VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Saleta: ve sklepě mám vína z roku 1982

Višňové /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR/ – Vinař Antonín Saleta sází na vlastní vinice a hrozny. Kdysi příjemný koníček se mu stal profesí a už třikrát získal cenu Šampion výstavy.

21.4.2010
SDÍLEJ:

Vinař Antonín Saleta je známý díky široké škále odrůd, které vyrábí.Foto: Deník/Sylva Pavlačková

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vystudoval valtickou vinařskou střední školu a zahradnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Lednici. Pěstování a výroba vína byla vždycky jeho koníčkem. Antonín Saleta vyrábí víno především z vlastních vinic, mezi vinaři a milovníky vína je ale známý díky široké škále odrůd. Vinařství rodu Saletů vzniklo před osmnácti lety v nejsevernější vinařské obci na Znojemsku, ve Višňové.

Jak dlouho vinařství funguje?
V brněnském archívu je doložené, že se vínem zabýval už můj prapředek. Dodával víno do místních i okolních hospod. Od té doby vždycky někdo u nás v rodině víno vyráběl. Profesionálně se vinaření věnuji od roku 1992.

Jak jste se k vinaření dostal?
Byl to vždycky můj koníček. Vystudoval jsem vinařskou školu a potom jsem pokračoval na zahradnické fakultě v Lednici. Po revoluci jsem pracoval rok v Rakousku, kde jsem si vydělal do začátku peníze.

Kdo vám s vinařstvím pomáhá?
V podstatě dělám všechno s rodiči, kteří mi hodně pomáhají. Občas se zapojí i kamarádi či známí. Zaměstnance žádné nemám.

Kolik hektarů vinic vlastníte a jaké odrůdy na nich máte vysázené?
Máme šest hektarů vinic směrem na Horní Dunajovice na viniční trati Nová hora. Na nich roste hodně široký sortiment odrůd Müller, veltlín, muškát, Chardonnay, tramín, Sauvignon, Pálava, Frankovka a Rulandské modré.

Využíváte ve vinohradech techniku?
Máme v podstatě všechnu potřebnou mechanizaci. Postřikovač, mulčovač, osečkovač. Jsme v podstatě soběstační.

Jaký je objem výroby a jaká vína vyrábíte?
Vyrábím asi třicet tisíc litrů vína, ale hodně záleží na tom, jaký je rok. Nějaká vína koupím, například Ryzlink rýnský nebo vlašák.

Jakou metodou vína vyrábíte?
Vína vyrábím klasickou metodou. Nevyužívám řízené kvašení, protože na to nemám vhodné nádoby. Je to totiž trochu nákladnější, ale určitě nejsem proti.

Máte své oblíbené víno a na co se specializujete ?
Rád si dám skleničku Sauvignonu. Specializuji se na vína spíše suchá s přívlastkem pozdního sběru. Ty se u mě nejvíce prodávají.

V jaké cenové kategorii jsou vaše vína?
Cena u sudových vín je jiná než v lahvích. Zákazník u mě za sudové víno zaplatí čtyřicet až šedesát korun za litr a za láhev padesát až dvě stě korun. Záleží na tom, jak je víno staré.

Dá se vinařením uživit?
Na žádné velké vyskakování to není, ale pokud jsem sám, tak to určitě jde. Určitě záleží na udržení kvality.

Kolik sklepů vlastníte?
Za domem mám výrobní halu, kde mám lisovnu a větší nádoby. Jinak mám sklep se sudy pro zákazníky. Je to klasika, která na každého zapůsobí určitě více, než nerezové tanky. Potom mám v Horních Dunajovicích sklep archivní.

Je vůbec o archivní vína zájem?
Nejstarší víno v archivu je z roku 1982. Je to Sauvignon a Pálava. Některý ročník není k archivaci, tak z každého roku tu vzorky nemám. Mám jich už několik tisíc. Poptávka je poměrně vysoká, ale zájem je spíše o vína mladá.

Co říkáte na systém VOC?
I když nejsem členem VOC, myslím, že je to dobrá věc, protože propaguje znojemská vína.

Ve Višňové se už více jak třicet let koná výstava vín. Pomáháte s jejím organizováním?
Výstava je jednou z tradičních akcí v obci. Stará se o ni můj otec, takže jednou budu pokračovatelem.

Posbírala vaše vína nějaká ocenění? Kterých si vážíte nejvíce?
V poslední době jsem získal vítěze odrůdy. Ale největší ocenění mám z roku 1998, 1999 a 2000, a to Šampiona výstavy na Znojemském koštu. Pokaždé s jinou odrůdou.

Tip sklepmistra
Svatovavřinecké 2008, jakostní odrůdové víno
Pěkné plné jemně sametové ovocně suché víno, které vyniká pikantní vůní i chutí po zralých švestkách či povidlech. Je vhodné zejména ke zvěřině nebo hovězímu masu.
Suché víno:
alkohol: 12 %,
cukernatost moštu: 24 NM, bezcukerný extrakt 24 g/lt; zbytkový cukr: 2.4 g/lt;
kyseliny: 4.9 g/lt.Aro/lt.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Sylva Pavlačková

21.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář.
3

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

Břeclav /TEST/ - Deník Rovnost testoval důvěřivost důchodců. Redaktor a nejprve ukrytý strážník zkoušeli, jak starší lidé dokážou odolat lákavé nabídce podvodníka.

Rekordní trénink kaskadérů v Brně: hoření holé kůže i pády z dvaceti metrů

Brno /VIDEO/ - Dva nové české rekordy padly o víkendu v Brně. O jejich překonání se postarali filmoví kaskadéři, kteří ve městě trénovali hoření na holé kůži a pády z výšky.

Zraněného policistu, který se vyboural s hybridním BMW, propustili z nemocnice

Brno - Do domácí péče již lékaři propustili policistu, který utrpěl vážná zranění při nehodě luxusního policejního auta. Jako spolujezdce přitom vezl zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše. Pro Deník Rovnost to ve středu potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Sportovní auto sjelo s osádkou do příkopu letos v květnu v brněnských Chrlicích.

Pálavské vinobraní oslaví už 70 let. Zastavila jej pouze okupace v roce 1968

Mikulov – Výstava ovoce a zeleniny, změny názvu i pokus o politickou akci. Pálavské vinobraní má za sebou dlouhou historii. Od prvního ročníku letos uplyne sedmdesát let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení