VYBERTE SI REGION

Stehlík: U kávy hraje prim nejen chuť, ale i příprava

Znojmo – Narodil se ve Znojmě a svůj profesní život spojil s kávou. Naučil se ji připravovat v Itálii. Rok a půl byl spolumajitelem legendární kavárny Savoy v Brně. Řeč je o Richardu Stehlíkovi, který v adventním čase přijede do rodného města, aby zde lidem nabídl k ochutnání vlastní značku kávy d´Elvert.

21.11.2015 2
SDÍLEJ:

Rodák ze Znojma Richard Stehlík nabízí kavárnám vlastní značku kávy Cafe d´Elvert.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Podnikatel se pohybuje v gastronomii od svých osmnácti let. „Kromě vaření jsem byl schopný zastat v restauraci snad všechny pozice. Káva mě vždycky bavila. Po té, co jsem si otevřel vlastní podnik, odcestoval jsem do Itálie. Tam jsem zjistil, jak má správná káva vypadat a jak má chutnat," vzpomíná Stehlík.

Na základě získaných zkušeností se stal spolumajitelem brněnské Savoye. Rok a půl zde byl zodpovědný za přípravu kávy a školení baristů. Postupně začal experimentovat a zkoušel vyrobit vlastní směs. Jako první ji mohli ochutnat jeho známí nebo přátelé. „Experimentoval jsem, sledoval chuť a měnil postupně recepturu. Nakonec jsem namíchal ten správný poměr čtyř druhů arabiky a robusty. A ohlasy byly opravdu skvělé. Mému příteli a současnému kolegovi doslova spadla brada a rozhodl se, že jde do podnikání se mnou" přibližuje Stehlík.

Jeho káva bortí dosud zažité mýty. „Směs italského typu je většinou tmavá a hořká. Na druhém konci spektra jsou světle pražené kávy, kde dominuje spíše kyselost. Naše směs je někde uprostřed a chutě se krásně prolínají. Soustředíme se na absolutní čerstvost, protože káva například po měsíci ztrácí výrazně na kvalitě," podotýká podnikatel.

Jeho značka si klade do budoucna za cíl spojit chuť s kvalitou přípravy. „Dodáváme zboží tam, kde víme, že kávu umí připravit a dodrží požadovanou kvalitu. Kde o to projeví zájem, rád je správnou přípravu naučím. Výsledek často spočívá v maličkostech," upozorňuje.

V adventním čase mohou Richarda Stehlíka milovníci kávy zastihnout na Horním náměstí ve Znojmě. Ve stánku bude nabízet kávy na základě exkluzivního italského espressa, k tomu kávové speciality jako pravá irská káva nebo poctivě dělané punče. Kromě vánočních trhů lze jeho kávu ochutnat v Mikulově nebo v Brně.

Autor: Ilona Pergrová

21.11.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

První Šmukbazar vynesl 63 tisíc. Pomohou Nadaci pro transplantaci kostní dřeně

Znojmo – Dobročinný bazar, který nabízel zejména bižuterii a šátky, vynesl třiašedesát tisíc korun.

Slovanská epopej míří na turné po Japonsku. I přes petici a odpor odborníků

Praha, Znojmo – Plánované turné Slovanské epopeje po zemi vycházejícího slunce se uskuteční. Ministerstvo kultury tento týden vydalo povolení k vývozu slavného díla. Proti vývozu Epopeje do Asie přitom vznikla petice.

Vítěznou branku Orlů přichystal Pucher. Jubilejním šestistým bodem za Znojmo

Znojmo – Absence šesti útočníků je nezlomila. Hokejoví Orli ze Znojma se zatím s velkou marodkou perou statečně. V pátek večer ve 28. kole soutěže EBEL přehráli venku 3:1 Graz a úspěšně tak načali sérii tří duelů na venkovních hřištích v krátkém sledu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies