"Za první dvě hodiny přišlo do volebních místností na Znojemsku šest a půl procenta voličů. Nezaznamenali jsem zatím žádné problémy," řekla vedoucí správního odboru znojemského městského úřadu Stanislav Lysák.

Na místo odstupujícího senátora Milana Špačka kandidují a o šestiletý mandát v horní komoře parlamentu usilují Marta Bayerová (KSČM), Josef Molín (SNK–ED), Petr Nezveda (ODS), Jiří Peřinka (SDŽ), Tomáš Rothröckl (SZ), Ladislav Skopal (ČSSD), Jiří Stanislav (ČSNS) a Alois Vybíral (KDU–ČSL).

Kandidáty ze Znojemska voliči najdou na patnácti z osmnácti kandidátních listin. U většiny významných politických sil jsou zástupci regionu nejvýše v polovině první desítky. U Zelených je Jaroslava Zahradníková pátá, znojemského zastupitele Petra Krátkého napsali na šesté místo komunisté, únanovský starosta Vojtěch Fabík je na sedmém místě kandidátky občanských demokratů.

U křesťanských a sociálních demokratů se zástupci Znojemska, místostarosta Znojma Pavel Balík, respektive Irena Kočí z Moravského Krumlova, dostali na osmé místo.

Na úplné čelo kandidátek se vyšvihli lidé ze Znojemska u dvou malých stran. Kandidátku Strany důstojného života vede Patrik Reichl z Hrušovan nad Jevišovkou, jedničkou Strany zdravého rozumu je pak starosta Horních Dubňan Jiří Stanislav. Ten zároveň kandiduje na křeslo senátora za Českou stranu národně socialistickou. Krumlovský místostarosta Tomáš Třetina je pátý na kandidátce SNK-ED.

Na krajských listinách jsou i dva další kandidáti do Senátu. Alois Vybíral je třináctý u lidovců, Josef Molín pětadvacátých u Evropských demokratů.

Obě malé strany s lídry z regionu mají také vůbec největší zastoupení kandidátů ze Znojemska. Za Patrikem Reichelem je dalších dvaatřicet jmen z bývalého okresu, za Jiřím Stanislavem třiadvacet.

Kuchařka pro voliče