Jednou ze znojemských autoškol je Autoškola Aleš. „Soukromě už funguji sedmý rok. Ročně připravíme až devadesát lidí, kteří chtějí mít řidičský průkaz. Jsou mezi nimi především čerstvě plnoletí žadatelé o řidičský průkaz, ale připravuji i paní, která má přes padesát let. Životní situace ji donutila si řidičský průkaz udělat," uvedl majitel autoškoly Aleš Handl.

Učitel dodal, že starší zájemci o průkaz jsou podstatně opatrnější a zodpovědnější. „Jsou si nejspíše víc vědomi všech možných rizik. Pud sebezáchovy mají jinde než ti mladší. Je s nimi sice více práce, ale více se snaží a jsou také více ohleduplnější ke svému okolí," přiblížil Handl.

Jeho žáci se hodně učí doma a v autoškole pak ukazují, co zvládli. „Většinou je to v jejich rukách. Já je připravím na teorii, vysvětlím jim značky, křižovatky, a oni pak sami studují doma. Většina z nich se doma naučí a testy dají napoprvé," naznačil učitel.

Přestože jak on, tak jeho kolegové zažívají na silnicích denně stresující situace, dokáží se v autech se žáky i zasmát. „Měl jsem například uchazeče z Izraele. Uměl jen anglicky. Já jsem s angličtinou na štíru, tak jsme se domlouvali, jak to šlo. Když jsem jej jednou učil slalom mezi kužely a viděl jsem, že má malý rejd, houknu na něj: Motej! Motej! A on klidně ,What is Motey?' Tak to jsem se vážně bavil," přiblížil Handl.

Čerstvý řidičský průkaz má například osmnáctiletá Kamila Štanclová. Řídit auto je pro ni tak samozřejmé, jako mít v kabelce mobil. „Řidičák mám teprve měsíc. Už jsem se těšila, až mi bude osmnáct a budu řídit. V autoškole jsem vážnější problémy neměla, jen jízdy jsem musela opakovat. Na parkovišti jsem totiž nedala přednost zprava," přiznala mladá řidička.

Jak dodala, řídí auto svého přítele. „Je to klasický chlap. Když řídím, občas mne pokárá. Je to totiž profesionál. Těším se, až spolu pojedeme autem v létě na dovolenou. Za volantem se budeme střídat," řekla Štanclová.

Tvrdá příprava

Až šest set zájemců o řidičský průkaz připraví ročně Autoškola Chládek. „Máme uchazeče jak ze Znojemska, tak z jiných regionů. Snažíme se je zavést na všelijaká místa ve městech i mimo ně. Samozřejmě chceme, aby jezdili i v místech, která jsou komplikovanější. Musí se na praxi pořádně připravit. Obavy mají někteří například z křižovatky ve Znojmě u Billy. Je tam silný provoz. Obdobné to je například s křižovatkou 28. října a Rooseveltova," konstatoval majitel autoškoly Rostislav Chládek.

Profesionál tvrdí, že by bylo dobré zavést také v naší zemi řidičské průkazy na zkoušku.

„Taková lhůta jednoho roku, kdy by byl přísnější dohled nad tím, jak se nováčkovi v praxi daří, a podle případných přestupků by se vrátil do autoškoly, ta by podle mne byla dostačující," naznačuje Chládek.

O tom, že každý člověk, řidiče nevyjímaje, má na situaci v dopravě a především pak kritické okamžiky různý úhel pohledu, hovoří učitel autoškoly Marek Neuschl. „Jeli jsme jednou na motorce se žákem. Před přechodem pro chodce prudce zabrzdil a já skončil na jeho zádech. Přitom po přechodu ani v jeho blízkosti nikdo nešel. Za námi brzdilo auto. Jeho řidič na nás zatroubil. Koukám, co se děje, no a žák zírá na krásnou blondýnku, jak kráčí pomalu k přechodu. Otočím se a vidím, jak řidič, který troubil, uznale pokyvuje hlavou a usmívá se. Prostě každý má na věc svůj úhel pohledu," zavzpomínal na jednu z mnoha příhod ze života učitele autoškoly Neuschl.