VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zavařeniny do jídelen dodává Ekon

Miroslav /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Konzervárenská firma Ekon sídlí v budově bývalé Fruty v Miroslavi. Prakticky nahradila výrobu zaniklého gigantu.

6.11.2011
SDÍLEJ:

POKRAČOVATEL TRADICE. Jedním z mála, kdo se na Znojemsku pustil do zavařování kompotů a sterilování tuzemské zeleniny ve velkém, je zakladatel a majitel společnosti Ekon Josef Sochor.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Pokud vaše dítě školou povinné pochválí kuchařky, kterým se náramně povedl oběd, a zdůrazní, že nejlepší na něm byly zavařované okurky, je téměř jisté, že si pochutnalo na okurkách firmy Ekon. Firma, která sídlí v budovách bývalé miroslavské Fruty, v podstatě volně navázala na práci dnes již neexistujícího konzervárenského gigantu. Konzervárna Ekon totiž vyrábí sterilovanou zeleninu a ovocné kompoty. Loni firma zpracovala dva tisíce tři sta tun ovoce a zeleniny. Zakladatelem společnosti je třiapadesátiletý Josef Sochor.

„S výrobou jsme začali v roce 1999. Navázali jsme v podstatě na výrobní činnost bývalé Fruty. Zpočátku jsme začínali v jiných budovách v Miroslavi. Byla to prázdná hala, kterou jsme koupili v únoru 1999, a sedmnáctého července téhož roku jsme začali vyrábět. Takže to bylo docela náročné. V té hale na začátku nebylo zhola nic. Museli jsme tam vybudovat sociální zázemí, kotelnu, postavili jsme výrobní linku,“ vzpomíná na začátky svého podnikání Sochor.

Začínal od píky

Jednatel, ředitel a majitel v jedné osobě práci v konzervárenské výrobě už předtím dobře znal. „Pracoval jsem totiž v miroslavské Frutě. Zabýval jsem se nákupem surovin a později také obchodem. Když pak Frutu koupilo Hamé Babice, provoz v Miroslavi zavřelo, já přišel o práci. Bylo mi tehdy čtyřicet a nikde mě nechtěli. Rok jsme hledal práci, ale marně. To mne donutilo začít podnikat na vlastní pěst,“ svěřuje se Sochor.

Zpočátku musel zvládnout kancelářskou práci i výrobu. „Dělal jsem nákupy i prodej, ale také údržbáře, řidiče, prostě všechno. Byl to pěkný záběr na psychiku,“ vzpomíná Sochor.

Na začátku ještě s jedním člověkem vybudoval první provozovnu. „Stroje jsme koupili ze zrušených konzerváren jako byly Marilla Rokycany nebo Rekord České Budějovice. Na sezonu jsem pak nabral asi dvanáct žen a spustili jsme ostrý provoz,“ říká šéf Ekonu.

První zavařené ovoce, které Ekon vyrobil, byly meruňky. „Pracovali jsme pouze čtyři měsíce. Další rok jsme v červnu opět rozjeli výrobu. První dva roky jsme fungovali na jednu směnu a zpracovávalo se pouze ovoce. Třetí rok už přibylo zeleniny i práce tolik, že se začalo pracovat na dvě směny,“ přibližuje Sochor.

Společnost Ekon dnes funguje především díky nezištné pomoci rodiny zakladatele firmy. „Začátky byly těžké. Když nic nemáte, je každý start složitý. Určitou výhodou byla skutečnost, že jsem měl praktickou zkušenost z Fruty a navíc to, že mně dodavatelé osobně znali. Dodavatelé věděli, že nejsem žádný lump a že jim vždycky zaplatím. Takže mi zpočátku třeba počkali se splatností faktur. Úvěr jsem si vzít nechtěl, půjčila mi rodina. Milionové částky to rozhodně nebyly, ale bez rodiny bych výrobu asi nerozjel. Je fakt, že mi podnikání moji blízcí moc nedoporučovali. Měli strach, jak vše dopadne,“ tvrdí muž.

Dnes jeho firma zaměstnává kolem padesáti lidí z Miroslavi a blízkého okolí. „Postupně zvyšujeme obrat a snažíme se získat ještě širší portfolio zákazníků,“ doplňuje obchodní zástupce firmy Martin Řeřucha, který sdílí se šéfem Ekonu jednu kancelář.

Ekon zpracovává v podstatě vše, co u nás roste. Tedy od angreštu, broskví přes jablka, meruňky, švestky až třeba po nektarinky nebo mirabelky. „Lidé mohou znát naše sterilované okurky, ale také celer, cibuli, zelí, mrkev nebo třeba směs do bramborového salátu. Nabízíme i zeleninové lečo nebo rajský protlak. Kompletní sortiment najdou zájemci na našich internetových stránkách. Musím zdůraznit, že všechny naše výrobky jsou bez přídavných látek a náhražek,“ informuje Sochor.

„Specializujeme se především na gastronomické provozy. Naše zboží vozíme do velkoskladů, které ho pak distribuují do školních jídelen, do nemocnic či hotelů po celé republice. Část produkce putuje i na Slovensko. S našimi výrobky se ale může setkat i běžný zákazník, který najde například naše nakládané okurky s logem Ekonu v obchodech. Zatím ale poměrně málo. To bychom však chtěli do budoucna změnit,“ říká majitel Ekonu.

Pokud si šéf firmy dává doma zavařené okurky, pak výhradně ze své firmy. „Jsou totiž nejlepší,“ usmívá se Sochor. „Macerát máme od brněnské firmy a chuťově jsou naše okurky v podstatě srovnatelné s nejlepšími výrobky bývalé Fruty. Ocet vozíme z Úsobí. Je to totiž hoblinkový ocet a je stejně kvalitní, jako vyráběla dnes již neexistující znojemská octárna. Obecně lze říci, že se snažíme držet kvalitu stále na vysoké úrovni. Je fakt, že jsme ve srovnání s konkurenčními výrobky o korunu dvě dražší, ale jde o zaplacenou kvalitu,“ tvrdí ředitel firmy.

Šéf plánuje další rozvoj Ekonu. „Výrobu a prodej chceme navýšit. Rozšířit plánujeme i výrobu malého balení pro domácnosti tak, aby si naše výrobky mohli kupovat lidé v obchodech,“ říká Sochor.

A kdy má šéf konzervárny dovolenou? „V létě nikdy. V zimě obvykle jezdíme na lyže, ale to je tak všechno. Jinak chodím na ryby,” usmívá se pokračovatel konzervárenské tradice na Znojemsku.

Autor: Dalibor Krutiš

6.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Senior taxi. Ilustrační foto.

Senior taxi míří do Hodonína. Od začátku září

Ilustrační foto.

Znojmo přezkoumá autobusové linky. Vyhodnotíme i efektivitu, řekl starosta

Ve Znojmě našli základy románské Loupežnické věže

Znojmo - Základy jedné z nejstarších staveb ve Znojmě odkryli v těchto dnech odborníci pod vedením archeologa znojemské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno Davida Humpoly. Záchranný výzkum dělají v Hradní uličce v těsném sousedství znojemského pivovaru.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Volal na černochy strážníky. Jeho strana teď zaplatila výjezd městské policie

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Necelých padesát příznivců přišlo ve středu podpořit zastupitele Romana Sedlačíka, který na sebe v posledních dnech připoutal pozornost kvůli incidentu s cizinci v Hodoníně. Na černošský pár zavolal hlídku městské policie. Situaci se kandidát do sněmovny za Řád národa rozhodl vysvětlit osobně, šéf hnutí předal na radnici šek na tisíc korun.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení