Jednu z nejmenších obcí regionu s necelými padesáti obyvateli znají hlavně trampové a milovníci country muziky. Najdeme ji na skalnaté římse jižní části Suché hory nad údolím řeky Želetavky. Je stranou hlavních turistických tras v malebné krajině ležící mezi vranovskou přehradou a hradem Bítovem.

Vesničku v minulosti proslavily country bály v hostinci U Máců a na samotě zvané Peksův mlýn, kde sahá historie country bálů až do roku 1958. Na akce u Máců vzpomínal také místní chalupář a kapelník skupiny Duha z Moravských Budějovic Jiří Runkas. „K Mácům na muziku chodívaly stovky lidí," řekl s nostalgií v hlase Runkas.

Naštěstí tradice zblovických country bálů neskončila. Po několikaleté odmlce se Duha spolu s další budějovickou skupinou Tuláci domluvili na pokračování, a tak se ve Zblovicích hraje dál. „I milovníci country se vrátili a dnes jich tu zase bývá kolem dvou set," dodal Runkas.

Obec Zblovice na západě Znojemska je vyhlášenou chalupářskou vsí.Podle starosty Jana Mácy se ale komerce prosadila i ve Zblovicích. „Nově zde pořádáme volejbalový turnaj a pár lidí hraje divadlo. Ale většina místních akcí už jsou komerční záležitosti. Samozřejmě mám radost z návratu country bálů nebo z pokračování tradice Pačoků," vyjmenoval starosta.

Na portálu obce najdeme vysvětlení tohoto poněkud nezvyklého slova. „Pačoky jsou posvícení s ochutnávkou slivovice, jehož součástí bývají komická vystoupení místních občanů a chalupářů, případně pozvaných divadelních spolků," hlásá obecní web.

Další zvláštností Zblovic je nezvyklé množství mlýnů, které se v okolí nacházejí. „V Peksově a Kláskově mlýně jsou akce hlavně pro děti, školní výlety, školy v přírodě a letní tábory. Další mlýn, Koberův, je krásně zrekonstruovaný, ale spíše pro komerční využití a ty ostatní už nejsou tak známé," objasnil starosta.

Na mapě jich pozorný turista najde ještě dalších sedm, Mácův, Svobodův, Bahnův, Rajmundský, Nový, Tříletý a Starý mlýn u nedalekých Uherčic. Vše je zarámované zalesněnými kopci a údolíčky vymleté řekami Rokytná a Dyje.

A právě tato krajina nikoho, která byla vždycky tak trochu stranou civilizace, odjakživa přitahovala lidí, hledající odpočinek. Vždyť pořádná silnice do Zblovic, po které přijel první autobus, byla postavena až v roce 1958.

„Zblovice jsou rekreační obec a to se asi nezmění. Mladým lidem bychom neměli co nabídnout. Někteří z místních pracují v blízké vápence nebo dojíždějí do Znojma, ale to je z pracovních příležitostí v regionu všechno," zamyslel se starosta.

Proto přijal s velkými rozpaky územní rozhodnutí o stavbě vyrovnávací nádrže na pitnou vodu přímo u Zblovic. „Celé tohle nádherné údolí by zmizelo. Přehrada má mít přes sedmdesát metrů, a to znamená, že by všechno, co je zde zajímavé, bylo pod vodou," povzdechl si Máca.

Obec Zblovice na západě Znojemska je vyhlášenou chalupářskou vsí.

Tím by Zblovice přišli o jedinou devizu, kterou dnes mohou turistům nabídnout.Co by se v takovém případě stalo s už tak vylidněnou obcí, nechtěl starosta ani komentovat.

O Zblovicích se nikdy příliš nevědělo. Jeden z mála zápisů, kde je o obci zmínka, je z roku 1349. Tehdy dal Jindřich z Lichtenburka své ženě Ance jako věno hrad Cornštejn a osady Štítary a Zblovice-Příblovice. Název Příblovice má svůj původ v nástroji na vybírání vápna z pece, který se nazýval příblo. Odtud tedy pochází původní název vesnice, která vznikla poblíž lomů na vápenec. Ostatně lom na vápenec s moderní vápenkou je zde dosud a je to jediný místní průmyslový podnik.

V okolí je chráněné území dubová bučina Suchá hora, na jehož jižním svahu vesnice stojí, a kaple Panny Marie Růžencové.

„V samotných Zblovicích stojí čtyřicet tři domů, které jsou řešené jako štítově řazená ulicovka, s původními statky na hlavní návsi a usedlostmi v boční ulici. Přirozeným centrem vesnice je náves s kapličkou z dvacátých let minulého století a obecním úřadem," říká web obce.

VLADIMÍR LANGER