Vysypaný náklad, spadený malý bagr, s nímž se řidič nevešel pod most, auto v prudké stráni, které zachránily mladé stromky od tragického pádu do kolejiště. S podobnými kuriózními nehodami se čas od času setkávají znojemští záchranáři a policisté na silnicích Znojemska. Naštěstí se při nich řidiči či osádky aut zraní většinou jen lehce nebo vyjdou z havárie bez jediného šrámu.

Nejčerstvější případ se stal minulý týden v Hnanicích. „Projížděl tudy osmadvacetiletý řidič se Škodou Fabia. Pravděpodobně se nevěnoval plně řízení a vyjel mimo silnici na travnatou plochu. Levou částí auta srazil lavičku a pravou narazil do sochy na podstavci," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Kulturní památka, socha svatého Jana Nepomuckého, se celá posunula a horní část s postavou skončila po pádu přes zábradlí až v potoce.

„Naštěstí nebyl při havárii nikdo zraněn. Vznikla pouze hmotná škoda na majetku obce a osobním autě řidiče v celkové výši téměř dvě stě tisíc korun," popsala událost policejní mluvčí.

Vyšlo najevo, že muž usedl za volant opilý. „V kabině auta byla i nedopitá láhev s vodkou. V krvi mu před šestou hodinou ranní proudilo 1,86 promile této návykové látky. Řidičský průkaz jsme mu zadrželi. Mladík bude nyní čelit trestnímu stíhání. Hrozí mu až rok odnětí svobody, peněžitý trest i zákaz činnosti," přiblížila Drahokoupilová.

Podle starosty Hnanic Jiřího Musila naboural opilec do sochy kolem druhé hodiny ranní. „Na lavičce naštěstí nikdo neseděl. Faktem je, že tam sedávají lidé jen málokdy. Socha je nyní u restaurátora. Škoda na ní činí sto tisíc korun, další čtyři tisíce nás bude stát nová lavička. Auto ji zcela zničilo," řekl Musil.

Kamion a dodávka s pečivem se srazily v polovině března na bantické křižovatce na silnici číslo I/53 ze Znojma do Brna. „Při nehodě se lehce zranili dva lidé," konstatovala Drahokoupilová.

Řidiči, kteří tehdy nehodu viděli, ji popsali jako dramatickou a zajímavou na první pohled. „Tehdy byla pěkná zima a před křižovatkou se tvořilo náledí. Na polích bylo pár centimetrů čerstvého sněhu a na něm zářily oranžové přepravky, které zřejmě vypadly z dodávky pekařů. Viděl jsem na poli rozházené bochníky chleba," zavzpomínal na nehodu řidič Jiří Matouš.

Kamion a dodávka převážející pečivo se ve čtvrtek před polednem srazily na bantické křižovatce na silnici číslo I/38 ze Znojma do Brna. Podle policie se lehce zranili dva lidé.

Nevěřícně kroutil hlavou provozovatel vinotéky u výpadovky ze Znojma na Jihlavu, když šel dvanáctého února do práce. „Hned za odbočkou k naší vinotéce bylo v prudkém svahu doslova zapíchnuté auto. Řidič měl veliké štěstí, že jej od pádu do kolejiště zachránilo několik mladých stromků a keřů. Kdyby dopadl až do kolejiště, mohly být následky havárie tragické," připomněl kuriózní havárii Petr Filo.

Řidič auta tehdy patrně nezvládl řízení svého vozu a po smyku se dostal mimo silnici. Podle informací redakce se tehdy nikdo nezranil, auto vytáhli hasiči pomocí navijáku.

Nevšední nehoda se stala také před časem u Hostimi. Řidič náklaďáku měl patrně špatně spočtenou výšku svého nákladu a při podjíždění potrubí, taženém nad silnicí, o něj zavadil. Nic vážného se tehdy naštěstí nestalo, jen z auta spadla bočnice.