Sedm mužů a jedna žena se bude v polovině října ucházet na Znojemsku o přízeň voličů a křeslo senátora. Kandidáti hlavních politických sil se o místo v horní komoře parlamentu ucházejí poprvé, většina z nich už ale má politické zkušenosti. Premiéra čeká jen kandidáta Zelených a ředitele správy Národního parku Podyjí Tomáše Rothröckla.

Současný senátor, lidovec Milan Špaček, mandát neobhajuje. Křesťanští demokraté místo něj postavili krajského zastupitele Aloise Vybírala. „Není se čeho bát,“ hodnotil svou konkurenci kandidát křesťanských demokratů.

Pokud uspěje, hodlá ukončit svou práci ve vedení krajské správy silnic a plně se věnovat práci v Senátu a případně v krajském zastupitelstvu, kam rovněž kandiduje.

„Jako odborníka mě zajímají na prvním místě silnice. Zejména se nemohu smířit se stavem silnice Znojmo – Pohořelice, ani s nedostatečným plánem na její opravu,“ řekl kandidát křesťanských demokratů.

Barvy občanských demokratů bude letos hájit znojemský starosta Petr Nezveda. „Jako člověk, který už nějakou dobu působí na postu starosty, cítím, že by spousta zákonů měla vycházet z komunální politiky. Chci pomoci i tomu, aby Znojmo bylo více vidět,“ uvedl Nezveda, který hodlá v případě úspěchu zůstat i starostou.

Levice, která je na Znojemsku ve volbách do sněmovny a do obecních zastupitelstev tradičně silná, poslala do klání o Senát stávající poslance.
„Chci být blíž regionu a víc času věnovat Znojemsku. Nepopírám také, že naše strana usiluje o větší zastoupení v Senátu,“ řekla poslankyně Marta Bayerová, kandidátka komunistů.

Sociální demokraté nominovali rovněž poslance Ladislava Skopala. Ten se chce v případě zvolení do Senátu věnovat i nadále zejména zemědělství a některým sociálním zákonům.

Zelení vyslali do senátních voleb ředitele správy NP Podyjí Tomáše Rothröckla. „Jsem jediný nepolitik ze všech kandidátů. Ucházím se o důvěru voličů jako normální člověk, žijící běžný civilní život,“ řekl ředitel.

K jeho hlavním ambicím patří nevyrovnané postavení velkých měst a malých obcí, pokud jde o přístup ke státním penězům.
„To chci radikálně změnit, aby malé obce a lidé v nich měli od vlády stejnou podporu jako velkoměsta,“ dodal Rothröckl, kterého v případě úspěchu budou zajímat i ekologické zákony.

Zvolení senátorem by v jeho případě znamenalo odchod z vedení parku. „Od okamžiku, kdy jsem přijal kandidaturu, vím, že není možné sedět na dvou židlích,“ potvrdil ředitel.

O hlasy voličů se ve znojemském volebním obvodu budou dále ucházet Josef Molín, Jiří Peřinka a Jiří Stanislav, které nominovaly menší politické strany.