VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Fišer: Skláři z Nového Boru mi vozili koštýře

Nový Šaldorf /VINAŘI POD LUPOU/ - Osmatřicet let seděl Jaroslav Fišer z Nového Šaldorfu za volantem kamionu. Volné chvilky trávil ve vinohradu a večer ve sklepě při sklence dobrého červeného vína. Dnes už je osmašedesátiletý vinař v důchodu a vinaření se tak může věnovat naplno.

3.11.2010
SDÍLEJ:

Osmašedesátiletý vinař Jaroslav Fišer preferuje červená vína, především Cabernet Moravia. Ve sklepě ale má i padesát let staré víno. Foto: DENÍK/Sylva Pavlačková

Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou
naleznete ZDE

Patří k nejmenším soukromým vinařům v Novém Šaldorfu. V oboru už podniká dvacet let a za všechno, co se naučil, vděčí svému otci. Právě od něj zdědil sklep, ve kterém už vína vyráběl i jeho děda. Révu pěstuje na vinicích, které zabírají bezmála šest hektarů.

Ročně vyrobí tři tisíce litrů vína a nejvíce si pochutná na červeném Cabernetu Moravia. Za největší úspěch považuje, když se spousta lidí vrací do jeho sklepa. „Ke koníčku mě přivedl můj otec, který mě vinaření naučil. Od něj jsem zdědil i sklep, který je přes padesát metrů dlouhý. Lisovnu jsem si přistavil a dnes zde mohu pohostit své přátele a hosty,“ řekl vinař, který část života strávil na cestách.

Po revoluci v roce 1989 mu rodiče sklep přenechali. „Od té doby mám i živnost. Dnes jsem už v důchodu a stále se věnuji vinaření. Je to zavedená rodinná tradice, ve které bude pokračovat i syn. Rodiče dříve neměli žádné vinice, protože všechny pozemky vlastnilo družstvo. Dostávali pro svou potřebu jenom tři metráky hroznů. Po revoluci se situace změnila. Všechny pozemky i vinice jsme dostali zpět, ale byly stejně k ničemu,“ popsal Fišer.

Nové sazenice

Proto musel postupně vysadit nové hlavy. „Jako první jsem vysadil odrůdu Cabernet Moravia, později Tramín a Pálavu. Nyní obhospodařuji šest hektarů vinic a na nich mám asi tři a půl tisíce hlav,“ řekl.

Postěžoval si, že letošní úroda je velmi slabá. „Byl mizerný rok, letos budu rád, když budu mít tisíc litrů vína. Ani kvalita nebyla moc dobrá. Musel jsem si hrozny koupit,“ smutně dodal.

O vinice se stará s rodinou. „Jsem v důchodu, takže se mohu vinaření věnovat naplno. Vinice obdělávám pomocí traktoru a jiné techniky. S něčím mi pomáhá i rodina,“ přiblížil.

Specializuje se na červená vína. „Musím říct, že loňský rok byl nádherný, ale například víno Cabernet Moravia je už v nenávratnu prodané a vypité,“ řekl.
Vinař nemá žádné nerezové tanky, jeho vína zrají v dřevěných sudech a skleněných demižonech. „Některé jsem zdědil a pár jsem jich přikoupil,“ dodal.

Podle něj se o sto procent změnila především kvalita vín. „Já je vyrábím tradiční klasickou metodou. Samozřejmě používám i dezinfekce,“ popsal Fišer.
Kromě vína nabízí i posezení ve sklípku. „Už mám svou stálou klientelu. Jezdí ke mně lidé z celé republiky. Nejdříve jim nabídnu malou ochutnávku asi desíti druhů vín. Z každého sudu ochutnají vzorek a to, co jim chutná, pijí celý večer. Většinou posedíme a zazpíváme při kytaře, či harmonice. Už jim nemusím o vínu nic povídat, všechno už za ty roky znají,“ popsal Fišer.

Koštýře

Na zdi má pověšených i několik krásných malovaných koštýřů. „Jezdili ke mně skláři z Nového Boru, kteří mi pravidelně přiváželi koštýře,“ řekl.
Šaldorfský vinař každý rok některá vína archivuje. „Nejstarší víno tu leží od mých sedmnácti let. Je mi osmašedesát, to znamená, že zrají v lahvích už padesát let,“ pochlubil se.

Tvrdí však, že víno není pitné. „Padesát lahví hlídám jako oko v hlavě, je to můj poklad. Jednu otevřu až při zvláštní příležitosti a tou bude oslava mých sedmdesátin,“ usmál se Fišer.

I když vinař za dva roky oslaví sedmdesáté narozeniny, netrpí žádnou nemocí. „Jeden známý mi řekl, že ten, kdo pije moravská vína, je stále zdráv. Obsahují prý látku, kterou nemají žádná zahraniční vína,“ řekl vinař.

TIP VINAŘE
Svatovavřinecké 2009
Suché červené víno
Alkohol 11,2%
Červené hrozny posbíral vinař na svých vinicích na Kraví hoře. Podle něj je víno hodně aromatické a v chuti je výrazně cítit ovoce. Vinař byl s loňskými víny velmi spokojený, ročník se vydařil.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost

Autor: Sylva Pavlačková

3.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Šéfredaktor Břeclavského deníku Rovnost Lukáš Ivánek společně se strážníky testoval, jak penzisté odolají na oko lákavé nabídce.
4

Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

Mikulovské Pálavské vinobraní. Ilustrační foto.
16

Pálavské vinobraní oslaví už 70 let. Zastavila jej pouze okupace v roce 1968

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Z bývalé prodejny a restaurace vznikne nové kulturní centrum. Od května

Znojmo – Galerii a místo setkávání v někdejší prodejně na náměstí Republiky v centru Znojma připravuje tamní spolek Umění do Znojma. S městem jedná o výpůjčce prostor, které ještě musí projít rekonstrukcí.

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Opatření proti žloutence v Brně trvají dál, konec epidemie je v nedohlednu

Brno, jižní Morava – Stále řádí. I když nových pacientů nakažených žloutenkou typu A od minulého týdne nepřibylo, hygienici varují před velkým optimismem. Podle nich zatím nic nenaznačuje, že epidemie v Brně a okolí končí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení