„Potápění se věnuji už přes čtyřicet let a jsem také instruktorem nováčků. Kdysi můj žák přišel s nápadem uložit sekty na dno vranovské přehrady. Dlouze jsme si tehdy povídali o potápění a víně. Ve Francii kdysi našli vrak lodě. V něm byly uložené láhve s vínem. Napadla ho myšlenka uložit pod vodu sekty,“ vypráví šéf znojemských záchranářů a potápěč Arnošt Růžička. Oba byli zvědaví, co voda ve vranovské přehradě se šumivými sekty udělá. „Letos to už bude poosmé. Se čtyřmi potápěči ukládáme sekty na dno vranovské přehrady a asi třikrát do roka je kontrolujeme. Občas i nějaký vzorek ochutnáme a zjistíme, jestli se v láhvi něco nepatřičného neděje,“ směje se lékař. Výlov prochází každým rokem řadou obměn.

Hlavní technika při vytahování sektu je zvedací nafukovací vak, na kterém je zavěšená klec s lahvemi. „Klec vyplave na hladinu už tuto sobotu kolem jedenácté hodiny večer. Letos bude k dražbě připraveno devět set osm lahví,“ popisuje Růžička.

Přesně v roce 2000 slavil městys Vranov nad Dyjí devět set let výročí založení. „Při té příležitosti se uložilo stejný počet lahví. Každý rok se přidá jedna navíc,“ přibližuje. Při vlastním výlovu nebo ukládání se žádný sekt zatím nepoškodil. „Ale při nácviku se nějaká láhev občas rozbije. Při ukládání a vytahování je důležité dodržovat bezpečnostní pravidla. Klec z počátku vyplave nahoru pomalu, ale pak se její pohyb zrychluje. Potápěč však nemůže tak rychle vystoupat. Musí odplavat mimo a zajistit ji. Hrozí i utrhnutí,“ vysvětluje Růžička.

Skupina znojemských potápěčů jezdí po světě a v zajímavých lokalitách ukládá láhve se sektem a vizitkou. „Když se nálezce ohlásí, dostane nějakou pozornost. Je to pro všechny kolegy potápěče zajímavost,“ říká. Když se potápěli v okolí ostrova Elba, potkali se ve vodě se sochou Madony. Nechali se inspirovat a jednu mají i ve vranovské přehradě.

„Je vysoká asi metr šedesát. Letos k ní přibude socha patrona vinařů svatého Urbana,“ dodává.