Samotné město Znojmo vlastní v současné době poměrně rozsáhlé lesy, na kterých pak hospodaří příspěvková organizace Městské lesy Znojmo. A právě v těchto dnech mají její pracovníci spoustu práce.

Jaro je totiž v plném proudu a s ním i zalesňování v lesích Znojma. Letos na jaře vysází pracovníci znojemských Městských lesů na 200 tisíc stromků. A to na celkové ploše rovnající se přibližně třiceti znojemským fotbalovým stadionům. „Letošní obnova lesů není výjimečná. Počet sazenic, které jsme letos vysázeli, patří spíše k nižšímu průměru, který v průběhu jednoho roku realizujeme," přiblížil ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan.

A o jaké stromy se zdejší lesy obohatí? Pracovníci Městských lesů v současnosti sází z téměř padesáti procent dub letní a zimní, z pětatřiceti procent borovici lesní, z devíti procent smrk ztepilý a z ostatních dřevin pak jilm, javor, modřín, buk, lípu či olši. „Druhové složení vychází z lesního hospodářského plánu a z rámcových směrnic hospodaření," naznačil Trojan.

Nejen výsadba nových stromků je ale úkolem pracovníků Městských lesů. Ti musí kontrolovat rovněž stav vzrostlých stromů a případným zásahem je omladit nebo je zabezpečit proti nežádoucím pádům. Téměř akrobatické kousky, navíc se spuštěnými motorovými pilami, tak mohli nedávno pozorovat lidé ve znojemském Městském lesíku. Mohutné duby v místě u nové nemocnice zbavovali větví hrozícími pádem na zem takzvaní stromolezci z firmy specializující se na rizikové práce v korunách stromů.

„Již několik týdnů také intenzivně pracujeme na odstranění skutečně enormních škod vzniklých námrazou a větrem, abychom zamezili vzniku kůrovcové kalamity. Poškozené a polámané stromy jsou totiž ideálním místem pro vývoj hmyzích škůdců," připomněl Trojan.

Městské lesy Znojmo spravují v současné době poměrně rozsáhlé lesy, konkrétně asi 2,5 tisíce hektarů, které jsou v majetku Znojma. Nejedná se však jen o ty v katastru města, ale jsou i v dalších 12 katastrech obcí ležících severozápadně od Znojma, přičemž nejvzdálenější městský lesní majetek leží více než 30 kilometrů od vlastního Znojma. „Proč byl kdysi tento majetek nakupován v tak značné vzdálenosti od města, můžeme dnes již jen odhadovat, jisté však je, že díky řadě rozhodnutí tehdejších radních, purkmistrů a starostů má dnes Znojmo velice kvalitní lesní majetek, který mu v minulosti vždy přinášel a dnes opět přináší nemalý prospěch," píše se na webu Městských lesů.

Mimo území města byl první lesní majetek, takzvaný Dolní statek o výměře 411 hektarů, zakoupen již v roce 1527 od probošství olbramkostelského, kdy olomoucký biskup Stanislav a poslední probošt olbramkostelský Jan z Doubravky prodali majetek probošství městu Znojmu.