovat a zkoušel vyrobit vlastní směs. Jako první ji mohli ochutnat jeho známí nebo přátelé. „Experimentoval jsem, sledoval chuť a měnil postupně recepturu. Nakonec jsem namíchal ten správný poměr čtyř druhů arabiky a robusty. A ohlasy byly opravdu skvělé. Mému příteli a současnému kolegovi doslova spadla brada a rozhodl se, že jde do podnikání se mnou" přibližuje Stehlík.

Jeho káva bortí dosud zažité mýty. „Směs italského typu je většinou tmavá a hořká. Na druhém konci spektra jsou světle pražené kávy, kde dominuje spíše kyselost. Naše směs je někde uprostřed a chutě se krásně prolínají. Soustředíme se na absolutní čerstvost, protože káva například po měsíci ztrácí výrazně na kvalitě," podotýká podnikatel.

Jeho značka si klade do budoucna za cíl spojit chuť s kvalitou přípravy. „Dodáváme zboží tam, kde víme, že kávu umí připravit a dodrží požadovanou kvalitu. Kde o to projeví zájem, rád je správnou přípravu naučím. Výsledek často spočívá v maličkostech," upozorňuje.

V adventním čase mohou Richarda Stehlíka milovníci kávy zastihnout na Horním náměstí ve Znojmě. Ve stánku bude nabízet kávy na základě exkluzivního italského espressa, k tomu kávové speciality jako pravá irská káva nebo poctivě dělané punče. Kromě vánočních trhů lze jeho kávu ochutnat v Mikulově nebo v Brně.

Autor: Ilona Pergrová

21.11.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Musíme si dovolit víc, nabádá Cihlář před Třincem

Znojmo – Vítězná šňůra fotbalistů druholigového Znojma se zastavila na čísle tři. Po remíze si Táborskem si nyní brousí zuby na Třinec, kterému se v letošní sezoně nedaří a krčí se na předposledním místě. Jihomoravané jej přivítají v devátém kole v neděli od šesti hodin večer.

Online rozhovor: na dotazy čtenářů odpoví Roman Celý

Jižní Morava - Jednička kandidátky KDU-ČSL na jižní Moravě Roman Celý bude v pondělí od 8:30 hodin odpovídat čtenářům Deníku Rovnost v online rozhovoru na jejich dotazy. 

Už montují nová okna na Loucký klášter

Znojmo – Chátrající Loucký klášter by mohl být zase o něco vzhlednější. Na jižní fasádu jižního křídla kláštera totiž město postupně namontuje 35 nových oken. Jde o ručně vyrobené repliky historických oken, jejichž vzhled schválili památkáři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies