„Jde o mladé, svěží víno s příjemnou kyselinkou,“ usmívá se spokojený vinař. Růžová vína mu učarovala. „Rosé vína jsme začali vyrábět už před sedmi lety. Vyrábíme je z vín Dolnokounické oblasti, kde se pěstuje Frankovka. Ta je pro tutop oblast typická a podle mne je velice vhodná pro výrobu růžového vína,“ vysvětluje Plaček.

Výrobou rosé vín zaplnili vinaři pomyslnou díru v nabídce sortimentu. Vinař nastiňuje, k jaké příležitosti se růžová vína nejlépe hodí. „Jde o víno pro teplé letní dny. Rosé se podává trochu podchlazené, ideální teplota pro konzumaci je osm až deset stupňů celsia, aby dobře osvěžilo. Hodí se k lehkým ovocným salátům, či kuřecímu masu,“ tvrdí oceněný vinař.

„Zlatá medaile, kterou jsme zde získali, nás velice potěšila. Dobšická přehlídka Jarovín rosé je uznávaná a kvalitní výstava. Osobně mám rád všechna vína a nyní právě to růžové,“ říká Plaček.

Neznalým mladý vinař popisuje odlišnost výroby rosé a červeného vína. „Když se vyrábí červené víno, nechá se rmut prokvasit do mladého vína. U výroby růžového jde o to, v jakém intervalu se víno lisuje. Dobou, po kterou se lisuje, se pak dosahuje různosti odstínů. My vyrábíme především vína jemné, lososové barvy. Módní jsou dnes také například cuveé vína nebo kupáže, uzavírá vinař.