VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Kropáček: Naučil jsem vařit stovky vězňů

Znojmo - Znojemská věznice slouží nejen k uvěznění lidí, kteří se dostali do křížku se zákonem. Vedení věznice už devět let umožňuje řadě odsouzených získat základní vzdělání v oboru kuchař.

25.1.2009
SDÍLEJ:

Milan KropáčekFoto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Učitelem odborného výcviku je Milan Kropáček. Sám profesionální kuchař se ke své současné práci dostal skoro náhodou.

„Ve věznici pracuji už třináct let. Původně jsem se staral o proviant a zásobování. Pak ale přišel dnes již bývalý ředitel Milan Václavek s požadavkem, abych vedl kuchařský kurz. To jsem přijal,“ vzpomíná na začátky Kropáček. Vedení věznice chtělo díky kurzům usnadnit odsouzeným vstup do běžného života a pomoci jim najít lepší pozici na trhu práce.

Dnes učitel odborného výcviku učí skupinku devíti vězňů. „Při šestiměsíčním kurzu naučím chlapi zvládnout základní techniky spojené s přípravou jednoduchých pokrmů teplé kuchyně,“ vysvětluje Kropáček.

Za dobu, po kterou budoucí kuchaře učí, mu pod rukama prošlo na dvě stě vězňů. „Někteří se mi ozývají zpět. Dokonce jsem byl i s rodinou navštívit kuchaře, který pracuje v jednom rodinném podniku v Čechách. Daří se mu dobře, snad také díky našemu kurzu,“ říká Kropáček.

Muži, kteří projdou kurzem, dostanou po složení zkoušek oficiální doklad o jeho absolvování. „Je tam razítko střední školy a nikdo vlastně nepozná, že se ten chlap naučil vařit ve vězení,“ tvrdí Kropáček.

S úsměvem vzpomíná na staršího Roma, kterého také učil. „To byl chlap, který měl v životě problém cokoliv se naučit. Vaření ho ale moc bavilo, prospíval s jedničkami,“ přibližuje Kropáček.

„Vím, že dokonce soutěžil s mladšími členy vlastní rodiny, kteří tak dobrý prospěch ve škole neměli a trumfovali se tak,“ usmívá se Kropáček.

V moderně vybavené vězeňské kuchyni, kde odsouzení připravují jídlo pro ostatní vězně a zaměstnance vězení, je prostor i pro špičkové technologie. „Používáme třeba i konvektomat. Samozřejmě se stále zdokonalujeme a učíme se novým způsobům přípravy jídel,“ zakončuje Kropáček.

Autor: Dalibor Krutiš

25.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Zarážení hory pomáhá ochránit vinohrady. Vinaři soudili i skupinku zlodějů

Tasovice /VIDEO/ - Slavnost Zarážení hory pořádali v sobotu už potřetí obyvatelé Tasovic a Spolek vinařů svatého Klementa. Všude bylo plno vína, krojů a moravských písní. "Věřím, že se všichni při písničce a skleničce dobrého vína společně pobavíme a navíc pomůžeme ochránit naše vinohrady v době zrání před chorobami, špačky, zlým počasím a zloději. Hrdě můžeme prohlásit, že naše právo platí už od šestého století," řekl na úvod za pořadatele slavnosti František Houšť.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Meruňkovice bude vzácná, kvůli mrazům

Jižní Morava – Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení