VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lancouch: Lahofer má nejvíce vinic na Znojemsku

Dobšice /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Jednatel Vinařství Lahofer Stanislav Lancouch má pod svou správou čtyři sta hektarů vinic. Lahofer je druhý největší pěstitel hroznů v zemi.

12.6.2011 13
SDÍLEJ:

Bild vergrößern VINAŘ. Jednatel společnosti Vinařství Lahofer Stanislav Lancouch se teď bude starat o největší rozlohu vinic na Znojemsku.Foto: DENÍK/Daniel Smola

Další krok bouřlivého vývoje bude mít na konci letošního roku za sebou dobšické Vinařství Lahofer. Firma vznikla teprve v únoru roku 2007, v roce následujícím už ale prodala sedmdesát tisíc lahví vlastního vína a na konci letošního roku bude hospodařit na druhé nejrozsáhlejší rozloze vinic v České republice.

Pod svou správu totiž nedávno získala vinohrady patřící společnosti Eko Hnízdo, kromě toho ale už nově hospodaří i na vinicích v katastrech obcí Kyjovice, Hostěradice a Olbramovice. Na Znojemsku se tak stává s přehledem největším pěstitelem vinné révy.

„Právě dnes nabízíme vína z Vinařství Lahofer spolu s produkcí Eko Hnízdo při dnu otevřených sklepů ve Chvalovicích,“ říká jednatel firmky Stanislav Lancouch.

Jak k tomuto spojení došlo?
Po předloňském i loňském roce, které byly pro úrodu hroznů nepříznivé, jsme uvažovali nad tím, jak tento faktor co nejvíce omezit. Nakonec jsme se rozhodli pro rozšíření ploch vinohradů, abychom měli zajištěnou kvalitní surovinu pro naši vlastní výrobu. Vytipovali jsme si několik viničních ploch i firem a společnou řeč jsme nakonec našli právě se společností Eko Hnízdo.
U ní došlo ke změnám v majetkové struktuře, takže její plochy už letos obděláváme my a staráme se rovněž o sklepní hospodářství. Tedy o samotnou výrobu vína.

Jaký je cílový stav rozlohy vašich vinic?
V konečné fázi by se měly z firmy Eko Hnízdo vyčlenit právě vinice, o které se budeme jako Vinařství Lahofer kompletně starat my.
Kromě toho jsme už získali i další viniční plochy. Vinařství Lahofer má nyní sedmdesát hektarů vlastních vinic, k tomu asi sto dvacet hektarů v Eko Hnízdo, dvacet hektarů v Kyjovicích, sto čtyřicet v Hostěradicích a šedesát hektarů vinohradů u Olbramovic. Celkem tedy jde o zhruba čtyři sta hektarů vinic.

Zvládnete surovinu z takové rozlohy sami zpracovat, nebo budete hrozny i prodávat?
Po loňské neúrodě je pro nás prioritou, abychom měli dostatek hroznů pro nás. Pokud bude dobrá sklizeň, budeme i prodávat.
Z toho plyne, že budeme muset zvětšovat kapacitu naší výrobní haly v Dobšicích. Ta má nyní maximum dvě stě tisíc litrů ročně, ještě letos přitom chceme zpracovat až půl milionu litrů.

Stále zmiňujete loňskou neúrodu vína. Proti té se ale aktivně bráníte i tím, že letos poprvé dovážíte a zpracováváte surovinu z Francie…
Začali jsme vozit tři odrůdy mladého vína z Francie ve formě polotovaru, a to červený Merlot a Grenache a bílý Viognier. U nás pak víno doškolujeme a lahvujeme. Má graficky odlišnou řadu etiket. Pokud se tato cesta prošlape, především po obchodní stránce, a bude fungovat, nevidím důvod, proč v ní nepokračovat. Po rozšíření našich ploch vinic to ale nebude nezbytně nutné.

Změní se díky novým vinicím nějak výrazně i odrůdová skladba vín?
Především se rozšíří o některé odrůdy, u dalších výrazně vzroste jejich objem. Dosud jsme třeba nenabízeli Rulandské bílé, Irsay, MOPR, Modrý Portugal, André či Cabernet Sauvignon.

Eko Hnízdo je známé tím, že obdělává takzvané biovinice. Jaký je rozdíl mezi nimi a vašimi současnými běžnými vinohrady? Nebude vám tato věc působit potíže, především v souvislosti s jejich chemickou ochranou?
S udržováním biovinic budeme muset ještě minimálně dva roky pokračovat. A to kvůli dotacím na ně vázaným.
Počítáme ale s tím, že nakoupíme nové stroje a zařízení a s biovinicemi budeme pokračovat i dál. Nynější plochy možná trochu omezíme, ale zhruba sedmdesát, osmdesát hektarů nejvhodnějších poloh zřejmě zachováme.
Oproti takzvané integrované produkci jde v případě biovinic o ještě náročnější stupeň ekologického pěstování. Ten přináší dva hlavní problémy. Jednak je to obdělávání půdy, kdy se třeba na trávu a plevele nesmí použít herbicid. Na péči o půdu je tedy potřeba více strojů a lidí. Druhá potíž je se samotnou ochranou keřů, protože se mohou používat jen povolené přípravky. Tuto věc ale zatím nemáme osahanou, takže ji nemohu v tuto chvíli příliš hodnotit.
Marketingově přitom nelze výrobu vína z biovinice nijak zásadně využít. Třeba název biovíno se nesmí vůbec používat.

Asi poslední věc: co s pracovníky, kteří nyní pracují pro firmu Eko Hnízdo?
Jde o téměř třicet lidí, samozřejmě je využijeme. Na obdělávání vinohradů je budeme potřebovat.

Autor: Daniel Smola

12.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 13
SDÍLEJ:
Útočník znojemských fotbalistů Jakub Teplý.

Znojmo se pokusí o první výhru. Růska štvala rýže

Senior taxi. Ilustrační foto.

Senior taxi míří do Hodonína. Od začátku září

První burčák už je v prodeji. Někteří prodejci plánují zdražení

Jižní Morava - U Valtic, u kempu Apollo mezi Lednicí a Břeclaví a u novomlýnských nádrží na silnici I/52. Na třech místech na Břeclavsku už prodává vinař Miloslav Machuča z Valtic burčák. Jako jeden z prvních na jihu Moravy. „Se sklizní jsem letos maximálně spokojený. Oproti minulému roku je hroznů víc. Máme vinohrady u Úval. Tam mrazy zasáhly vinice jen minimálně,“ řekl Machuča.

Znojmo přezkoumá autobusové linky. Vyhodnotíme i efektivitu, řekl starosta

Znojmo – Raději připravení než překvapení chtějí být znojemští radní, pokud jde o zajištění městské autobusové dopravy. Rok poté, co vleklé vyjednávání mezi odbory a dopravcem málem skončilo stávkou proto radní rozhodli, že začnou s několikaletým předstihem sbírat podklady pro budoucí výběrové řízení.

Ve Znojmě našli základy románské Loupežnické věže

Znojmo - Základy jedné z nejstarších staveb ve Znojmě odkryli v těchto dnech odborníci pod vedením archeologa znojemské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno Davida Humpoly. Záchranný výzkum dělají v Hradní uličce v těsném sousedství znojemského pivovaru.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení