Podle něj hasiči byli povoláni k dopravním nehodám, padlým stromům, ale také k požárům. Největší byl nedaleko propasti Macocha, kde hořela stráň. Požáry způsobily škodu přes čtvrt milionu korun.

V Suchém Žlebu u obce Vilémovice na Blanensku hořela mýtina v prudkém srázu. Nedaleká rezervace Vývěry Punkvy byla v ohrožení. Požár lesa hasil i vrtulník.
Požár lesa ohrožoval rezervaci. Kvůli nedostatku vody hasiči hasili i větvemi

Nejvíce událostí bylo v Brně, naopak na Hodonínsku hasiči nemuseli vyjíždět vůbec. "Nejvíce bylo požárů, a to 14. Potom jsme ve 13 případech zasahovali u technických věcí, jako je například kácení a odstraňování spadených stromů. V deseti případech jsme řešili dopravní nehody, z toho jedna byla tragická," vyjmenoval Jirouš.

Požáry způsobily předběžnou škodu okolo 270 000 korun. "Největší požár byl v prudké stráni poblíž propasti Macocha v katastrálním území obce Vilémovice. Zásah komplikoval složitý terén, silný vítr a velká vzdálenost k nejbližším zdrojům vody," uvedl Jirouš.

Podle něj hasiči museli vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo 14 jednotek a také policejní vrtulník k leteckému hašení. "Přes veškerou moderní techniku se muselo hasit i nejjednoduššími hasebními prostředky, a to smrkovými haluzemi. Pomocí nich jsme zamezili dalšímu šíření požáru v době, kdy nebyla k dispozici žádná voda. Požár se tak nerozšířil z chráněné krajinné oblasti do Národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy," řekl Jirouš.

Požár zasáhl plochu o rozměrech 300 na 100 metrů. "Na místě byl i starosta Vilémovic František Kala, který hasičům zajistil nápoje i stravu," poznamenal mluvčí.