VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinea sbírá hrozny na Kraví hoře i u Popic

Nový Šaldorf /VINAŘI POD LUPOU/ - Ve sklepě gotického stylu ve vinařské obci Nový Šaldorf vyrábí Mojmír Vychodil vína jen z vlastních vinic. Uplatňuje tradiční technologie.

15.9.2010
SDÍLEJ:

Mojmír Vychodil se už od mala pohyboval mezi vinohradem a sklepem. Před sedmnácti lety jeho otec, který mu byl velkým vzorem a učitelem, založil vinařství Vinea v Novém Šaldorfu. Mladý muž jej po otci převzal.Foto: DENÍK/Sylva Pavlačková

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Mojmír Vychodil se už od mala pohyboval mezi vinohradem a sklepem. Před sedmnácti lety jeho otec, který mu byl velkým vzorem a učitelem, založil vinařství Vinea v Novém Šaldorfu. I když mladý muž nevystudoval vinařskou školu, díky praxi a zkušenostem převzal zaběhnuté vinařství po otci. „Víno je nápoj králů, a kdo víno pije, je král.“ To je motto vinařství, které má své vinice na Kraví hoře na jedné z nejznámějších tratí Znojemska.

„K vinařství mě od mala vedl můj otec, který v roce 1993 založil firmu Vinea v Novém Šaldorfu. Nejdříve jsme víno vyráběli v malém sklípku ve Vrbovci a před patnácti lety jsme výrobu rozšířili do Nového Šaldorfu,“ vzpomíná na začátky Vychodil. Sklep v gotickém stylu je vykopaný v jílovitém pískovci.

„Je pětašedesát metrů dlouhý se dvěma souběžnými chodbami. Místy je až dvacet metrů hluboko pod povrchem, drží se tu stálá teplota, která je vynikající pro výrobu vína. Vzadu na stěně jsme s otcem našli letopočet 1880. Ale nevíme, kdo ho napsal a co vlastně znamená,“ popisuje vinař.

Kraví hora

Hospodařit začali na čtyřiašedesáti hektarech vinic ve znojemské vinohradnické oblasti. „Mezi nejznámější a nejlepší patří na Znojemsku viniční trať Kraví hora. Dále máme vinohrady v Popicích Pod lesem a v Oblekovicích na Načeratickém kopci,“ říká Vychodil.

V roce 1996 změnilo vinařství strategii a o čtyři roky později získala firma certifikát integrované produkce. „Začali jsme s výstavbou nové lisovny a zařízení sklepa. Zaměřili jsme se na moderní materiály, jako jsou nerezové nádrže, kvalitní mlýnkoodzrňovače pro šetrné odstranění třapin. Také jsme koupili moderní lis. Neupustili jsme od tradičních dřevěných sudů z dubu a akátu, ve kterých vína vyzrávají,“ popisuje šéf vinařství Vinea. Spojením moderní technologie nerezových nádrží a dřevěných sudů dosahují jeho vína nezaměnitelnou chuť a vůni.

„Vína vyrábíme klasickou tradiční metodou. Zpracováváme hrozny pouze z vlastních vinic, ze kterých si vybíráme to nejlepší a nejkvalitnější na výrobu špičkových přívlastkových vín. Vinice jsou osázené odrůdami Muškát, Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a vlašský, Neuburské, Rulandské bílé, Sauvignon, Tramín červený, Rulandské šedé, Chardonnay. Z červených potom Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon a novou německou odrůdu Dornfelder,“ jmenuje Vychodil. S vinařstvím mu pomáhá šest zaměstnanců, kteří využívají veškerou techniku.

„Máme čtyři traktory a všechna zařízení, která jsou k výrobě a ochraně révy potřeba. Od prvního září jsem ve firmě zaměstnal i ženu. Věřím, že jednou mi bude pomáhat i nyní tříletý syn a v rodinné tradici bude pokračovat,“ přeje si.

Řízené degustace

Kromě výroby nabízí vinař řízenou degustaci i s posezením pro třicet osob. Zákazníci se mohou podepsat do kroniky, která je umístěná právě v místnosti s posezením.

