Koncertní a společenský sál by přivítal ředitel základní umělecké školy Jiří Truhlář, který nyní využívá se svými žáky Modrý salonek v hrušovanské knihovně. „Ve městě zoufale postrádám koncertní sál. Kulturní zařízení tady ostatně chybí už dlouhá léta. Těsně po sametové revoluci prodala tehdejší radnice kinosál, který původně sloužil i pro hudební vystoupení nebo plesy," stěžoval si Truhlář.

Jak doplnil, je rád za stavbu čističky a za zbudované chodníky a silnice. „Město podporuje sport a na kulturu příliš nemyslí," doplnil s lítostí Truhlář.

Jeho slova potvrdila i Lenka Gubíková. „Sportovci u nás hrají fotbal, tenis nebo volejbal. Nyní sledujeme, že vyrůstá nová sportovní hala, ale nikdo neví, jestli bude přístupná i veřejnosti, nebo jen členům sportovních oddílů," uvažovala mladá žena.

Mluvila také o nedostatku volných pozemků pro výstavbu rodinných domů. „Bohužel už nejsou v Hrušovanech volné parcely. Co hodně postrádám, je kulturní vyžití pro mladé lidi nebo rodiny s malými dětmi. Uvítala bych další dětské hřiště nebo různé kroužky či spolky. Dobré by bylo propagovat více Hrušovanské slavnosti. Za nešťastné místo bych označila zámek a s ním spojené bezdomovectví," naznačila Gubíková.

Se svým názorem není sama. „Problémem je nevyužívaný zámek, kam se stahují bezdomovci. Hrušovany jsou také místem, kam míří uživatelé drog a večer se téměř bojím vyjít na ulici. Mám malé dítě a ocenila bych například další dětské hřiště, různé kroužky pro malé děti nebo dětská představení. Pokud jde o bydlení, je tady spousta podnikatelů, kteří staví bytové domy," uvedla mladá maminka, která se Deníku představila jako Marcela.

Kulturní vyžití postrádá i další z oslovených obyvatelek Hrušovan. „Mládež posedává bez konkrétního cíle na lavičkách a po večerech ničí třeba nově zasázené stromky. V okolních vesnicích je mnohem víc zábavy nebo akcí pro mladé lidi než v Hrušovanech," zlobila se Lenka Buziová.

Nové chodníky a opravený hřbitov chválil Jaromír Krůla, který v Hrušovanech podniká v pohřebnictví. „S novými chodníky, které jsou na mnoha místech, město skutečně prokouklo. Těší mě, že na opraveném hřbitově bude i nové kolumbárium. Reprezentativní výzdobu získala i smuteční síň," vyjmenoval podnikatel.

Jak doplnil, zchátralý zámek je „bolavým místem" města, ale policisté u něj nemohou hlídkovat věčně. „Bezdomovce vyženou a oni se po čase vrátí znovu. Podobní lidé se do opuštěných objektů stahují, tak to prostě je, a cestu si tam vždycky najdou," uvažoval Krůla.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Lidem vadí v Hrušovanech herny
Hrušovany nad Jevišovkou - Noční bitka před hrušovanskou hernou skončila smrtí mladého muže. Událost z letošního května zvedla vlnu nevole proti hernám ve městě.
LIDÉ NECHTĚJÍ HERNY. Aktivisté sepsali žádost, která směřovala na radnici. „Provozovatelé heren nás před půlrokem žádali, abychom herny nerušili. Jednali jsme i s policií a shromažďujeme informace, abychom se mohli rozhodnout, zda nějak herny a automaty omezit, či ne," řekl v květnu starosta Miroslav Miloš.
Volali po omezení heren, ale zastupitelé nakonec neschválili ani omezení jejich otevírací doby. O problému mluví lidé již déle než rok a zabývali se jím dávno před zabitím muže v blízkosti herny. Otázka heren je v Hrušovanech živá a myšlenka na jejich regulaci přivádí do komunální politiky i mladé lidi.
OPUŠTĚNÝ ZÁMEK. Zámek, který město těsně před minulými komunálními volbami prodalo společnosti Orguloso, jež však za něj nezaplatila, patří od podzimu 2011 znovu Hrušovanům. O koupi se loni ucházeli dva zájemci, město požadovalo za zchátralý objekt dva miliony korun. „Z prodeje zatím sešlo, město uvažovalo i o tom, že v areálu vybuduje domov důchodců," řekl již dříve starosta Miloš.
PROBLÉMY S PITNOU VODOU. Město zastavilo před třemi lety práce na rozšíření vodovodu, vrt byl totiž kontaminovaný karcinogenními látkami. Loni na podzim nechalo zpracovat projekt na rozšíření úpravny vody, která by vylepšila dodávku pitné vody ve městě, zejména v lokalitě za řekou, kam vede starý vodovod.

Co pro mladé? Hala i různé akce

Hrušovany nad Jevišovkou- Problémy Hrušovan nad Jevišovkou chce v nadcházejících letech vyřešit hned sedm politických stran a hnutí. Lídrům vybraných kandidátek proto redakce Znojemského deníku Rovnost položila otázku:

Řada mladých si v Hrušovanech stěžuje na nedostatek aktivit. Jak to napravíte?

„O podpoře mladých nejen mluvíme, už také budujeme. Hotové jsou nové tenisové kurty, dostavuje se sportovní hala. Jinak pořádáme výstavu vín, vavřinecké slavnosti, putování po sklepích."
Radovan Kovařík, Hrušovanští nezávislí

„Za mých mladých let jsme si dokázali udělat zábavu sami. Radnice je od toho, aby různé akce podpořila, iniciativa ale musí vzejít odjinud."
Jan Šedivý, KSČM

„Co by mladí chtěli, musí říct oni sami. Nelze totiž vytvářet něco, co pak nakonec odmítnou. Jakmile přijdou s konkrétním návrhem, radnice by je pak měla podpořit."
Josef Cizler, KDU-ČSL

„Rozhodně je potřeba v tomto zapracovat. Pro mladé toho v Hrušovanech skutečně moc není."
Zdeňka Doležalová, Sdružení pro děti, mládež a proti hazardu

„Chceme podpořit výstavbu hřišť pro starší děti. V Hrušovanech nic takového není."
Jiří Šedivý, SNK za rozvoj města Hrušovany nad Jevišovkou