Ještě před dvěma lety Miloše Zemana z pozice své tehdejší stranické funkce veřejně kritizoval. Nyní se současný starosta Vranovské Vsi a někdejší okresní šéf sociální demokracie Jiří Peřinka stává možná černým koněm bývalého premiéra v nadcházejících senátních volbách.

Jako nezávislý kandidát se chce dostat do senátu za stranu Nezávislí sociální demokraté. Ta má být údajně sdružena právě kolem Zemana.
„Oslovil mě Miloš Zeman. Máme spolu blízký vztah,“ řekl Peřinka na dotaz Deníku, proč kandiduje.

Po vinobraní v roce 2006 to ale přitom vypadalo jinak. Zeman tehdy před volbami veřejně pochválil tehdejšího lidoveckého starostu a konkurenta sociálních demokratů Pavla Balíka.

Peřinka z postu šéfa okresní buňky strany následně informoval Jiřího Paroubka. A ten za to Miloše Zemana v celostátních mediích kritizoval.
Podle Peřinky šlo tehdy jen o intriky a žádný spor mezi nimi ani nevznikl.
„Už jsme si to s Milošem vysvětlili,“ řekl Peřinka.
'
Zeman vznik politického uskupení, které by mělo v budoucnu prosazovat jeho prezidentskou kandidaturu, kategoricky popírá.
„Rozhodně dementuji, že bych zakládal jakoukoli politickou stranu nebo se v něčem podobném angažoval. Pokud to někdo tvrdí, pak jde jen o blábol,“ reagoval Zeman.

Minulý týden však ministerstvo vnitra zaregistrovalo občanské sdružení s názvem Sdružení přátel Miloše Zemana.
„V pondělí by se mělo uskutečnit v Praze setkání s expremiérem Milošem Zemanem, na kterém se bude ladit programové prohlášení,“ řekl médiím mluvčí sdružení, exministr průmyslu a obchodu, Miroslav Grégr.

Podle Peřinky by strana měla oficiálně představit své senátorské kandidáty ve středu. Zemanovo popírání vzniku strany jej nepřekvapuje.
„Strana vznikla a rozvíjí se, se Zemanem jen spolupracuje,“ nastínil Peřinka.

Peřinka byl fakticky vyloučen ze znojemské sociální demokracie na jaře tohoto roku.
„Poškozoval dobré jméno strany v regionálních médiích,“ řekl poslanec a nyní i jeho konkurent v senátních volbách Ladislav Skopal.
Bývalí spolustraníci také Peřinkovi vyčítali, že nerespektoval nařízení nadřízených orgánů strany. Jeho vyloučení bylo součástí vleklé krize znojemských sociálních demokratů. V rámci ní ze strany musel odejít například i znojemský místostarosta Marian Keremidský.

„Každý má právo kandidovat do Senátu. Je to Peřinkovo rozhodnutí. Doufám, že zvážil všechna pro i proti. Pan Peřinka nerespektoval rozhodnutí demokratické většiny a na naší konferenci prohrál,“ řekl Skopal.