VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mikulenčák: Vše dělám ručně, znám každý hrozen

Slup /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinař Michal Mikulenčák pochází z vinařské rodiny. Víno dělal jeho otec i děda, jeho velkým vzorem i strýc. Ročně vyrobí dvanáct set láhví

20.10.2010
SDÍLEJ:

Michal Mikulenčák sbírá hrozny z vlastních vinic, které se rozkládají na dvou místech v Tasovicích na Starých vinohradech a v Jaroslavicích Pod zámeckou alejí. Víno vyrábí v rodinném sklípku ve Slupi.Foto: Archiv Michala Mikulenčáka

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Už jako malý kluk běhal Michal Mikulenčák po polích a vinohradech a svému otci pomáhal s vinařením. Praxe a zkušenosti ho přivedly k podnikání s vínem. Před rokem založil ve Slupi vlastní vinařství Víno Mikulenčák, které patří k nejmladším na Znojemsku. Vinaření je mu koníčkem a zároveň i prací.
V rodině má pěstování révy dlouholetou tradici, víno vyráběl otec i děd. Velkým vzorem je mladému vinaři strýc Ladislav Mikulenčák, který je sklepmistrem největšího vinařství na Znojemsku.

Kdy jste založil vinařství?
Tradice vinařství je v naší rodině již po několik generací, ale teprve na přání mnoha spokojených přátel jsem v roce 2009 založil vinařství s jednoduchým názvem Víno Mikulenčák. Zkušenosti jsem nabral od otce i dědy. Ale jsem první, který to dělá i pro zákazníky. Strýc Ladislav Mikulenčák je ikonou, kterou zná celá vinařská veřejnost. Je kapacita především na červená vína a na speciality.

Chodíte si za strýcem i pro radu?
Ano, mám za kým jít a mohu se s ním vždy poradit a konzultovat určité podrobnosti, které se týkají vína. Ale chci si najít své zákazníky a dělat víno podle svého.

Jaké jsou vaše priority ve výrobě vína?
Poněvadž jsem dal přednost kvalitě vína před jeho množstvím, rád bych oslovil zejména milovníky vína jako jednotlivce. Zakládám si tedy na osobním přístupu. Pro mě je dobré víno především takové, které chutná. Kvalita začíná už ve vinici, pokud je špatný materiál, nikdy víno nebude dobré.

Jaká vína vyrábíte?
Každý z nás má jinou představu o vynikajícím víně, a proto nabízím několik typů vín od mladých, lehkých, suchých přes příjemné pozdní sběry až po lahodné výběry nazrálé ležením v lahvi. Mým hlavním cílem je spokojený zákazník.

Hrozny nakupujete nebo máte vlastní vinice?
Jelikož si zakládám na výsledné kvalitě vína, všechny hrozny pochází z vlastních vinic. Tím mohu zaručit jejich vysokou kvalitu, poněvadž přistupuji k pěstování s osobním citem. Třicetileté vinohrady jsou umístěny na nejlepších polohách viničních tratí a něco málo kupuji.

Kolik máte ve vinicích keřů?
Mám asi patnáct set keřů s typickými odrůdami pro Znojemsko – tedy veltlín, müller, vlašák, trochu rýňáků, andré a vavřinec. Vinice mám na dvou místech v Tasovicích na Starých vinohradech a v Jaroslavicích Pod zámeckou alejí. Jsou v prudkém kopci, všechno musím obdělávat ručně, okopávám, stříkám a ošetřuji. Proto zde znám dokonale každý hrozen a každý keř.

Jak to letos vypadá s úrodou?
Přišly, jak se říká, všechny morové rány. V zimě to začalo silnými mrazy, potom bylo dlouho chladno a začaly choroby. Už mám všechno sklizené, ale výnosnost byla slabší. Oproti minulým ročníkům byla produkce o třetinu nižší a i cukernatost nebyla tak vysoká.

Kdo vám pomáhá ve vinohradu či sklepě?
Pomáhá mi celá rodina, největší díl je ale na mně.

Jakou metodou vína vyrábíte a kolik vlastníte sklepů?
Vyrábím vína klasickou metodou v malých objemech, čímž opět zaručuji osobní přístup a nejlepší kvalitu. Nejdříve hrozny šetrně posbírám, pomelu, používám minimum chemie pouze přírodního charakteru. Stoletý sklípek s cihlovou klenbou hluboko pod zemí má stabilní teplotu po celý rok a tím umožňuje optimální výrobu a zrání vína. Ještě jsem koupil druhý sklep, který však potřebuje úpravy a investice. Plánuji zde novou výrobnu a větší kapacitu k posezení.

Kolik litrů vyrábíte?
Jsem mikrovinař z hlediska objemu, ročně vyrobím kolem dvanácti set lahví. Ale plánuji výrobu rozšířit na dva až pět tisíc lahví.

Můžete se pochlubit i nějakou specialitou?
Kupáží odrůd Sylvánské zelené, Veltlínské zelené a Müller Thurgau vyrábím svoji specialitu. Víno má z každé odrůdy něco do sebe. Po sylvánu voní, po mülleru je lehčí a po veltlínu má tělo. Hledám název, zatím mu říkám Zámecké. Je to to nejlepší, co jsem schopný vyrobit.

Máte archivní vína?
Z každé produkce si vína uchovávám. Učím se je uchovávat i právě pro archivování. Je potřeba zvládnout technologii lahvování a přípravy vína. Z cest po Evropě si vozím láhve, které porovnávám se svými víny.

Zámecké 2009
Polosladké víno, které vinař vyrábí kupáží odrůd Sylvánské zelené, Veltlínské zelené a Müller Thurgau. Je to plné harmonické víno s ovocnými tóny vyzrálých hroznů. S jemnou kyselinkou plné chutí s hladkým průběhem a příjemným zbytkovým cukrem. Alkohol 12%
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost

Autor: Sylva Pavlačková

20.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Úleva. Znojmo má první výhru, Frýdek-Místek přehrálo 2:1

Ilustrační foto.

Žaloba na územní plán: za krajem stojí přes 60 obcí

Druhá etapa čištění Bořího lesa se blíží ke konci. Průzkum chtějí urychlit

Břeclav, Valtice /FOTOGALERIE/ - Dva nálezy za pár minut našel pyrotechnik při čtvrteční ukázce průzkumu Bořího lesa mezi Valticemi a Břeclaví. Jeden byl pravděpodobně střepina, druhý zřejmě munice určená k likvidaci. „Je to nahodilé, může se stát, že jste hodinu bez nálezu a pak přijdete na místo, které musíte přerýt jako záhon mrkví, protože jeden nález navazuje na druhý,“ řekl Jiří Chládek, hlavní pyrotechnik specializované firmy, která průzkum provádí.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Hodonín – S nervozitou sleduje vývoj události okolo teroristických útoků ve španělské Barceloně. Čeká na zprávy, píše si se známými. Třicetiletá Monika Baldriánová z Hodonína strávila na Pyrenejském poloostrově několik let. A přestože kontakt s lidmi z oblíbené země udržuje už jen na dálku, vraždění radikálů ji nesmírně zasáhlo.

Jsme ohromení, chválí obránce Šuláka v Detroitu

Brno – Zatímco jeho bývalí spoluhráči ze Znojma už se prohánějí po ledě v přípravných zápasech, Libor Šulák zatím jen individuálně trénuje. Proto ho potěšila pozvánka do hokejového národního týmu na dvojutkání se Slovenskem příští středu v Třinci a o den později v Žilině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení