„Šlo o pravidelnou plánovanou generální opravu vany číslo 5 za studena. Výměna hlavních prvků zařízení začala pátého ledna v závodě 3 Hodonice vypuštěním skloviny, rozvržena byla do sedmašedesáti dnů od zchlazení po zahřátí, to znamená takzvaně od skla do skla. Tavicí agregáty jsou konstruovány s životností dosahující až devět let. Kampaň vany číslo 5 trvala osm let, tři měsíce a šestadvacet dnů, kdy jsme v ní utavili kumulativně přes dvě stě osmdesát tisíc tun skloviny. Záhřev pece byl odstartován dvaadvacátého února a první sklo bylo utaveno devátého března,“ přiblížila mluvčí společnosti Jana Kalášková.

Investice do opravy tavicí vany se vyšplhala na deset milionů euro. „Jde o jednu z největších investic firmy na území České republiky v posledních letech. Na opravě vany pracovalo přes šest set externích pracovníků ze čtyřiceti společností,“ doplnila mluvčí firmy Saint-Gobain Afords, která změnila jméno z původního Saint-Gobain Vertex loni v září.

V hodonické pobočce firmy tak je již nyní přesunuta kompletní výroba z bývalého závodu v Moravském Krumlově. „Závod 3 Hodonice dnes zaměstnává téměř čtyři sta padesát pracovníků a řadí se tak k významným zaměstnavatelům regionu,“ dodala Kalášková.

Již dříve přitom firma investovala do výstavby nové výrobní haly v Hodonicích. Dokončila ji v loňském roce. „Nová hala umožní efektivnější výrobu. Do této moderní budovy, postavené v dosahu stávajícího závodu s primární výrobou skleněného vlákna a následného zpracování v přízi, byla převedena výroba technických textilií ze závodu Moravský Krumlov. Nové prostory a přímá výrobní návaznost na produkci vlákna upevnily pozici firmy jako lídra na trhu se sklovláknitými tapetami a dalšími výrobky, které v tomto moderním závodě vyrábíme,“ dodala mluvčí.

Výrobní areál v Moravském Krumlově mezitím koupila česká firma Unipap, která chce místní letitou produkci skelného vlákna nahradit výrobou nejrůznějších obalů. Kolik lidí ale renomovaná společnost zaměstná, její zástupci zatím neprozradili.

„Ano, jsme vlastníky areálu bývalého Vertexu v Moravském Krumlově. Nerada bych však hovořila o tom, kolik lidí by zde mohlo najít práci a v jakém časovém horizontu. Nechceme nikoho zklamat nebo dávat plané naděje,“ řekla zhruba před měsícem mluvčí firmy Unipap Iva Nehybová.

Podle neoficiálních informací by se ale nová výroba měla rozjet letos v říjnu. Kromě webových stránek samotné firmy to potvrzuje i starosta Krumlova Tomáš Třetina. „Žádal jsem zástupce Unipapu, aby s médii komunikovali. Nestalo se tak, a je to škoda. Já sám vím pouze to, že areál by měli začít v nejbližší době opravovat. Koncem letních prázdnin pravděpodobně provedou i samotný nábor zaměstnanců,“ řekl Třetina.

Podle lidí blíže obeznámených s dalším osudem areálu by se ale mělo jednat asi o padesát nových pracovních míst a výběr pracovníků by měl začít již v první polovině roku. Ve stejném duchu se vyjadřuje i web Unipapu. „Nábor zaměstnanců do nového závodu chystáme na druhé čtvrtletí tohoto roku,“ hlásají firemní internetové stránky.