VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vrbovi z Vrbovce jsou prý vínem odkojení

Vrbovec /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Rodinné vinařství Vrba z Vrbovce bylo založeno před sedmnácti lety. Vína z vlastních vinic společně sklízí výhradně tradičním ručním způsobem Miroslav a Pavel Vrbovi.

16.6.2010
SDÍLEJ:

Vinařství Vrba je malým rodinným vinařstvím založeným v roce 1993 v obci Vrbovec, která se nachází 8 km jižně od města Znojma. „Zakládáme si na výrobě tradičního moravského vína, které pěstujeme na vlastních vinicích,“ řekl Miroslav Vrba.Foto: DENÍK/Sylva Pavlačková

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Bratři Miroslav a Pavel Vrbovi z Vrbovce se vinařením zabývají už od mala. Vše je naučil jejich otec. I když ani jeden z nich není profesionálním vinařem, snaží se stále v oboru vzdělávat. Oba pracují v místním zemědělském družstvu a jakmile přijdou domů, začne jim práce druhá. Musí se postarat jak o vinohrady a víno, tak o tři sklepy. Tvrdí o sobě, že jsou vínem odkojení. Zakládají si na výrobě tradičního moravského vína, které pěstují na vlastních vinicích formou integrované produkce. Ta představuje citlivější přístup k ochraně a obdělávání vinic.

Do popředí řadí Veltlínské zelené, o kterém se říká, že je tradiční vrboveckou odrůdou. Kromě příjemného posezení u dobrého vína a jídla nabízí i degustace.

Jak vinařství vzniklo a jak dlouho už funguje?
S vinařstvím začal náš otec hned, jak se vrátil z vojny. Dostal vinohrad a začal dělat víno nejdříve společně s naším dědou. Potom si koupil sklep vlastní a začal vinařit. Postupně jsme se přidali my dva. Oficiálně jsme Vinařství Vrba založili v roce 1993.

Kolik sklepů vlastníte?
Máme sklep výrobní, další slouží jako reprezentační a třetí archivní je momentálně v rekonstrukci.

Říkali jste, že opravujete archivní sklep. Je vůbec o archivní vína zájem?
Archivní vína se dobře prodávají, ale záleží na více okolnostech. Například na dobrém špuntu a jaký je zrovna rok. Nevíme, kolik lahví s archivními víny nám leží ve sklepě, ale tři směsky jsou z roku 1969. Lidé je však většinou kupují jako dárek.

Kolik hektarů vinic vlastníte?
Vlastnili jsme šedesát arů, dvacet jsme nyní přikoupili. Na nich pěstujeme převážně Veltlínské zelené, o kterém se dá říct, že je tradiční vrboveckou odrůdou. Dále Müller Thurgau, Sauvignon, Muškát moravský, Rulandské šedé, Tramín, Ryzlink rýnský a vlašský a Svatovavřinecké. Podle potřeby vína i kupujeme.

Jak ošetřujete své vinice a jakou metodou víno vyrábíte?
Hlavní práce a postřiky zajišťuje místní družstvo. Ruční práce, jako je okopávání, děláme s rodinou. Vína vyrábíme klasickou metodou do dřevěných sudů a nerez tanků.

Jaký je objem výroby a v jaké cenové kategorii vína nabízíte?
Ročně vyrábíme pět tisíc litrů vína, lahvujeme zhruba dva tisíce. Sudová nabízíme od pětatřiceti do padesáti korun, lahve od padesáti do sto padesáti korun. Za slámové zájemce zaplatí necelých čtyři sta korun.

Vyrábíte tedy i speciality?
Před pěti lety jsme zkusili slámové víno. Vybrali jsme ty nejlepší a nejkvalitnější hrozny veltlínu. Uvažujeme o tom, že ho zkusíme znovu.

Jak vidíte letošní rok?
Z celkového množství nám pomrzlo více než třicet procent. Nyní stále prší a vinohrady začaly kvést. Proto mohou zase sprchnout.

Máte ve svých sklepích i nějakou zajímavost?
Tam, kde je posezení pro hosty, máme starý kládový lis, který pochází z roku 1808. Druhý je složený kvůli nedostatku místa ve stodole. V archivním sklepě jsou na stěnách téměř čtyřicet let staré malby od lidového umělce.

Posbírala vaše vína nějaká ocenění? Kterých si vážíte nejvíce?
Vloni jsme získali za Rulandské šedé šampiona výstavy drobných vinařů při Znojemském koštu. Dále jsme tu dostali zlatou a stříbrnou medaili. Naše vína dáváme ale i na jiné výstavy na Znojemsku.

TIP SKLEPMISTRA
Rulandské šedé 2007
výběr z hroznů
polosladké
Pochází z viniční trati U svatého Urbana nedaleko Vrbovce. Víno má chlebnaté tóny, které připomínají tokajské výběry. Cukernatost moštu 27°, alkohol 13,5%.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Sylva Pavlačková

16.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Monika Smetanová už šest let dohlíží na volby jako členka okrskové volební komise.

Za zamčenými dveřmi? Počítání hlasů si navzájem hlídáme, říká členka komise

Pátá výstava živých hub v Domě umění začala v pondělí odpoledne. Potrvá do čtvrtka.
15

OBRAZEM: Rekordní výstava hub ukazuje 250 druhů včetně vzácného hřibu borového

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

První školní tablo: představíme prvňáky ze ZŠ Znojmo - Přímětice

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Probudil jsem se až v sanitce, hlásí po tvrdém ataku Mrázek

Znojmo /ROZHOVOR/ – Utkání nedohrál, krátce po startu třetí třetiny jej zdravotníci odnesli na nosítkách z ledu. Znojemského útočníka Petra Mrázka ve dvanáctém kole EBEL s Lincem sestřelil domácí hokejista Jake Dowell a třiadvacetiletý forvard tak o zbytek zápasu, který Orli prohráli 3:8, přišel. „Lékařskou zprávu musím předat někomu z klubu, ale myslím si, že to není nic vážného. Dostal jsem ji v němčině, což je pro mě neznámý jazyk,“ směje brněnský rodák.

Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Farmáři nejen z jihu Moravy chtějí do prodejen vrátit ovoce a zeleninu vypěstované na domácí půdě. Na pulty poputují na přelomu roku i rajčata ze skleníku u Velkých Němčic na Břeclavsku, který v nejbližších měsících dokončí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení