Učitelem odborného výcviku je Milan Kropáček. Sám profesionální kuchař se ke své současné práci dostal skoro náhodou.

„Ve věznici pracuji už třináct let. Původně jsem se staral o proviant a zásobování. Pak ale přišel dnes již bývalý ředitel Milan Václavek s požadavkem, abych vedl kuchařský kurz. To jsem přijal,“ vzpomíná na začátky Kropáček. Vedení věznice chtělo díky kurzům usnadnit odsouzeným vstup do běžného života a pomoci jim najít lepší pozici na trhu práce.

Dnes učitel odborného výcviku učí skupinku devíti vězňů. „Při šestiměsíčním kurzu naučím chlapi zvládnout základní techniky spojené s přípravou jednoduchých pokrmů teplé kuchyně,“ vysvětluje Kropáček.

Za dobu, po kterou budoucí kuchaře učí, mu pod rukama prošlo na dvě stě vězňů. „Někteří se mi ozývají zpět. Dokonce jsem byl i s rodinou navštívit kuchaře, který pracuje v jednom rodinném podniku v Čechách. Daří se mu dobře, snad také díky našemu kurzu,“ říká Kropáček.

Muži, kteří projdou kurzem, dostanou po složení zkoušek oficiální doklad o jeho absolvování. „Je tam razítko střední školy a nikdo vlastně nepozná, že se ten chlap naučil vařit ve vězení,“ tvrdí Kropáček.

S úsměvem vzpomíná na staršího Roma, kterého také učil. „To byl chlap, který měl v životě problém cokoliv se naučit. Vaření ho ale moc bavilo, prospíval s jedničkami,“ přibližuje Kropáček.

„Vím, že dokonce soutěžil s mladšími členy vlastní rodiny, kteří tak dobrý prospěch ve škole neměli a trumfovali se tak,“ usmívá se Kropáček.

V moderně vybavené vězeňské kuchyni, kde odsouzení připravují jídlo pro ostatní vězně a zaměstnance vězení, je prostor i pro špičkové technologie. „Používáme třeba i konvektomat. Samozřejmě se stále zdokonalujeme a učíme se novým způsobům přípravy jídel,“ zakončuje Kropáček.