Jedny z nejznámějších serpentin na Znojemsku sice nejsou v žádném pohoří, zato díky své poloze v kopcích nad Vranovem nad Dyjí otevírají pohádkovou vyhlídku na vranovský zámek. Toho nedávno využila tamní radnice, když po opravách silnice v serpentinách nechala zbudovat atraktivní Vyhlídku zamilovaných. Na ní je symbolický klíč a řetězy, na něž páry věší visací zámky na důkaz své bezmezné lásky.

Inspiraci našli Vranovští v daleké Číně. „Legenda ze staré Číny vypráví o tom, jak na Velké čínské zdi byla natažena lana, na která novomanželé přimykali visací zámečky jako symbol věčné lásky a pojištění štěstí. Starý rituál lásky pak použili italští filmaři, když si milenci svou lásku pojistili připevněním zámečku na řetěz mostu Milvio v Římě a klíček hodili do řeky Tibery. Na tomto mostě údajně zemřel mučednickou smrtí patron všech zamilovaných svatý Valentýn," píše se na stránkách městyse Vranov nad Dyjí.

Pohádkový výhled

Obrázek nejen vranovských serpentin má hluboko v paměti vyrytý Andrea Mňačková ze Zlína. „Vždycky když přijíždíme na Vranovsko, tak si v serpentinách v místě s vyhlídkou na vranovský zámek připadám jako v pohádce. Navíc ten region miluji, vždyť jsem se tam před lety seznámila se svým mužem," svěřila se mladá žena, která společně s rodinou na Znojemsko často jezdí.

Vranovské serpentiny prošly před dvěma roky společně s průtahem Vranova rozsáhlou rekonstrukcí. Za sto jednasedmdesát kalendářních dnů tam silničáři opravili úsek dlouhý více než kilometr a půl v serpentinách i s průtahem Vranovem.

„Důvodem celé rekonstrukce byl celkově špatný dopravně technický a stavební stav komunikace. Odfrézovali jsme starý povrch, dali novou vyrovnávací i obrusnou vrstvu silnice. V serpentinách jsme například vybudovali nové opěrné zdi včetně již zmíněné vyhlídky na zámek," sdělil šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka.

48 milionů v zemi

Dodal, že po dobu dalších několika desetiletí by se větší opravy nemusely dělat. Rekonstrukce vyšla na téměř osmačtyřicet milionů korun.

Hadovitě se vinoucí silnice ve svazích nad řekou Dyjí nutí řidiče zpomalit a osádky aut pak lákají výhledy do okolí.

Podle policie jsou vranovské serpentiny prakticky velmi bezpečné a policie do nich nemusí častěji vyjíždět. Od roku 2005 do dneška v nich došlo jen k několika lehkým haváriím.

„Například v letech 2005 až osm to byla vždy jedna havárie ročně. Řidiči při nich prakticky vždy bourali do svodidel. Příčinou bylo ve všech případech nepřizpůsobení rychlosti, v jednom případě sehrál roli také alkohol," přiblížil zástupce vedoucího znojemské dopravní policie Rudolf Mikula. Dodal, že právě v serpentinách je nezbytně nutné, aby silnici lemovala kvalitní svodidla.