VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Roman Polák vyrobil kromě vína i vlastní CD

Šatov /VINAŘI POD LUPOU, FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Šatovský vinař Roman Polák začínal jako zaměstnanec velké vinařské firmy, teď sám produkuje až dvacet tisíc lahví vína ročně

12.5.2010
SDÍLEJ:

Vína šatovského vinaře Romana PolákaFoto: archiv Romana Poláka

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Má za sebou střední vinařskou školu ve Valticích, poté obor vinařství na brněnské Mendlově univerzitě, pak práci inspektora vína, pracovníka marketingu v největší vinařské firmě na Znojemsku a nakonec vlastní vinařskou firmu.

Roman Polák je třetí generací vinařů ze Znojemska, jeho děda Karel začínal s vlastní vinicí v roce 1921 u Jaroslavic, v tradici pak pokračovala i Polákova maminka. On sám zve své zákazníky především do sklepa č. 49 ve sklepní uličce v Šatově.

Vaše rodina vinařila v Jaroslavicích, vy sám máte ale sklepy v Šatově. Jak jste se tu ocitl?
Právě díky práci ve Znovínu, který zde má sídlo. Později jsem měl pronajatý Moravský sklípek, který s tím mým současným téměř sousedí. Od roku 1998 jsem už měl vlastní vinice a sklep.

Kdy tedy firma oficiálně vznikla?
Firma byla zaregistrovaná v roce 2004, dnes hospodaříme na dvou a půl hektarech vinic u Jaroslavic a na Načeratickém kopci. Vyrábíme do dvaceti tisíc lahví vína. Kromě vlastních hroznů zpracováváme i hrozny nakoupené ve znojemské a velkopavlovické vinařské podoblasti.

Jaké odrůdy pěstujete?
Pěstujeme Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Rýnský ryzlink, Sauvignon, Chardonnay a z červených Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Frankovku a Rulandské modré.

Kde máte sklepy?
Produkční sklep v Jaroslavicích a čtyři sklepy v Šatově. Z toho jeden je stáčecí, dva na archivní vína a jeden na posezení.

Používáte tradiční metody výroby vína nebo moderní?
Některé šarže vyrábíme klasicky, jiné zase řízeným kvašením. Červená vína zrají minimálně rok v dubových sudech.

Kdo jsou vaši zákazníci?
Vyrábím výhradně pro privátní a firemní klientelu. Ti u mě mají jistotu kvality, kromě toho ale ve svém sklepě nabízím i gastronomické služby, servis a ubytování.

Začínal jste s výraznými etiketami se sluníčkem, teď jste přešel k podstatně decentnějším. V čem se liší vína v takto odlišených lahvích?
Od doby, kdy jsem začal prodávat a vyrábět víno, jsem používal takzvané sluníčkové etikety. To jsou radostná, šťavnatá vína.
V roce 2004 pak vznikla řada privátní kolekce s decentními etiketami s mým podpisem. Tato vína mají osobitý rukopis malých šarží, často jde o speciality.

V lahvích se světlou etiketou je privátní kolekce s korkem především pro červená vína, černá etiketa je trendová řada se šroubovým uzávěrem pouze pro bílá vína. To jsou vína uzavřená sama pro sebe. Vyprovokoval mě k tomu Ryzlink rýnský z roku 2008, který byl polosladký s krásnými svěžími broskvovými tóny. Předpokládal jsem, že pod korkem by přišel právě o tu svou svěžest, proto jsem použil šroubový uzávěr se silikonovým těsnícím kroužkem. Pod ním se víno dva tři roky kvalitativně nehne.

Kromě pěstování a výroby vína také fotíte a natočil jste dokonce CD. Jak k tomu došlo?
CD vzniklo v roce 2005 a vzniklo vlastně tak, že spousta mých hostů chválila můj originální výklad k vínu se spoustou historek, přirovnání a podobně, doplněné cimbálovou hudbou. Milovníci našeho vína mě nakonec vyprovokovali k natočení cédéčka, které je pro vínaznalé zábavou, pro méně znalé poučením. Nyní chystám v podobném duchu i film shrnující na DVD rok vinaře. Ten by měl být hotov do vánoc.

Tip sklepmistra

Ryzlink rýnský 2008
Botritický sběr
Ušlechtilá plíseň Botritis Cinerea dodala hroznům i vínu ve výjimečném ročníku 2008 výjimečný charakter. Medovost a chlebovina tvoří vůni, harmonie cukrů a kyselin je tělo tohoto velkého vína. Moravské zemské víno, polosladké. Cukernatost hroznů 26°NM, zbytkový cukr 17g/l, kyselina 5,8g/l, alkohol 12,5%.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Daniel Smola

12.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační snímek.

Otravy ptáků? Nejvíce jich je na jihu Moravy

Ve vyškovských kasárnách vybuchly granáty, jednoho vojáka roztrhaly a další dva zranily.
AKTUALIZOVÁNO
6

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

V kraji chybí máslo, lidé si vyrábí i vlastní

Jižní Morava /ANKETA/ – Kraj trápí nedostatek másla. V některých obchodech jej zákazníci neseženou vůbec, jinde za něj zaplatí i šedesát korun. Někteří lidé jeho konzumaci omezují, jiní se uchylují k výrobě vlastního.

Znojmo rozhodlo: před diskotékami už žádný alkohol

Znojmo – Už žádný člověk nebude smět před diskotékami v okolí Mariánského náměstí ve Znojmě na ulici popíjet alkohol. Rozhodli o tom znojemští zastupitelé na svém pondělním zasedání. Jeden z podniků prý podle starosty města navíc omezí provozní dobu. Obyvatelé okolních domů však s reakcí představitelů Znojma na dlouhodobý nepříjemný hluk a nepořádek v této lokalitě zcela spokojeni nejsou. „Vyhláškou jsme reagovali na změny zákona o přestupcích a také jí chceme řešit stížnosti obyvatel z okolí Mariánského náměstí,“ řekla na zasedání zastupitelstva vedoucí sociálního odboru města Šárka Gambasová. Politici svůj postup také konzultovali s ministerstvem vnitra.

Tabla prvňáčků: Představí se znojemské ZŠ náměstí Republiky, Mládeže a Mikulovic

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Auta se srazila u přejezdu u Dobřínska. Tři lidé se zranili

Dobřínsko - Tři zranění skončili v pondělí kolem páté hodiny odpoledne v péči záchranářů poté, co se jejich auta srazila u železničního přejezdu u Dobřínska nedaleko Moravského Krumlova na Znojemsku.  „Mladého řidiče jsme museli transportovat vrtulníkem s těžkým poraněním hlavy do nemocnice v Bohunicích,“ informovala o zraněních mluvčí krajské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení