Naopak bydlící v centru města postrádají dětská hřiště, lidem v horní části města pak vadí nedotažení nového průtahu až k vlakovému nádraží. Většina jich také postrádá společenský sál. Život ve městě poznamenalo kromě odvozu Epopeje i přesunutí výroby z Vertexu do Hodonic. Podnik totiž byl jedním z největších zaměstnavatelů ve městě a skončil roku 2011.

Nekompletně opravená silnice trápí například Vojtěcha Polického, který bydlí v domku nedaleko vlakového nádraží. „Opravený průtah je pozitivní věc, ale končí u mostu pod gymnáziem, pak je silnice vcelku slušná, ale u křižovatky na Rakšice už jsou kostky. Kus nové silnice vede také směrem na Rokytnou. Možná by stálo za úvahu opravit silnice komplet," míní Polický a poukazoval na možné poškození podvozku auta.

Doplnil, že vítá více míst pro parkování na náměstí. Podle jeho názoru mají nyní autobusy nádraží mimo centrum a celé náměstí se tak uvolnilo. „Líbí se mi i koupaliště, i když jsem byl původně proti výstavbě. Město mělo řešit jiné priority, ale teď možnost koupání v Krumlově vítám," naznačil Polický s tím, že aktivně sportuje a využívá i opravenou tělocvičnu.

Téma číslo jedna ve městě je bezesporu zámek, jeho opravy a případná koupě. „Určitě by bylo snazší získávat dotace, ale druhá věc je zprovoznění a náklady na údržbu," zakončil Polický, který ve městě žije celý život.

Na malou kupní sílu a chybějící podporu podnikání poukazovala Milana Ostrovská. „Na náměstí je spousta obchodů, které vedou Vietnamci, postrádám ale provozovny živnostníků a podnikatelů, kteří by si zasloužili podporu od města," uvažovala Ostrovská, která bydlí nedaleko centra města. „Ale náměstí prokouklo a líbí se mi i snahy o odkoupení zámku. Na druhou stranu Krumlovu chybí společenský sál. Plesy město pořádá v rakšické Orlovně. Možná vše do budoucna vyřeší Rytířský sál na zámku," naznačila Ostrovská.

Podobně smýšlel i Polický, který vše označil „během na dlouhou trať". Zámek nemá v tuto chvíli totiž vyřešené vytápění. „Až budu v důchodu, zatančím si možná na plese přímo na zámku," žertoval šestačtyřicetiletý Polický.

Některým lidem vadí již dva roky zavřené kino, jehož provoz byl ztrátový. „Dnes si filmy každý stáhne na internetu, navíc vstupné osmdesát korun bylo poměrně vysoké. Místo kina má vzniknout multifunkční sál s pódiem," popsala Ostrovská a doplnila, že v Krumlově postrádá krytý bazén a dětské hřiště v centru města.

Naopak student David Slavíček oponoval, že krytý bazén by zřejmě ve městě nebyl rentabilní. Také on chválil nové koupaliště a opravy průtahu a náměstí. „Fungují zde spolky, studentské divadlo nebo kluby a mladým lidem zde nic nechybí," věří Slavíček.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Po Vertexu zatím žádný zájemce
Moravský Krumlov - Především chybějící pracovní příležitosti, které jsou v Moravském Krumlově po odchodu společnosti Vertex z města mezi lidmi velmi diskutovaným problémem, ale také další opravy a oživení zámku. To jsou témata, o kterých lidé v Krumlově hovoří nejčastěji.
ZATÍM NEPRODEJNÝ AREÁL. Areál bývalého Vertexu je na prodej. Vážný zájemce se ale zatím neobjevil. „Jedná se o velmi rozlehlý objekt a dosud neevidujeme žádného zájemce o koupi. Zástupci majitele chtějí za areál šedesát milionů korun. Krumlov je ale poměrně daleko od Brna a jedná se o malé město. Investoři se sem příliš nehrnou," přiblížil již dříve Jan Kušnír z realitní společnosti, která budovy nabízí k prodeji.
REFERENDUM SE ODKLÁDÁ. Moravskokrumlovští radní nedávno rozhodli, že vyhlášení referenda o koupi zámku městem přenechají novému zastupitelstvu. Pro některé Krumlovské je to pochopitelné, i když mrzuté rozhodnutí. „Pokud nebude referendum současně s volbami, pochybuji o tom, že přijde dostatek lidí, aby byly výsledky platné. Na druhé straně rozumím tomu, že v takhle závažné věci je nutné rozhodovat se znalostí všech náležitostí," řekl obyvatel Krumlova Kamil Dřevojan. Město se zámek snaží postupně opravovat a oživovat výstavami či koncerty.
OPRAVENÝ PRŮTAH. Dopravní omezení zažili obyvatelé Krumlova kvůli opravám průtahu v roce 2011. Významnou stavbu za čtyřiapadesát milionů korun zvládli stavaři podle plánu za osm měsíců. Lidem chybí dokončení oprav cesty k nádraží.

Víc práce? Připravíme parcely

Moravský Krumlov - Podobně jako jiná města má i Moravský Krumlov v příštích letech co řešit. Lídrům vybraných kandidátek proto redakce Znojemského deníku Rovnost položila otázku:

V Krumlově chybí širší nabídka práce. Jak chcete snížit nezaměstnanost?

Jednáme s možnými investory, kteří by zde zahájili výstavbu svých provozoven, nebo využili stávající prostory
Tomáš Třetina, TOP 09

Po revoluci se začaly vykupovat pozemky u hutních montáží pro průmyslovou zónu, pak to utichlo. Chceme se pokusit dovykoupit tyto pozemky a v koordinaci s krajem shánět investora, který by tu chtěl podnikat.
Irena Kočí, ČSSD

Již jsme začali připravovat novou zónu, kde by mohly vzniknout nové výrobní závody. A chceme podpořit malé živnostníky. Aby lidé mohli peníze, které přinesou odjinud, utratit tady.
Zdeněk Juránek, KDU-ČSL

Je třeba podpořit podnikatele s vazbou na Moravský Krumlov, kteří budou schopni pracovní místa vytvořit a nabídnout občanům města.
Bořivoj Ziegler, ANO

Je to jednoduché. Je potřeba zlepšit infrastrukturu a dokoupit stavební místa. Firmy si pak již dodělají všechno potřebné samy. Je potřeba určit hlavní lokality, to je třeba Na Kačence, kde je stavební zóna, která je již téměř úspěšně zasíťovaná, jsou tam dokoupeny pozemky.
Pavel Procházka, Strana svobodných občanů