„Někteří napíšou věnování, jiní třeba i pěkný verš. Jsou v ní samé kladné ohlasy, nikdo se neopovážil nás zatím kritizovat. Jezdí k nám lidé z celé republiky. Mezi nimi k nám zavítal i hokejový brankář Dominik Hašek. Sportovce nejvíce překvapila hloubka a klenutí sklepa. Na toto setkání velmi rád vzpomínám,“ říká vinař.

Vinařství Vinea ročně vyrobí kolem pěti tisíc lahví vína. „Zbytek hroznů, které nezpracujeme, prodáváme vinařským firmám. Letos mi však více jak třicet procent vinic poškodily kroupy a někde i mráz,“ stěžuje si. Ve sklepě má uložená i archivní vína, nejstarší je z roku 1982. „Cena lahvového vína se pohybuje od pětapadesáti do sto dvaceti korun. Myslím si, že velmi dobrý rok byl 2000. Ale já říkám, že nejlepší víno je prodané víno,“ směje se mladý vinař z Nového Šaldorfu.

Pochválil i sdružení VOC. „Zatím nejsem členem a ani o něm neuvažuji. Ale určitě je výborné, že jsou místní vinaři první v republice, kterým se něco takového podařilo dotáhnout do konce. Bude ale důležité dodržovat to, co si sami nastolili,“ říká vinař.

Tip vinaře
Tramín červený 2005
Výběr z hroznů, polosladké
Alkohol 15%
Hrozny jsou sklízené z nejkvalitnějších poloh z tratě Kraví hora, kterou vinař považuje za nejlepší na Znojemsku. Tyto polohy mají jižní expozici, kde dozrávají hrozny do nejvyšší kvality. Víno je svěží, temperamentní a vyznačuje se svou plností a elegancí. Rok 2005 byl velmi vydařený. O víno je zájem a zákazník si ho může koupit přímo ve sklepě za osmdesát korun.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost

Autor: Sylva Pavlačková

15.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Derby Slavia - Sparta. Trenér letenského celku Andrea Stramaccioni.

Šance v poháru pro Znojmo. Může dostat hvězdnou Spartu do trablů

Otravy ptáků? Nejvíce jich je na jihu Moravy

Jižní Morava – Skleněné plochy, elektrické vedení, silnice. To jsou místa znamenající smrtelné nebezpečí pro ptáky. Česká společnost ornitologická nyní vytvořila nový web Ptačí pasti, který mapuje místa smrti opeřenců.

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Vyškov – Jeden mrtvý voják a další zraněný. Na místě vrtulník. Panika. Evakuace. Tak to v úterý krátce před devátou hodinou ráno vypadalo podle očitých svědků poblíž hlavní budovy v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V místě údajně vybuchly granáty. „Všechny nás evakuovali. Jeden voják neměl šanci přežít,“ informovala Vyškovský deník Rovnost jedna z příslušnic dědické vojenské posádky.

V kraji chybí máslo, lidé si vyrábí i vlastní

Jižní Morava /ANKETA/ – Kraj trápí nedostatek másla. V některých obchodech jej zákazníci neseženou vůbec, jinde za něj zaplatí i šedesát korun. Někteří lidé jeho konzumaci omezují, jiní se uchylují k výrobě vlastního.

Znojmo rozhodlo: před diskotékami už žádný alkohol

Znojmo – Už žádný člověk nebude smět před diskotékami v okolí Mariánského náměstí ve Znojmě na ulici popíjet alkohol. Rozhodli o tom znojemští zastupitelé na svém pondělním zasedání. Jeden z podniků prý podle starosty města navíc omezí provozní dobu. Obyvatelé okolních domů však s reakcí představitelů Znojma na dlouhodobý nepříjemný hluk a nepořádek v této lokalitě zcela spokojeni nejsou. „Vyhláškou jsme reagovali na změny zákona o přestupcích a také jí chceme řešit stížnosti obyvatel z okolí Mariánského náměstí,“ řekla na zasedání zastupitelstva vedoucí sociálního odboru města Šárka Gambasová. Politici svůj postup také konzultovali s ministerstvem vnitra.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení