VYBRAT REGION
Zavřít mapu

MadApple: Z piva je člověk uzemněný, ze cideru ne

Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU, ROZHOVOR/ – Sourozenci Beranovi a Petr Fila začali letos vyrábět a prodávat vůbec první originální cider v České republice. Alkoholického nápoje z jablek prodali už dvacet tisíc litrů.

29.8.2010
SDÍLEJ:

Lenka Beranová nabízí první tuzemský nápoj cider. Firma Mad Apple ho prodala už dvacet tisíc litrů. Foto: DENÍK/Daniel Smola

Další díly seriálu Podnikání na Znojemsku naleznete ZDE

„Nebuď OutCider,“ vyzývá ve svých propagačních materiálech společnost Mad Apple. Dvojsmyslný slogan upozorňuje potenciální zákazníky především na to, aby nezůstali stranou dění kolem nového nápoje na českém trhu.

Mladá znojemská firma, zapsaná do obchodního rejstříku teprve v říjnu loňského roku, začala jako vůbec první v Česku s výrobou alkoholického nápoje cider (čti sajdr). Zkvašený jablečný mošt je populární především ve Velké Británii a Francii a ročně se ho vypije až osm set milionů litrů. Jednateli společnosti jsou Václav Beran, jeho sestra Lenka Beranová a Petr Fila. Právě jeho napadlo jméno nové firmy.

Jak název Mad Apple (bláznivé jablko) vznikl?
Název mě napadl v jedné vesnici v Laosu, kam se dá dostat jen po dvouhodinové jízdě lodí. U malé vísky uprostřed ničeho jsme šli na krátkou jednodenní vycházku a dodnes si přesně pamatuju místo, kde mě Mad Apple napadlo. Pak už začalo zjišťování, jestli nemá značku někdo zaregistrovanou. Nakonec jsme vymýšleli grafickou podobu toho názvu i etikety.

Byl problém uvést cider na trh přes úřední schvalování?
Prakticky vůbec. Celní nomenklatura nápoj cider zná, takže to nebylo nijak složité. Navíc je příjemné, že se k cideru přistupuje jako k vínu. Není tedy zatížen spotřební daní a z hlediska daňového či účetního je to tak jednodušší.

Cider Mad Apple je podle vašich propagačních materiálů prvním nápojem svého druhu u nás…
Pokud vím, cider se vyrábí nejblíže ve Francii. Ani v Rakousku či Německu jsme na něj nenarazili. Dělá se možná v Polsku. U nás jej vyrábíme jako první. Nějakou dobu jsme totiž žili v Anglii, kde jsme si právě cider oblíbili. Po návratu domů jsme zjistili, že tento typ nápoje tady buď není, nebo poměrně drahý z dovozu. Takže jsme se rozhodli, že cider začneme vyrábět. A od roku 2007 jsme se o to pokoušeli, tak říkajíc na koleně na naší zahradě. Zkoušeli jsme různé výrobní postupy, výsledky pak dávali ochutnat kamarádům. Jedna zkouška, než nápoj prokvasí, zfiltruje se a podobně, trvá třeba čtyři měsíce. Vyrobit cider je technologicky náročnější, než vyrobit víno. Jablečná surovina je totiž složitější, než hrozny.
První oficiální velkou šarži jsme vyrobili letos v dubnu a uvedli jsme ji na trh. Po třech letech tvrdé práce při vývoji si troufám tvrdit, že se výrobek povedl.

O jaký nápoj tedy vlastně jde?
Tradiční cider se dělá z jablek nebo hrušek. My jej vyrábíme jablečný, ze suroviny z Polabí. Nepoužíváme dochucovadla, aromata, řepný cukr, žádnou chemii. Nápoj stabilizujeme pasterací. V hotovém cideru je šest procent alkoholu s malým zbytkem přírodního cukru. Kdybych měl cider přirovnat k nějakému známému nápoji, tak je to něco mezi pivem a vínem. Třeba jako vinný střik. Osvěžující, příjemně perlivý nápoj s chutí a vůní čerstvých jablek. Oproti pivu jde navíc o bezlepkovou potravinu.

Jedna věc je nápoj vyrobit, druhá prodat. Jak se vám daří v tomto směru?
Na trhu jsme první čtyři měsíce, s trhem se učíme pracovat. Jednoznačně největší podíl vozíme do Prahy, tam už máme poměrně hodně zákazníků. Vozíme i do Brna, nově do Plzně. Jde především o gastrozařízení a vinotéky.
Cider lze objednat kamkoliv přes náš e–shop a samozřejmě v naší vinotéce Vínovín na Pražské ulici ve Znojmě.

Oficiálně vyrábíte první rok. Jaký objem jste už prodali?
Jablka jsou skladovatelná, takže můžeme vyrábět prakticky celý rok. Není to tedy jako u vína, kde se vyrábí jen chvíli poté, co se hrozny sklidí. Dosud jsme prodali přes dvacet tisíc litrů cideru. Naším cílem je, prodat podobné množství třeba za měsíc.

Má prodej cideru nějaká negativa?
Lidé nápoj hodně srovnávají s pivem, které je u nás oproti západní Evropě abnormálně levné. U nás mají majitelé restaurací tendenci dávat na cider marži třeba jako na víno. Tedy podstatně vyšší, než je u piva. Tomu pak odpovídá i výsledná cena. Ta se v gastroprovozech pohybuje někde mezi pětačtyřiceti a šedesáti korunami.
U nás ve vinotéce vyjde půllitr na devětatřicet korun.

Museli jste investovat do nějakých zařízení?
Cider vyrábíme dodavatelsky. Tedy u vinaře vyrobíme z jablečného moštu konečný zkvašený produkt, v pivovaru se cider dosytí, pasteruje a lahvuje.

Jak a k čemu cider pít?
Je to ideální pití na zahnání žízně. Servíruje se do vysokých sklenic, nejlépe naplněných do jedné třetiny ledem. Oproti pivu má tu výhodu, že se po něm netloustne a máme vyzkoušené, že po něm po ránu nebolí hlava a člověk není takový uzemněný. Spíše naopak.

Vážení čtenáři, seriál Podnikání na Znojemsku najdete také v tištěné podobě každou sobotu ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Daniel Smola

29.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Znojmo má novou expozici pivovarnictví v historické varně městského pivovaru
22

OBRAZEM: Pohled přímo z kádě. Ve Znojmě představili novou expozici pivovarnictví

Mistr play off extraligy Kometa Brno.

Liga mistrů? Náklady a riziko zranění. Není to priorita, zní z Komety

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

Napadal otce a zaútočil na policistu. Za agresivitou muže byl alkohol

Znojemsko – Násilí proti úřední osobě, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví se měl dopustit šestadvacetiletý muž ze Znojemska. Vše se odehrálo v jedné obci nedaleko Moravského Krumlova. „V úterý dopoledne tam v opilosti vyhrožoval svému otci usmrcením. Nejprve útočil slovně, ale potom se snažil i o fyzické napadení. Vzhledem k tomu, že se jeho agresivita stupňovala, členové rodiny přivolali na pomoc policii," informovala na konci týdne policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

VIDEO: Opilý řidič kamionu jel po dálnici se třemi promile. Nemohl pak ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies