Nové věžní hodiny již brzy odbijí čas na věži našiměřického kostela. Malá vesnička na Moravskokrumlovsku se pyšní nejen věží, ale i vzácnými freskami, jejichž fragmenty našli restaurátoři právě pod omítkami tamního kostela zasvěceného svatému Jiljí.

Svatostánek je nyní v péči restaurátorů a nejen věřící se mohou těšit na brzy dokončenou rekonstrukci. „Restaurátoři při opravách vnitřních prostor odkryli vzácné fragmenty fresek pravděpodobně historicky velice cenných," informoval o unikátním nálezu místostarosta Josef Budaj.

Pod současnou podlahou objevili památkáři také původní kněžiště s portály. Důležitou součástí opravy je i instalace nových věžních hodin. O jejich vzhledu si mohou Našiměřičtí sami rozhodnout v anketě, kterou zástupci obce umístili na webových stránkách vesnice.

Vesnička utopená mezi poli nedaleko Suchohrdel u Miroslavi se může pyšnit nejen kostelem sv. Jiljí, ale i poměrně rušným životem, do kterého se zapojují nejrůznější spolky.Nejen místní kostel zaznamenal opravy a rekonstrukce, také silnice a chodníky mají v Našiměřicích v pořádku.

Na novou knihovnu se mohou tamní lidé těšit již příští rok. Měla by najít své místo v kulturním domě a kromě půjčování knih budou moci Našiměřičtí využít i počítač s přístupem na internet.

Právě kulturní dům je důležitým místem a centrem všeho dění. Odehrávají se tam například společenské plesy, dětský maškarní ples, Štěpánský turnaj ve stolním tenise a také znovu obnovená tradice krojovaných hodů.

„Hody se u nás přestaly slavit, protože bylo v obci velmi málo mladých lidí. Teď už nám mládež dorostla a tradice může pokračovat," nastínila Eva Budajová, pracovnice obecního úřadu.

Krojovaná mládež, která zavádí a tančí pod nazdobenou májí, je výjev celkem běžný. Nikoho však už nezajímá, co se s májí děje po hodech. Našiměřičtí to ovšem vyřešili pozoruhodným způsobem. „Máju si smí pokácet a dřevo odvézt ten, kdo ji vyhraje v tombole," doplnila Budajová.

Zajímavé akce se ale nedějí jen v kulturním domě, také na místním hřišti podnikají domácí různé společenské události.

Už pošesté zápasí domácí sportovci s okolními obcemi o putovní pohár v nohejbale. Na své si při této akci přijdou i děti. Ty si mohou zadovádět na skákacím hradě nebo plní různé soutěžní úkoly. Pro všechny je připraveno pohoštění v podobě pečeného selátka.

Našiměřičtí si hýčkají tamní děti a připravují jim nejrůznější laskominy při všech možných příležitostech.

Jako malá novorozeňata či batolata je obdarují při vítání občánků a každé dítě do patnácti let dostává na Mikuláše sladký balíček. Všechny se také velmi těší na oslavu dětského dne, kdy mohou malovat na chodníky. „Podle své fantazie smí děti pomalovat křídami nejen chodníky, ale i hladké asfaltové plochy na návsi," vysvětlila Budajová.

Vesnička utopená mezi poli nedaleko Suchohrdel u Miroslavi se může pyšnit nejen kostelem sv. Jiljí, ale i poměrně rušným životem, do kterého se zapojují nejrůznější spolky.Zábava pro místní děti ovšem není jediným děním v obci. Na své si mohou přijít i milovníci koní. V koňské stanici je možné zhlédnout například parkurové závody.

Pro ty, kteří mají rádi přírodu a cykloturistiku, prochází obcí stezka Vinař a rybáři mohou své udice nahodit v blízkém rybníku Suchánek. Místní myslivci pořádají hony a zvěřinové pohoštění na poslední leči.

Kulturní dění je ve vsi pestré a místní si mají z čeho vybírat. I to je možná důvod, proč se obec rozrůstá a stěhují se do ní noví lidé. Nyní zde našlo svůj domov něco málo přes dvě stě lidí. Přestože tam nemají poštu ani školu, pro potřebu místních je k dispozici prodejna se smíšeným zbožím a na posezení u piva láká místní pohostinství.

Vše nasvědčuje tomu, že se ve vsi žije klidným venkovským životem. Ani problémy s nezaměstnaností místní velmi netrápí. Díky zlepšení autobusového spojení s blízkými městy mohou lidé za prací dojíždět.

JANA BRÁZDOVÁ