S přibývajícími počty osobních aut je také ve Znojmě stále těžší najít místo, kam by řidič mohl v klidu zaparkovat svého plechového miláčka. Podle mnohých řidičů by pro řadu Znojemských stačilo, aby rok či dva pracovali třeba v Praze a museli přemýšlet o parkování tam.

„Pak by si parkování doma ve Znojmě podstatně více vážili," říká učitel jedné ze znojemských autoškol Marek Neuschl.

Jeho slova potvrzuje například David Holeček, který v Praze roky pracoval. „Když pominu parkování u firem, pro které jsem pracoval a které měly vždy svá vlastní velká hlídaná parkoviště, zaparkovat večer po práci u domu, kde jsem bydlel, byl vždy problém. Místo jsem mnohdy hledal třeba deset minut a pak dalších deset i více minut šel domů pěšky. Znojmák by nejraději zaparkoval před vchodem domu anebo tak, aby na své auto viděl z ložnice," myslí si Holeček.

Podle učitele autoškoly není ve Znojmě problém s parkováním až tak dramatický, jak mnozí říkají. „Chápu, že například u nemocnice by bylo vhodné mít lepší parkoviště, aby lidé nemuseli zajíždět s auty do lesa, ale zaparkovat v centru Znojma se podle mne dá," tvrdí Neuschl.

Neuschl naznačuje, že problém může být v určité pohodlnosti či lenosti řady řidičů. „Osobně parkuji v centru na zpoplatněných parkovištích. Tam s parkováním nemám problém. Když slyším, že nelze zaparkovat před úřadem práce, musím se usmát. Parkoviště na náměstí Svobody, myslím to větší, přes ulici naproti pracovnímu úřadu, nabízí většinou volná místa. Jen to musí řidič zaplatit. Prostě parkování přímo před obchodem či domem nebo pracovištěm je dnes luxus a řidiči by si toho měli podstatně více vážit," míní Neuschl.

Například zaparkovat mezi sedmou a devátou hodinou dopolední u nemocnice může být opravdu problém. „Je to katastrofa. Jezdím sem pravidelně na kontroly a většinou parkuji někde v lese u Diany," posteskne si Jaroslav Hladík z Prosiměřic.

Vedení nemocnice však již roky má plány na rozšíření parkoviště. „Je to komplikovanější, ale opravdu s rozšířením parkoviště počítáme. Vše mimo jiné souvisí s dokončením oprav nemocnice," naznačuje mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

Na parkovišti blízko soudu včera zaparkoval Lukáš Bajer ze Žatce. „Měl jsem trochu problém se v centru Znojma zorientovat a zaparkovat, ale nakonec se mi to povedlo. S výší poplatku nemám problém," svěřuje se Bajer.

Učitelé autoškol své žáky mimo jiné učí, jak správně a především ohleduplně ve městě parkovat. „Žákům stále říkáme, že slušný řidič se pozná právě podle toho, jak zaparkuje své auto. Jde o to, aby řidič byl ohleduplný a myslel na to, že také jiní potřebují někde parkovat. Takže zabrat jedním autem místa pro dvě je opravdu bezohledné. Tady ovšem nejde o nic. Podstatně horší však je, když řidiči špatně parkují v bezprostřední blízkosti přechodu či křižovatek. Tam už kolikrát jde i o zdraví a život," upozorňuje Neuschl.