Pro návštěvníky jsou připraveny ochutnávky všeho možného. Akce začíná dnes v jedenáct hodin dopoledne na nádvoří místního zámku. Doprovodný program pořadatelé připravili v přilehlých sklepích u zámku, například ve sklepě sv. Michala nebo sv. Václava. Pozadu nezůstane ani pivnice.

Na slavnosti zve starosta obce Pavel Štefka.
„Naši hosté mají výjimečnou možnost ochutnat plody z výhradně bohutické produkce. Nejen pro hosty z města bude určitě zajímavá i zabíjačka, která se dnes už jen tak nevidí. Návštěvníci ochutnají vynikající speciality z celého prasete,“ nastínil starosta Pavel Štefka.

Návštěvníci Podzimních bohutických slavností mohou shlédnout ukázky tradičních řemesel, jako je výroba keramiky, vizovického pečiva, perníku, výrobky z šustí a dalších. Pro nejmenší je připravena keramická školička. Okusit lze i vyjížďku bryčkou po okolí.

Zájemci si mohou zajít na prohlídku Křížové cesty, a to od jedné do čtyř hodin odpoledne každou půlhodinu.
Ve stejném čase se bude u zámecké kašny střílet z luku.
„Tato celodenní akce je dělaná pro celou rodinu. Je tam plno atrakcí pro děti, třeba skákací hrad, lukostřelba i kejklíři, ale i dospělí se budou bavit,“ přiblížil rozmanitý program slavností starosta.

Celodenní společenská akce je prošpikovaná vystoupením žonglérů a kejklířů, šermířskými souboji i tancem orientální tanečnice.
Součástí akce je také dobové vojenské ležení skupiny s názvem Střelci svatého Gottharda.

Od dvou hodin odpoledne hraje na zámeckém nádvoří cimbálová muzika Réva.
„Je to unikátní cimbálka. Hrají sice klasický folklor, ale najednou to proloží prvky art rockové skupiny Pink Floyd nebo zase známou českou skupinou Vltava. Myslím, že to bude lidi hodně bavit,“ řekl Štefka.

V osm večer je v plánu oblíbený ohňostroj, který pořadatelé znovu zařadili do programu slavností.
„Bude to takové zakončení programu pro děti, klasická třešnička na dortu,“ uvedl starosta.
Bohutické slavnosti jsou největší akcí obce vůbec. Pořadatelé očekávají návštěvu minimálně tisícovky lidí, což je návštěvnost loňského ročníku.

Další z víkendového dění na Znojemsku je speciálně zaměřeno na vodáky. Dnes, čtvrt hodiny před devátou dopolední, je naplánovaný sraz účastníků akce nazvané Zamykání řeky Dyje. Milovníci vody se sejdou v prostorách nově zrekonstruovaného areálu centra Vodárna na levém břehu řeky Dyje těsně pod Znojemskou přehradou.

„Je to naše tradiční, symbolické uzavření plavby na řece Dyji před zimou,“ řekl vedoucí vodáckého oddílu Neptun Znojmo Radek Kukačka.
Úderem deváté hodiny uzamkne nejmladší účastník akce řeku a bude následovat splavení řeky až k jezu v Krhovicích. Vodáci své oblíbené podzimní zamykání Dyje připravují již po sedmnácté.

„Uzamykání se účastní nejen členové našeho vodáckého oddílu, ale může přijít kdokoli, kdo má k vodě vztah a kdo má zájem si s námi letos naposledy Dyji sjet,“ dodal Kukačka.

Třetí tip na dnešní program na Znojemsku je určen pro příznivce myslivosti. Již po sedmé se konají Mezinárodní barvářské zkoušky honičů. Slavnostní zahájení se uskuteční o půl deváté dopoledne na Státním zámku Vranov nad Dyjí za doprovodu trubačů.

Letošní ročník je spojen také s Hubertskou slavností o pohár městyse Lukova. Odpoledne bude troubená hubertská mše v podání lukovských trubačů v kostele sv. Jiljí v Lukově. Pořadatelé připravili tombolu, zabijačkové speciality i vinné degustace.
Sběratelé všeho možného mají své tradiční dostaveníčko zítra od osmi do dvanácti hodin ve velkém sálu a předsálí hotelu Dukla.

Vážení čtenáři, seriál Kam o víkendu najdete také v tištěné podobě každou sobotu ve Znojemském deníku Rovnost.

PETRA KLOBASOVÁ